Hoeveel gewicht kan een gier dragen? Het interessante antwoord!

Harry Flores 31-05-2023
Harry Flores

Gieren zijn raptors en worden beschouwd als roofvogels, hoewel ze niet echt op dieren jagen. Ze leven meestal van aas, d.w.z. de lichamen van reeds dode dieren, en hoewel ze de voorkeur geven aan vers vlees, kunnen ze ook vlees eten dat al enige tijd ligt.

Ze kunnen zelfs vlees eten dat voor andere dieren giftig zou zijn. Deze dieren zijn het best te herkennen aan hun kale kop en nek en hun reusachtige vorm. Het zijn sociale dieren en zullen vaak in kuddes eten, maar omdat ze zwakke poten en voeten hebben, dragen ze geen prooi weg.

Hooguit, een gier kan twee of drie pond dragen tijdens het vliegen... Dit betekent dat zelfs sommige kleine haviken een vergelijkbaar draagvermogen hebben als gieren, en dat de meeste arenden zwaardere gewichten kunnen dragen.

Lees verder voor meer informatie over hoeveel gewicht een gier kan dragen en hoe dit zich verhoudt tot andere vogelsoorten.

Over gieren

Gieren worden als roofvogels beschouwd, hoewel ze niet op levende dieren jagen, maar op aas of dode dieren. Ze worden als opportunistisch beschouwd, hoewel de verhalen dat ze rond stervende dieren cirkelen en wachten tot die sterven, niet waar zijn.

Gieren kunnen echter dode dieren tot op een kilometer afstand ruiken. Ze hebben ook een uitzonderlijk gezichtsvermogen waarmee ze de bron van een geur kunnen identificeren. Hoewel ze de voorkeur geven aan vers vlees, kunnen gieren vlees eten dat lange tijd heeft gelegen en giftig zou zijn voor andere dieren. Niet alleen geeft dit hen een bron van voedsel die andere roofdieren en zelfs aaseters zullen laten liggen, maar het maakt ookze een gunstige keten in het ecologisch systeem.

Image Credit: scholty1970, Pixabay

Hoeveel gewicht kan een gier dragen?

Gieren zijn niet uitgerust om dieren te dragen. Ze hebben zwakke poten en voeten, wat betekent dat ze geen middelen hebben om gewicht te dragen tijdens het vliegen. Dit betekent dat gieren, ondanks hun gewicht tot 25 pond, eigenlijk maar tot ongeveer 2 pond aan gewicht kunnen dragen.

Hoe hij zich verhoudt tot andere vogels

Doordat de gier geen zware gewichten kan dragen, is zijn draagvermogen vergelijkbaar met dat van sommige kleine haviken en minder dan dat van grote haviken en arenden. Zijn draagvermogen ten opzichte van zijn lichaamsgewicht is veel lager dan dat van veel andere soorten.

Soorten Draagvermogen
Harpij-adelaar 30 pond
Zeearend 10 pond
Roodstaarthavik 3 pond
Gier 2 pond

Jagen gieren op levende dieren?

Hoewel gieren gewoonlijk aas eten, kunnen ze ook levende dieren doden en opeten, en soms doen ze dat ook. Meestal jagen ze echter alleen op stervende of zieke dieren, en zelfs als ze op levende dieren jagen, kunnen ze die niet oppakken en wegdragen. Ze doden het dier en eten het op de grond op.

Zijn gieren een bedreiging voor mensen?

Gieren worden op geen enkele manier als een bedreiging voor mensen beschouwd. Ze zouden een persoon te groot vinden om aan te vallen, en de meeste gieren voeden zich voornamelijk met dode dieren en niet met levende.

Image Credit: David Osborn, Shutterstock

Kunnen gieren honden en katten dragen?

Gieren kunnen slechts een gewicht van ongeveer 2 pond dragen, wat betekent dat zij geen volwassen honden en katten zouden kunnen oppakken en moeite zouden hebben met alle puppies en kittens, behalve de kleinste. In elk geval eten gieren bij voorkeur aas en eten zij gewoonlijk op de grond in kuddes, zodat zij geen kleine dieren hoeven mee te nemen.

Conclusie

Gieren zijn raptors en worden beschouwd als roofvogels, hoewel ze zelden op dieren jagen als voedsel, maar liever dode dieren eten. Ze hebben zwakke poten en voeten, dus ondanks dat het zware vogels zijn, kunnen ze meestal maar twee of drie pond aan gewicht dragen.

Arenden en de meeste haviken kunnen zwaardere gewichten dragen dan gieren, hoewel deze kale vogels van onschatbare waarde zijn omdat zij vlees kunnen eten dat verrot is en giftig zou zijn voor andere dieren die het zouden proberen te eten.

Bronnen
  • //www.discoverwildlife.com/animal-facts/birds/facts-about-vultures/
  • //a-z-animals.com/blog/the-10-strongest-birds-on-earth-and-how-much-they-can-lift/
  • //birdgap.com/weight-amount-birds-lift/
  • //www.myfamilyvets.co.uk/how-heavy-should-my-cat-be

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock, PACO COMO

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.