Wanneer werd Saturnus ontdekt? De geschiedenis van Saturnus

Harry Flores 24-08-2023
Harry Flores

We weten al sinds de prehistorie van het bestaan van Saturnus af. Als je van sterrenkunde houdt, heb je waarschijnlijk 's nachts naar de sterren gekeken en je vaak afgevraagd wanneer Saturnus is ontdekt. Misschien weet je dat Saturnus waarschijnlijk de meest herkenbare planeet in het zonnestelsel is door de ringen eromheen.

Als je nieuw bent in de wereld van de sterrenkunde, geven we je in onderstaande blog een korte geschiedenis van Saturnus en wanneer de planeet werd ontdekt.

De planeet Saturnus

Saturnus is de zesde planeet vanaf de zon, en buiten Jupiter ook de grootste planeet in ons zonnestelsel. Het is ook een van de vier gasplaneten, die gezelschap houdt met Jupiter, Neptunus en Uranus. Saturnus kreeg zijn naam van de Griekse god Kronos, die de vader van Zeus zou zijn geweest. De geschiedenis onthult een feit over de planeet Saturnus, net als de verhalen die erover worden verteld. Dat feit is dat Saturnusbestaat al heel lang. Maar hoe lang is lang?

Image Credit: bluecrayola, Shutterstock

De ontdekking van Saturnus: 1830 voor Christus

Het zal je verbazen hoe lang Saturnus al bestaat. Er is bewijs dat de Babyloniërs Saturnus al in 1830 voor Christus bestudeerden, en zij bekeken hem met het blote oog.

Aangezien Saturnus een van de verste planeten is die ontdekt zijn, voegt het een beetje mystiek toe aan de geringde planeet. Het mysterie omringt niet alleen de Griekse en Romeinse culturen, maar strekt zich met astrologie ook uit tot de Japanse, Chinese en Indiase culturen.

Galileo observeert de ringen van Saturnus: 1610 AD

Pas in 1610 na Christus werd Saturnus door een telescoop bekeken door Galileo Galilei. Maar omdat hij niet over de technologie beschikte om de ringen duidelijk te zien, dacht hij eerst dat het twee manen waren die de planeet omringden.

Toen hij weer keek, waren de manen weg, waardoor hij zei dat Saturnus twee armen had.

Image Credit: WikiImages, Pixabay

Christiaan Huygens lost wapenmysterie op: 1659 AD

Jaren later, in 1659 na Christus, loste de Nederlandse astronoom Christiaan Huygens het mysterie van de twee armen van Saturnus op.

Hij ontdekte dat de armen ringen waren en ontdekte ook de maan van Saturnus. Het was later, in 1675, dat de Italiaanse Franse astronoom Jean-Dominique Cassini vier andere manen van Saturnus ontdekte. De manen heten Rhea, Tethys, Dion en Iapetus. Cassini vond ook een smalle kloof die het ringenstelsel van de planeet in twee delen verdeelt.

Dit leverde hem de eer op dat een ruimtevaartuig dat naar Saturnus vloog naar hem werd genoemd.

Pionier 11: 1973

Op 6 april 1973 werd de Pioneer 11 het eerste menselijke object dat langs de planeet Saturnus vloog. De Pioneer 11 maakte ook de allereerste foto's van de poolgebieden van Jupiter en keerde deze terug.

Voyager Two: 1977

Voyager 2 staat bekend als het eerste ruimtevaartuig dat in augustus 1977 alle vier de reuzenplaneten in het zonnestelsel van dichtbij heeft bestudeerd.

Image Credit: Beyond Space, Shutterstock

Voyager One: 1977

Voyager 1 is in september 1977 met succes de stelsels Jupiter en Saturnus gepasseerd op weg naar de verste uithoeken van ons bekende zonnestelsel.

De Hubble-ruimtetelescoop: 1990

De Hubble-ruimtetelescoop, waarmee de meeste astronomieliefhebbers natuurlijk het meest vertrouwd zijn, is ontworpen om verre sterren, sterrenstelsels en de planeten in ons zonnestelsel diep en helder te kunnen zien.

Belangrijke gebeurtenissen

Er zijn een paar belangrijke gebeurtenissen rond Saturnus, die we hieronder ook zullen bespreken.

1 juli 2004

Op 1 juli 2004 werd NASA's Cassini het eerste ruimtevaartuig dat rond Saturnus draaide. De missie duurde tien jaar en leverde onbekende geheimen op over Saturnus, zijn ringen en zijn manen.

Image Credit: Johan Swanepoel, Shutterstock

14 januari 2005

Op 14 januari 2005 was de Huygens-sonde van het Europees Ruimteagentschap het eerste vliegtuig dat een zachte landing maakte op het oppervlak van Saturnus' maan Titan. Het was ook het eerste vliegtuig dat landde op de maan van een andere planeet.

17 september 2006

De astronomische wereld was in extase toen wetenschappers een nieuwe ring rond Saturnus ontdekten. De ring werd gevonden toen een foto werd genomen tijdens een zonne-occultatie. De occultatie verlichtte de ring tegen de planeet.

2009

NASA's Spitzer Space Telescope heeft een reusachtige ring met lage dichtheid ontdekt die verbonden is met Saturnus' verre maan Phoebe.

Image Credit:: AstroStar, Shutterstock

15 september 2017

De laatste opmerkelijke gebeurtenis op onze lijst was op 15 september 2017, toen Cassini zijn 13-jarige missie voltooide. De gebeurtenis eindigde met een fantastische en spectaculaire duikvlucht terug in de atmosfeer van Saturnus.

Cassini stuurde wetenschappers tot het einde toe gegevens, en tijdens de laatste vijf omlopen konden zij voor het eerst de atmosfeer van Saturnus bemonsteren.

Laatste gedachten

Dit brengt ons aan het einde van onze geschiedenis van Saturnus en wanneer hij werd ontdekt. Saturnus heeft verschillende culturen beïnvloed en heeft een mystieke uitstraling die je niet kunt ontkennen, of je nu van astronomie houdt of niet. Hopelijk komen we meer te weten over de fascinerende planeet door volgende missies naar de geringde planeet.

Bronnen
  • Saturnus Geschiedenis
  • Saturnus
  • Wanneer werd Saturnus ontdekt?

Uitgelichte afbeelding: Vadim Sadovski, Shutterstock

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.