Eten Vlaamse gaaien andere vogels? Wat eten ze?

Harry Flores 31-05-2023
Harry Flores

Blauwe gaaien hebben een slechte reputatie opgebouwd omdat ze te agressief zijn, en sommige vogelaars en toevallige waarnemers beschouwen hen als paria's van het vogelrijk. Ze duiken en krijsen naar mensen die hun nesten benaderen en jagen kleinere vogels weg van de vogelvoeders. Hoewel ze meer territoriaal zijn dan andere soorten, zijn blauwe gaaien in staat om zich tegoed te doen aan andere soorten? Ja, blauwe gaaien zijnopportunistische dieren die eieren en broedsels kunnen eten, maar het schokkende gedrag is niet gewoon. Ze eten liever maaltijden die minder risico inhouden.

Het typische dieet van blauwe gaaien

Blauwe gaaien zijn omnivoren, en ze hebben een bijzondere voorliefde voor het eten van eikels. Ze lijken te houden van variatie in hun maaltijden, maar 75% van hun voedsel per jaar is afkomstig van planten en plantaardig materiaal. Aangezien het grootste deel van hun dieet niet op vlees gebaseerd is, is de reputatie van de vogels als moordenaars van zuigelingen overdreven. Enkele van de favoriete snacks van de gaai zijn:

 • Graan
 • Zaden
 • Klein fruit
 • Bessen
 • Beechnuts
 • Eikels
 • Rupsen
 • Sprinkhanen
 • Kevers
 • Spinnen
 • Slakken
 • Kikkers
 • Kleine knaagdieren
 • Carrion

De duurzame snavel van de gaai stelt hem in staat te genieten van harde noten die andere soorten niet kunnen doorboren. Na het vinden van noten of zaden, gebruikt de vogel zijn snavel als een drilboor om de harde schil te openen. Blauwe gaaien eten liever rupsen dan insecten, reptielen of knaagdieren, maar ze zijn er niet tegen om zich te voeden met dode dieren wanneer voedsel schaars is. Blauwe gaaien kunnen besluiten om het nest van een andere vogel te plunderen wanneerhet is wanhopig, maar ze zijn niet de enige vogel die broedsel en eieren eet.

Afbeelding: PilotBrent, Pixabay

Andere vogels die zich voeden met jongen en eieren

Blauwe gaaien zijn een van de grootste zangvogels, en door hun grootte, agressie en dreigende snavel kunnen ze kleinere zangvogels pesten. Maar grotere soorten, waaronder roofvogels, doen zich eerder tegoed aan babyvogels dan blauwe gaaien. Uilen, haviken en valken eten verschillende zoogdieren, reptielen en vissen, maar het zijn ook vogeleters. Roofvogels staan bekend om het eten van eieren en broedsels, maarzult u verrast zijn door sommige andere soorten die graag vogelvlees eten.

 • Amerikaanse Crow: Blauwe gaaien verjagen kleine vogels van een voederhuisje, maar ze trekken zich terug als ze een kraai zien. De kraai zal een blauwe gaai aanvallen als hij het voederhuisje inneemt, maar ze zijn ook berucht voor het plunderen van nesten voor eieren en jongen. Hun favoriete soorten om te eten zijn blauwe gaaien, eenden, mussen, roodborstjes, eiders en sterns.
 • American Raven: Raven eten soms jonge blauwe reigers en rotsduiven, maar ze eten ook aas, insecten, fruit en graan.
 • Zwartkruinige nachtreiger: Volwassen reigers doen zich soms tegoed aan de eieren van nabijgelegen nesten, en jonge reigers eten hun broer of zus op als die voortijdig uit het nest valt en gewond of gedood wordt.
 • Grijze gaai: In boomrijke bossen plunderen grijze gaaien vaak de nesten van andere vogels voor eieren. Ze eten ook schimmels, aas, insecten en bessen.
 • Grote Mantelmeeuw: De grote mantelmeeuwen vormen soms paringsparen die zich vooral toeleggen op het doden en opeten van zilvermeeuwkuikens. Ze jagen ook op roerdomp, visdief, papegaaiduiker, fuut en pijlstormvogel.
 • Grote Blauwe Reiger: Dit prehistorisch uitziende schepsel eet vogels, amfibieën, schaaldieren, vissen en insecten.
 • Northern Shrike: Spitsmuizen eten insecten, zoogdieren en kleine vogels. Ze hebben de gruwelijke gewoonte hun slachtoffers op hekken met prikkeldraad of stekelplanten te laten vallen om ze te spietsen.
 • Roodbuikspecht: De specht geniet ervan blauwe gaaien te kwellen en weg te jagen van voederplaatsen, en hij eet spinnen, insecten, minnetjes, nestjongen en hagedissen.
 • Roodkopspecht: Hoewel de roodkopspecht noten, zaden en bessen eet, eet hij ook eieren, nestjongen, volwassen vogels en muizen.

