Red Dot vs Vergroot vizier voor AR 15: Wat is het beste?

Harry Flores 31-05-2023
Harry Flores

U bent verscheurd tussen de red dot en de vergrote richtkijker, nietwaar? Wat is het beste? Welke zal de juiste zijn voor u? Met alle informatie online, kan het zijn als hakken door de jungle met een botermes. Het is mogelijk, maar het zal u een eeuwigheid kosten.

Hier hebben we een overzicht gegeven van beide om u te helpen uitzoeken welke methode voor u de juiste zal zijn. Elk heeft zijn voor- en nadelen. Welke komt echter als beste uit de bus? Het komt er echt op aan waarvoor u van plan bent uw geweer te gebruiken. Kijk en ontdek wat voor u de beste is.

Overzicht van Red Dot Optic

Wat is een Red Dot Optic?

De eenvoudigste manier om de rode stip te beschrijven is dat het een optiek is met een rode of groene stip in het midden. Het werkt volgens hetzelfde principe als een oude goocheltruc met spiegels en lichtreflectie. Het idee is dat je glasplaten en een licht gebruikt om de rode stip te laten verschijnen.

In de optiek zit een bolvormige spiegel die het licht van een LED reflecteert, en door de speciale coating wordt alleen het rode licht gereflecteerd. Daarom is het glashelder, zodat u er doorheen kunt kijken en alleen de rode of groene stip ziet.

De grootte van de rode stip wordt gemeten MOA, en de grootte wordt geregeld door een opening aan de voorkant van de LED. De grotere punten zijn gemakkelijker te zien, maar worden meestal gebruikt voor schoten op korte afstand. De kleinere punten zijn het beste voor gematigde afstanden.

Wanneer een Red Dot richtkijker kiezen

De beste tijd om een red dot richtkijker te gebruiken is op korte afstand. Als u schiet tussen 0-50 voet, dan kunt u gemakkelijk kiezen voor een red dot. Deze worden het best gebruikt op korte afstand omdat ze gemakkelijk kunnen worden aangepast en lichter zijn.

Met de mogelijkheid om te zien, heb je een scala aan mogelijkheden. Het mooie is als je het met beide ogen open gebruikt. Als je de rode stip kunt zien, dan kun je je doel raken. Dat is het mooie van dit soort optiek, je kunt het vanuit vreemde hoeken gebruiken als het moet.

Problemen met een Red Dot Optic

Je kunt niet alle goede dingen hebben en geen slechte. Zo werkt het gewoon niet.

Een van de grootste gebreken van dit soort optiek is het astigmatisme. Nu heeft niet iedereen dit, want het is een biologisch probleem met het oog. Het laat de wereld ronder lijken dan hij in werkelijkheid is. Bij gebruik van dit soort optiek kan de rode stip er vreemd uitzien. In sommige gevallen, de meer server gevallen, is de rode stip niet eens bruikbaar waardoor dit type optiek overbodig wordt.

Het volgende grote nadeel van dit type optiek is het bereik. Het is eenvoudigweg niet gemaakt voor een groot bereik. Ondanks de mogelijkheid om een vergrootglas toe te voegen, maar dat kan in de kosten oplopen.

 • Zie ook: 10 Beste Red Dot Loepen - Reviews & Top Picks
Voors
 • Kan gebruikt worden met beide ogen open
 • Oogafstand is als je de punt kunt zien, kun je hem gebruiken.
 • Lichter dan vergrotingsoptiek
 • Super gemakkelijk te gebruiken voor training
Nadelen
 • Niet geweldig voor lange afstand schieten
 • Mensen met astigmatismen kunnen last hebben van
 • Duurder

Overzicht van een vergroot kijker

Wat is een vergrootglas?

Een vergrotingskijker is precies wat de naam zegt: het is een kijker die vergroot wat u met het blote oog kunt zien. Het getal van de vergroting bepaalt hoeveel keer beter u een object met het blote oog kunt zien.

Een 4×32 telescoop heeft bijvoorbeeld een 4-power vergroting, wat betekent dat u 4 keer beter kunt zien dan met het blote oog. De vergroting is het eerste getal dat u ziet als u naar een telescoop kijkt. Het tweede getal is de diameter van de objectieflens. Er zijn enkele telescopen op de markt die een bereik hebben, wat betekent dat er twee getallen vóór de diameter vande lens.

Wanneer een vergroot vizier kiezen

Als u een vergrote richtkijker kiest, gaat u schieten op 100 meter of meer. Kleinere afstanden zullen het niet goed doen met dit soort richtkijker. Het is niet echt nodig om iets te vergroten dat minder dan 100 meter weg is.

De aanpassingsperiode voor een kleiner bereik kan het verschil uitmaken tussen wel of niet schieten. Omdat je de vergroting moet aanpassen om het beeld duidelijker te zien, kan dat kostbare tijd kosten. Je zou dit type richtkijker niet gebruiken voor verdediging, bijvoorbeeld.

De beste tijd om dit soort optiek te gebruiken is de jacht op groter wild. Deze kijkers zijn vaak ook zwaarder dan de red dot kijkers, zodat een statief of steun goed van pas komt.

