Hoe foto's te nemen door middel van een verrekijker (2023 Gids)

Harry Flores 31-05-2023
Harry Flores

Wanneer u van de wereld van het vogels kijken naar de wereld van het digiscoping wilt overstappen, is een van de gemakkelijkste manieren om foto's door uw verrekijker te gaan maken. Hoewel het misschien niet iets is waar u ooit eerder aan hebt gedacht, is het gemakkelijker dan u denkt als u hier en daar een paar snelle foto's wilt maken.

In deze gids vertellen we je alles wat je moet weten om foto's te maken met een verrekijker, inclusief wat je moet weten voordat je begint. Zo maak je in een mum van tijd topfoto's!

Voordat u begint

Voordat u begint met het maken van foto's door uw verrekijker, zijn er een paar dingen die u moet weten om uw leven wat gemakkelijker te maken. Na het lezen van dit korte gedeelte hebt u een beter idee van wat u nodig hebt en wat u kunt verwachten wanneer u foto's maakt door middel van een verrekijker!

De juiste uitrusting

De juiste apparatuur is de belangrijkste stap in het hele proces en kan u een hoop frustratie en verwarring besparen. Hoewel u uw iPhone met vrijwel elke verrekijker op een rij kunt zetten en foto's kunt gaan maken, zijn er, als u op zoek bent naar beelden van hogere kwaliteit, een paar verschillende apparaten die u moet overwegen.

Hieronder hebben we de drie belangrijkste overwegingen bij het opstellen van uw verrekijker en camera voor foto's uitgelicht.

Afbeelding: Pixabay

Uw camera kiezen

Wanneer u uw camera kiest, moet u ervoor zorgen dat de lens kleiner is dan het oculair van uw verrekijker. Als dat niet zo is, moet u investeren in een speciale adapter, en er is geen garantie dat ze er een maken die voor u werkt.

Dat komt omdat de meeste camera-adapters bestemd zijn voor camera's met kleinere lenzen dan de oculairen van de verrekijker. Deze eis maakt het gebruik van een DSLR ongelooflijk moeilijk.

Hoewel DSLR's de algemene kwaliteit kunnen verbeteren, is het veel gemakkelijker om een point-and-shoot camera of een smartphone camera te gebruiken bij het maken van foto's door een verrekijker.

Driepoot

Of je nu foto's maakt bij een lagere vergroting of niet, een statief maakt het veel gemakkelijker om een foto te maken die niet wazig is. Hoewel het bij elke vergroting belangrijk is, wordt deze functie belangrijker naarmate je meer vermogen hebt.

Vergeet niet dat je ook een adapter nodig hebt om je verrekijker op het statief te bevestigen, anders heb je geen enkele manier om je verrekijker te bevestigen om je foto's te maken.

Camera Adapter

Nogmaals, dit is geen noodzakelijk stuk gereedschap, maar het maakt alles een miljoen keer gemakkelijker voor u - vooral als u foto's maakt bij hogere vergrotingen.

Camera-adapters zijn gebruikelijk voor verrekijkers, en ze houden uw camera precies daar waar hij moet zijn om heldere beelden te maken. Wanneer u een camera-adapter koppelt aan een statief, is er geen reden waarom u geen kristalheldere beelden van hoge kwaliteit kunt maken bij elke vergroting.

Afbeelding: Pixabay

Verwachtingen stellen

Als je denkt dat je je iPhone en je verrekijker op één lijn kunt zetten en bij de eerste poging de perfecte foto kunt maken, houd je alleen jezelf voor de gek. Deze dingen kosten tijd, en hoewel je het proces kunt versnellen met de juiste apparatuur, kost het tijd en oefening.

Maar je moet echt je verwachtingen in toom houden als je goedkopere apparatuur gebruikt en adapters en statieven overslaat. Hoewel je nog steeds foto's kunt maken, zul je je moeten beperken tot lagere vergrotingen, en je zult nog steeds eindigen met een paar wazige foto's.

Of je het nu al een paar jaar doet of het je eerste uitstapje is, je zult niet elke foto kunnen maken. Maak veel foto's en geniet van het proces!

Verrekijkers vs. telescopen

Of u door een verrekijker of een telescoop wilt fotograferen hangt af van een paar verschillende factoren, namelijk het doel dat u fotografeert en uw geduld.

Het lijdt geen twijfel dat telescopen een betere vergroting en gemakkelijkere adapters voor DSLR-camera's bieden, maar de tegenprestatie is veelzijdigheid. Het is veel gemakkelijker om een verrekijker op te stellen en een foto te nemen, waardoor ze in het voordeel zijn bij het fotograferen van vogels of andere bewegende objecten.