Afbeelding: 16081684, Pixabay

Paringsgedrag en beschermende aard van blauwe gaaien

Blauwe gaaien zetten een pittige luchtjacht in tijdens het paringsritueel, en mannetjes proberen indruk te maken op hun partners door hen te voeren. Vlaamse gaaien paren voor het leven, en als ouders zijn ze felle beschermers van hun familie. Nadat hun eieren zijn uitgekomen, delen de ouders de voedertaken.

De meeste vogels zijn geïrriteerd als mensen of andere dieren in de buurt van een nest lopen, maar blauwe gaaien zijn niet subtiel in hun waarschuwingen. Ze krijsen, met hun kuif naar boven gericht, en duiken naar beneden om aan te vallen als de indringer zich niet terugtrekt. Omdat verschillende grotere vogels zoals haviken en uilen op blauwe gaaien jagen, leven ze in kleine zwermen om hun nesten en territorium te beschermen. Als ze een aanvaller niet aankunnen, gaan zevormen grote groepen om het roofdier weg te jagen.

Migratie

Hoewel de trek van blauwe gaaien al verscheidene jaren wordt gevolgd, blijven de redenen voor de verplaatsingen van de vogels een mysterie. Jongere gaaien lijken meer bereid om te migreren dan volwassenen, maar ook verscheidene volwassenen maken lange reizen om een nieuw thuis te vinden. Hoewel de meeste soorten tijdens de trek naar warmere klimaten trekken, lijken blauwe gaaien niet dezelfde logica te volgen. Sommige vogels vliegen naar het noorden om te overwinteren enen vliegen de volgende winter naar het zuiden.

Image Credit: Ron Rowan Photography, Shutterstock

Vocalisaties

Blauwe gaaien zijn vocale wezens die achtertuinen vullen met melodieën, andere vogels waarschuwen voor roofdieren en andere soorten imiteren. Hoewel de theorie niet bewezen is, hebben sommigen gespeculeerd dat blauwe gaaien andere roofvogels imiteren wanneer ze een vogelvoederhuisje naderen om de concurrentie af te schrikken. Enkele van de beste imitaties van de Vlaamse gaai zijn Cooper's haviken, roodstaarthaviken en roodschouderhaviken.

Fysieke kenmerken

Het opvallende blauwe verenkleed van de blauwe gaai is geen kleur die typisch in de natuur voorkomt. De vogel heeft alleen het bruine pigment melanine, maar gespecialiseerde cellen op de veren breken het licht en doen het blauw lijken. Beschadigde of verbrijzelde veren verliezen hun blauwe tint.

Als u een blauwe gaai van een veilige afstand observeert, kunt u naar de kuif op zijn kop kijken voor tekenen van zijn stemming. Als de vogel met andere familieleden eet, is hij ontspannen met zijn kuif afgeplat tegen zijn kop. De kuif wijst omhoog als hij een andere vogel of dier het nest ziet naderen. In tegenstelling tot andere soorten zien de mannelijke en vrouwelijke gaaien er bijna identiek uit. Zelfs ervaren vogelaars hebbenproblemen met het identificeren van het geslacht zonder ze van dichtbij te onderzoeken.

Gerelateerd lezen: Eten vogels mieren? Wat u moet weten!

Tips voor het voeren van tuinvogels

Sommige vogelaars geloven dat blauwe gaaien hun plezier bederven door andere kleurrijke zangvogels te verjagen. Als de gaaien uw voeders in de achtertuin domineren, kunt u de problemen met andere vogels tot een minimum beperken met deze tips.

 • Zet voederbakken speciaal voor blauwe gaaien in de buurt van struiken of kleine bomen. Ze geven de voorkeur aan grote voederbakken op palen in plaats van hangende voederbakken.
 • Voeg pinda's, maïs of gedroogde meelwormen toe aan de voederbakken voor alleen blauwe gaaien.
 • Voeg nyjer (distel) zaad toe aan de andere voederbakken. Blauwe gaaien houden niet van het zaad en zullen andere vogels die ervan genieten misschien niet meer lastig vallen.
 • Plaats uw voeders ver uit elkaar om conflicten te minimaliseren.

Image Credit: RBEmerson, Pixabay

Conclusie

De blauwe gaai wordt ook wel de "bullebak van de achtertuin" genoemd, en hij is er niet op tegen om zich tegoed te doen aan eieren of jongen van andere soorten. Maar andere vogels staan meestal niet op het menu van de blauwe gaai, en het eten van een andere vogel is zeldzaam. Vlaamse gaaien eten liever insecten, fruit, zaden en noten. Het zijn territoriale en beschermende ouders die zelden toestaan dat zwakkere vogels het lekkers in vogelvoeders inpikken. Het overleven vande familie van de gaai is hun enige zorg, en hoewel ze agressief lijken, proberen ze enkel de concurrentie te ontmoedigen om de voedselbronnen van hun familie uit te putten.

Bronnen
 • //www.audubon.org/magazine/september-october-2008/slings-and-arrows-why-birders-love
 • //pqspb.org/bpqpoq/10-vogels-die-andere-vogels-eten/
 • //www.allaboutbirds.org/guide/Blue_Jay/overview

Uitgelichte afbeelding: Karel Bock, Shutterstock

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.