Problemen met een vergrote optiek

Een probleem dat velen hebben met dit soort optiek is de snelheid ervan. Er is een gewenningsperiode waarin je de helderheid van het beeld moet aanpassen als de afstand verandert. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, gaat het vanzelf en snel. Door het vermogen van het grote bereik zijn er zelden veel aanpassingen nodig om het beeld goed te krijgen. Maar hoe dichterbij iets is, hoe langer het duurt.

Oogafstand is een ander probleem. De meeste richtkijkers hebben er een van 3 inch of meer, maar dat beetje insteltijd kan kostbare tijd opslokken tussen een schot en het missen ervan. Iedereen die ooit een vergrotingskijker heeft gebruikt, kan je vertellen dat als je niet op de juiste plek zit, het beeld scheef of zelfs zwart is. Er is een 'sweet spot' bij het gebruik van een richtkijker en als je die mist, kan de uitlijning van het schot verkeerd zijn.

Voors
 • Het beste voor lange afstanden
 • Meer keuzevrijheid op de markt
 • Kan gemakkelijk worden gebruikt met een red dot
 • Variabele optiek met een lager vermogen kan hetzelfde doen als de red dot.
Nadelen
 • Zwaarder dan de rode stip
 • Groter dan de rode stip
 • De oogafstand is korter

Andere te overwegen factoren

Hoewel de afstand een belangrijke beslissende factor is, zijn er nog andere factoren die een rol spelen bij de keuze tussen een vergrote richtkijker en een red dot-vizier.

Beeld krediet: Sambulov Yevgeniy, Shutterstock

Levensduur van de batterij

De red dot optic gebruikt een batterij om te werken. Vaak zijn deze batterijen oplaadbaar, maar het kan tijd kosten als u vergeet ze op te laden. Het zal ook dicteren hoe lang u uw optic kunt gebruiken voordat hij moet worden opgeladen. Vraag uzelf af of u verantwoordelijk wilt zijn voor het onthouden van het opladen van uw red dot optic voor gebruik of niet.

Het enige wat nodig is, is het aanpassen van de helderheid van het beeld.

Wanneer een Red Dot Optic gebruiken?

Red dot-optieken zijn geweldig voor het schieten op korte afstand. Daar zijn ze voor gemaakt. Dit kan in verschillende scenario's nuttig zijn. Een van de beste scenario's is dat van training. Bij het leren gebruiken van uw AR-15, komen deze van pas. Elk wapen heeft een leercurve en uw nieuwe is niet anders. Met de red dot kunt u een gevoel krijgen voor uw wapen en de ins en outs kennen.zonder zich zorgen te maken over de focus.

Training is echter niet het enige waar het goed voor is. Schieten op korte afstand, zoals verdedigen, is ook perfect. Veel red dot-optieken kun je zelfs 's nachts gebruiken. De helderheid kan worden aangepast, zodat je het zelfs bij weinig licht kunt zien. Wat, bij het verdedigen van je eigendom, het verschil kan zijn tussen de beer die je huis binnenkomt of niet.

Wanneer een vergroot vizier gebruiken

Op lange afstand schieten is wanneer dit type apparaat echt uitblinkt. Het is waar ze voor bedoeld zijn en ze tonen de red dot optic gemakkelijk met afstand. Dit type optic is perfect voor de jacht. Het lange bereik staat u toe om weg te zijn van het wild waar u achteraan gaat. Dat kan gemakkelijk het verschil zijn tussen het krijgen van die grote bok en het laten schrikken.

Met verschillende vergrotingsbereiken kan de afstand van een schot oplopen tot meer dan 500 meter.

 • Misschien vind je dit ook leuk: 8 Beste AR 15 richtkijkers in 2021 - Beoordelingen & Top Picks

Let op het weer

De meeste optiek heeft wel enige weersbestendigheid, maar een richtkijker heeft meer kenmerken. Een richtkijker is niet alleen mistbestendig, maar kan vaak ook warme temperaturen en temperaturen ver onder het vriespunt aan.

Image Credit: oleg_mit, Pixabay

Met de red dot moet u zich zorgen maken over wat de batterij aankan. Met elektronica komt water in de zorgfactor. Kijk naar uw klimaat en de plaats waar u het apparaat gaat gebruiken. Als het een natter klimaat is, dan is een red dot optic misschien niet geschikt. Batterijen raken vaak oververhit als het te warm is of werken niet goed als het te koud is.

Red Dot vs Vergroot vizier voor AR-15 - Wat is het beste voor u?

Het komt allemaal neer op persoonlijke voorkeur. Het hangt ook af van wat u met uw wapen doet. Bent u iemand die op langere afstanden jaagt? Of bent u iemand die graag op korte afstand schiet? Het bereik zal de grootste factor zijn in de beslissing wat het beste is.

Conclusie

Hopelijk heeft dit het gemakkelijker gemaakt om uit te zoeken of een red dot vs vergrote richtkijker voor uw AR-15 iets voor u is. Het grootste voordeel is dat u weet naar welk bereik u kijkt. Als u dat weet, kunt u gemakkelijk kiezen tussen de red dot en de vergrote richtkijker.

Uitgelichte afbeelding: Ambrosia Studios, Shutterstock

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.