Maar als je je camera naar de hemel richt, zal een telescoop ongetwijfeld betere resultaten opleveren. Dat betekent niet dat je geen prachtige foto's kunt maken met je verrekijker. Weet gewoon waar je aan begint en wat de beste opstelling is voor wat je ook fotografeert.

De stap-voor-stap gids voor het maken van foto's met een verrekijker

Nu je de basis onder de knie hebt en een beter begrip hebt van wat je kunt verwachten, laten we eens duiken in wat je precies moet doen als je foto's maakt met een verrekijker!

Uw verrekijker opstellen

Het eerste wat u moet doen is uw verrekijker klaarmaken. De meeste fatsoenlijke verrekijkers hebben opvouwbare oogschelpen, en wanneer u foto's maakt, wilt u die oogschelpen uit de weg vouwen. Uw doel is om uw camera zo dicht mogelijk bij de lens te krijgen, dus haal alles uit de weg!

Zodra u dat deel van de verrekijker hebt ingesteld, bevestigt u de verrekijker op uw statief als u dat van plan bent. Hoewel dit niet noodzakelijk is, maakt het alles gemakkelijker en kunt u foto's maken met een hogere vergroting.

  • Misschien vind je dit ook leuk: Hoe een verrekijker met dubbel zicht repareren in 7 eenvoudige stappen

Afbeelding: Pixabay

Uw camera instellen

Als je een smartphonecamera gebruikt, hoef je alleen maar op de camera-app te klikken, en als je een DSLR of een point-and-shoot gebruikt, hoef je alleen maar de camera aan te zetten. Het is een gemakkelijke stap - denk er niet te lang over na.

De camera uitlijnen of de adapter instellen

Als u een camera-adapter op uw verrekijker monteert, is dit het moment om het te doen. Zodra u de adapter monteert, bevestigt u uw camera, en u bent klaar om te gaan!

Als u geen adapter gebruikt, hoeft u alleen uw cameralens uit te lijnen met een van de oculairs van uw verrekijker. Als u een camera met een digitaal display gebruikt, kunt u controleren of alles goed is uitgelijnd door naar het display te kijken.

Als je eenmaal door de verrekijker kunt kijken, heb je alles goed uitgelijnd! Houd er rekening mee dat als je alles handmatig uitlijnt, je de camera stil en op zijn plaats moet houden als je foto's maakt.

Zorg ervoor dat alles gefocust is

Hoewel het gemakkelijk is om te onthouden om uw verrekijker scherp te stellen wanneer u er doorheen kijkt, kunt u de basis soms vergeten wanneer u een nieuw element introduceert. Zorg ervoor dat u de tijd neemt om de verrekijker scherp te stellen telkens wanneer u de vergroting verandert.

Doe je dat niet, dan krijg je wazige foto's of ben je veel tijd kwijt aan het oplossen van problemen terwijl je alleen maar je verrekijker hoefde scherp te stellen.

Afbeelding door: Pixabay

Neem uw foto's

Op dit punt heb je al het moeilijke werk al gedaan. Nu hoef je alleen nog maar je doel op te stellen en je foto te maken! Als je je foto's maakt, maak je dan niet druk om elke keer de perfecte foto te maken, maar neem een heleboel foto's en sorteer ze later.

Uw foto's bewerken

Zodra je terug in huis bent, upload je je foto's naar een fotobewerkingsprogramma zoals photoshop. Zelfs als je geen bewerkingsgoeroe bent, zou je verbaasd zijn over het verschil dat een paar momenten in een app kunnen maken.

Veel van deze apps bieden functies die automatisch de belichting en het contrast optimaliseren en de foto voor je rechtzetten. Dat betekent dat zelfs als je geen vaardigheden hebt in het bewerken van foto's, je toch een geweldige foto kunt maken met één klik op de knop!

Conclusie

Hoewel het geweldig is om met een verrekijker vogels te kijken of de hemel te verkennen, is het slechts een kwestie van tijd voordat u die passie met anderen wilt delen. Digiscoping is een geweldige manier om dit te doen, en u hebt geen dure apparatuur nodig om de klus te klaren.

Hopelijk heeft deze gids u door alles geleid wat u moest weten en u het vertrouwen gegeven om er op uit te gaan en te beginnen met het maken van foto's door uw verrekijker. Hoewel het in het begin een beetje overweldigend kan lijken, zult u het in een mum van tijd onder de knie hebben en met uw foto's kunnen pronken!

Uitgelichte afbeelding: Irina Nedikova, Shutterstock

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.