Verrekijkers thuis repareren: beginnershandleiding

Harry Flores 31-05-2023
Harry Flores

Wanneer u uw verrekijker gebruikt, verwacht u dat alles werkt en dat u een kristalhelder beeld krijgt, dus wanneer u uw verrekijker tegen uw ogen houdt en een wazig beeld krijgt, kan dat meer dan een beetje frustrerend zijn.

Tel daarbij op dat reparatie van optiek vrij duur kan zijn, en u zit met een probleem: u wilt geen nieuwe verrekijker kopen, maar u wilt ook geen geld uitgeven om hem te laten repareren.

Het goede nieuws is dat u met een beetje kennis van zaken de meeste problemen kunt oplossen en zo een hoop geld en frustratie kunt besparen.

In deze gids overlopen we alles wat u moet weten om drie van de meest kritieke onderdelen van uw verrekijker te repareren.

Voordat u begint

Voordat u uw verrekijker begint te slopen, raden wij u aan de volgende tips te lezen. Het kost u misschien een paar minuten extra, maar het kan u uiteindelijk een paar honderd dollar en uren frustratie besparen. Neem het aan van iemand die het heeft meegemaakt, en deze volgende paragrafen zijn verplichte lectuur.

Controleer de garantie

Als u een duurdere verrekijker bezit, is de kans groot dat deze nog onder de garantie valt. Als dat zo is, moet u de verrekijker niet uit elkaar halen om te kijken wat er aan de hand is. Neem in plaats daarvan contact op met de fabrikant of zoek een erkende dealer om uw verrekijker te laten repareren.

Ja, het duurt misschien een paar dagen langer, maar je behoudt je garantie. Bijna elke fabrikant laat je garantie vervallen zodra je ze uit elkaar begint te halen.

U kunt uw verrekijker deze keer misschien voor een paar dollar repareren, maar als er iets groters opduikt, bent u verantwoordelijk voor de reparaties, omdat u de garantie heeft laten vervallen.

Maar als iemand de garantie al ongeldig heeft gemaakt of als uw verrekijker geen garantie heeft, blijf dan deze gids lezen om te zien wat u kunt doen.

Image Credit: sdrug07, Shutterstock

Benodigdheden verzamelen

U zult ervoor willen zorgen dat u al het nodige gereedschap hebt voordat u begint. Hoewel u voor elke klus speciaal gereedschap nodig hebt (waar we later op terugkomen), zijn er een paar gereedschappen die u altijd bij de hand wilt hebben, wat voor reparatiewerk u ook doet.

Om te beginnen heb je een kleine schroevendraaierset nodig - dezelfde set die je gebruikt voor een bril. Verrekijkers zitten vol kleine schroefjes die alles bij elkaar houden, en je hebt het juiste gereedschap nodig om alles uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten.

Ten tweede zult u de gebruikershandleiding van uw specifieke verrekijker willen hebben. Hoewel dit niet absoluut noodzakelijk is, zal het u een hoop frustratie besparen bij het zoeken naar verschillende onderdelen van uw verrekijker.

Als u de fysieke handleiding niet hebt, probeer er dan een online te vinden. Als u die niet kunt vinden, hebt u echter niet helemaal pech.

De reparatiegids

Als u eenmaal hebt vastgesteld dat u uw verrekijker niet onder garantie kunt laten repareren en alle benodigde apparatuur en handleidingen hebt gevonden, bent u klaar om aan uw reparaties te beginnen. Er zijn drie belangrijke onderdelen die we hier gaan behandelen: de lenzen, de prisma's en de scherpstelknop.

Als u het probleem met uw verrekijker al hebt vastgesteld, gaat u naar het onderdeel dat u nodig hebt voor stapsgewijze instructies over hoe u uw optiek kunt repareren.

Lenzen repareren

De lenzen zijn een van de meest kritische onderdelen van uw verrekijker, dus als er iets mis mee is, zult u dat merken. Hoewel u gebroken of gebarsten lenzen niet kunt repareren, kunnen wij u helpen als ze gewoon niet meer goed zijn afgesteld of grondig moeten worden schoongemaakt. Houd er rekening mee dat u de lenzen altijd moet schoonmaken als u ze aanpast.

Extra benodigdheden

  • Microvezel poetsdoek
  • Zeep en water.
  • Kleine schuifmaat
  • Kleine 90-graden pick
  • Pincet

Hoewel uw lenzen een essentieel onderdeel van de verrekijker zijn, is het niet ondenkbaar dat ze uit positie verschuiven, vooral als u uw verrekijker per ongeluk laat vallen. Het goede nieuws is dat u ze met een beetje kennis van zaken zo weer op hun plaats kunt zetten.

Begin met het identificeren van de kleine schroeven aan de zijkant van uw verrekijker die uw lenzen op hun plaats houden. Deze schroeven zijn meestal uiterst klein en kunnen moeilijk te zien zijn zonder een vergrootglas. Gebruik de schroevendraaier van de juiste grootte uit uw verrekijkerschroevendraaierset om de schroeven te verwijderen.

Als je de lenzen hebt verwijderd, moet je ze schoonmaken. Als ze relatief schoon zijn, hoef je alleen maar een microvezeldoekje te gebruiken, maar als ze smerig zijn, kun je een mengsel van water en zeep gebruiken. Zorg er wel voor dat je voldoende tijd hebt om ze volledig te laten drogen voordat je ze opnieuw installeert.

Zodra u de lenzen hebt verwijderd, meet u de binnenkant van uw verrekijker met uw schuifmaat. U moet het middelpunt van elke lenscup vinden. Zodra u de locatie hebt bepaald, markeert u deze met de pikhouweel - zorg ervoor dat u geen grote maat laat, een kleine markering is voldoende.

Zodra de lenzen schoon en droog zijn, plaatst u ze weer in het midden met behulp van een pincet. Gebruik nooit uw vingers, want dat kan vlekken maken op de lens, waardoor u ze helemaal opnieuw moet schoonmaken.

Zodra u de lenzen weer op hun plaats hebt gezet, draait u de schroeven weer vast om ze op hun plaats te houden. Kijk door uw verrekijker om te zien of alles op de juiste plaats zit. Als dat niet zo is, moet u het proces herhalen om het juiste middelpunt voor de lenzen te vinden.

Zelfs een klein verschil met het middelpunt kan uw verrekijker uit lijn brengen.

Image Credit: Samhar Khzam, Shutterstock

Prisma's bevestigen

Bij de reparatie van verrekijkers zijn de prisma's het moeilijkst te repareren. Als de prisma's niet meer goed uitgelijnd zijn, krijgt u dubbel zicht en moet u uw verrekijker collimeren. Dit is verreweg het lastigste probleem om te repareren, maar dat betekent niet dat het niet lukt.

Extra benodigdheden
  • Statief en statiefadapter

Wanneer u uw verrekijker gaat collimeren, is het eerste wat u moet doen een doel vinden. Dit kunt u meestal het beste 's nachts doen en gebruik maken van het helderste object aan de hemel, meestal de maan. Monteer uw verrekijker op uw statief, zodat u er gemakkelijk doorheen kunt kijken en hij niet beweegt. Bovendien moet het statief waterpas staan.

Dit klinkt misschien contra-intuïtief, maar het maakt alles gemakkelijker wanneer je begint met je aanpassingen.

Op dit punt zou u moeten merken dat u één wazig beeld en één helder beeld hebt - en ze zouden niet op één lijn moeten staan. Als dat wel het geval is, zijn uw prisma's niet het probleem en hoeft u uw verrekijker niet te collimeren.

Als die beelden niet overeenkomen, begin dan met het bijstellen van de horizontale schroeven. Maak elke bijstelling met 1/8e van een slag per keer en geef uzelf voldoende tijd tussen elke bijstelling zodat uw ogen zich kunnen aanpassen. Breng de beelden halverwege samen met één horizontale schroef voordat u ze de rest van de weg samenbrengt met de schroef op de andere lens.

Hoewel dit de beelden veel dichter bij elkaar zou moeten brengen, zullen ze nog steeds niet perfect uitgelijnd zijn. Daarvoor moet u de verticale schroeven bijstellen. U doet deze aanpassingen op dezelfde manier als de horizontale schroeven.

Zodra u de twee beelden hebt samengebracht, stelt u de ene lens opnieuw scherp en test u de verrekijker. U zou geen dubbel zicht meer moeten hebben, en u zou klaar moeten zijn!

De scherpstelknop bevestigen

Als u problemen hebt met uw scherpstelknop, is er goed nieuws - over het algemeen is dit een van de meest eenvoudige onderdelen van uw verrekijker om te repareren.

Extra benodigdheden

  • Kleur- en reukloos vet
  • Wattenstaafjes (voor het aanbrengen van vet)

Verwijder eerst de schroef aan de bovenkant van uw scherpstelknop. Zo kunt u de knop zelf verwijderen en zien wat er binnenin gebeurt. Gebruik vervolgens een van de wattenstaafjes om alles binnenin schoon te maken.

Kijk naar alle tandwielen als je ze schoonmaakt. Als je kapotte tandwielen ziet, moet je ze vervangen. Dit komt echter zelden voor en de meeste problemen met de scherpstelknop komen door een gebrek aan smering.

Daarom moet u, nadat u alles hebt schoongemaakt met het wattenstaafje, een nieuw wattenstaafje gebruiken om schoon vet aan te brengen op alle bewegende onderdelen. Hoewel u een royale hoeveelheid vet moet aanbrengen en elk onderdeel grondig moet bedekken, wilt u ook niet te veel aanbrengen.

Te veel vet kan de tandwielen blokkeren en ze geen bewegingsruimte geven. Wees dus royaal met het vet, maar overdrijf niet.

Als je alles goed hebt ingevet, bevestig je de scherpstelknop weer en draai je de schroef aan die hem op zijn plaats houdt. Controleer of hij werkt, en zo ja, dan ben je klaar!

Conclusie

Hoewel het repareren van uw eigen verrekijker wat tijd en geduld kan kosten, kunt u een hoop geld besparen en tegelijkertijd een lonende ervaring hebben. Hopelijk heeft deze uitgebreide gids u door alles geleid wat u moet weten om uw optiek weer als nieuw te laten werken.

Neem de tijd, en als u niet vertrouwd bent met het uitvoeren van reparaties, breng hem dan eerst naar een optiek-reparatiewerkplaats. Want als u uw verrekijker uit elkaar haalt, kunt u gemakkelijk dingen verknoeien en het probleem verergeren als u niet weet wat u doet.

Maar als u het op de juiste manier doet, krijgt u een kristalhelder beeld en een beter inzicht in de werking van uw verrekijker, zodat u uw volgende uitstap beter kunt maken!

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.