9 Bewezen manieren om mieren uit kolibrievoeders te houden (2023)

Harry Flores 30-05-2023
Harry Flores

Wanneer u naar buiten kijkt en kolibries ziet, weet u dat het lente is. Maar terwijl het kijken naar deze kleine vogels die fladderen en de nectar uit een voederbak zuigen een hoogtepunt van het hele jaar kan zijn, kunnen mieren de ervaring snel en volledig verpesten.

Als u moeite hebt om die vervelende insecten uit de buurt van uw voederhuisjes te houden, bent u bij ons aan het juiste adres. Wij hebben negen effectieve manieren om mieren uit uw kolibrievoederhuisjes te houden voor u op een rijtje gezet.

Voor het beste resultaat gebruikt u meerdere methoden tegelijk om mieren weg te houden. Hoe moeilijker het voor de mieren is om bij de voederbak te komen, hoe kleiner de kans dat ze blijven terugkomen.

Bewezen manieren om mieren uit uw kolibrievoeders te houden:

1. Investeer in een Mierenvanger en Mierenbeschermer

Mierengoten en mierenwachten zijn twee verschillende methoden om mieren weg te houden van uw voederhuisjes. Mierengoten bestaan uit ringen van water die mieren moeten oversteken om uw voederhuisje te bereiken. Aangezien mieren niet kunnen zwemmen, is het een effectieve manier om ze weg te houden.

Mierengoten zijn geweldig, maar als de mieren vastberaden genoeg zijn, kunnen ze bruggen vormen met hun lichaam en eroverheen klimmen. Daarom kunt u het beste mierengoten gebruiken in combinatie met mierenwachten. U monteert mierenwachten boven een voederbak voor kolibries, en in de mierenwacht zit een licht insecticide.

Image Credit: Chiyacat, Shutterstock

U maakt zich misschien zorgen dat het insecticide de kolibries of andere nuttige insecten pijn doet, maar het pakt alleen de mieren aan die proberen bij de kolibrievoederbak te komen. De kolibries zelf kunnen er niet bij.

Als u een mierengoot en mierenbeschermer samen gebruikt, zult u waarschijnlijk geen mierenproblemen meer hebben rond uw kolibrievoeders.

2. Feeders ophangen aan vislijnen

Als u uw kolibrievoederhuisje ophangt aan een boom of een ander voorwerp waar het aan hangt, probeer dan een vislijntje te gebruiken om het op te hangen.

Niet alleen is de visdraad moeilijk te zien, wat de esthetiek van de voederbak ten goede komt, maar hij is ook ongelooflijk smal, zodat mieren er moeilijk op en af kunnen klimmen. Het is geen onfeilbare methode, maar het kan voldoende zijn om mieren ervan te weerhouden uw voederbakken aan te raken.

Afbeelding: Pixabay

3. Gebruik iets glibberigs op de paal

Een andere goede manier om mieren weg te houden van uw kolibrievoederhuisje is het aanbrengen van een gladde substantie op de paal. Hoewel dit ook geen waterdichte methode is, werkt het verrassend goed. Als het voor de mieren te veel werk wordt om het voederhuisje te bereiken, dan zoeken ze misschien gewoon een andere maaltijd.

Hoewel dit een ongelooflijk gemakkelijke methode is om te gebruiken, moet u de stof die u gebruikt opnieuw aanbrengen, vooral na regen of storm. Als suggestie voor een gladde stof bevelen wij een dun laagje vaseline aan om mieren weg te houden. Weet wel dat als de mieren vastberaden genoeg zijn, ze eroverheen zullen klimmen.

4. Gebruik lijm op de paal

Als u merkt dat glibberige middelen niet werken, kunt u altijd het script omdraaien. Probeer in plaats van glibberige middelen iets te gebruiken waardoor ze aan de paal blijven hangen.

Maar hoewel lijm ongelooflijk effectief is, is de kans groot dat je niet alleen mieren vangt. Alles wat de lijm raakt komt vast te zitten, dus nuttige insecten en zelfs vogels kunnen ook vast komen te zitten.

Afbeelding: Pixabay

5. Verplaats de Feeder

Misschien is het verplaatsen van uw kolibrievoederhuisje naar een andere plek in de tuin al voldoende om de mieren weg te houden, vooral als u maatregelen neemt om te voorkomen dat ze bij het voederhuisje komen nadat u het hebt verplaatst.

Mieren laten geursporen achter voor de rest van de kolonie om terug te keren naar het voedsel. Dus, als u uw voederbakje niet verplaatst, nodigt u een test uit als alle mieren proberen het spoor te volgen.

Als u echter nieuwe maatregelen neemt om te voorkomen dat de mieren de voederbak bereiken en deze verplaatst naar een nieuwe plek, hebt u een veel grotere kans op succes omdat de mieren niet zo hard zullen proberen de voederbak te bereiken.

6. Houd de voederbak schoon

Hoe langer u uw voederhuisje laat staan, hoe rommeliger het wordt. Wanneer u te maken hebt met mieren, is een puinhoop van potentieel voedsel extra brandstof voor het vuur. Als u de tijd neemt om uw voederhuisjes om de paar dagen schoon te maken, vermindert u de kans dat er mieren blijven rondhangen aanzienlijk.

Afbeelding: Pixabay

7. Zorg ervoor dat uw voeders niet lekken.

Dit ligt in dezelfde lijn als het schoonhouden van de voederbakken, maar is belangrijker. Als uw voederbak lekt, kunt u misschien niets doen om de mieren weg te houden. Als ze eenmaal voedsel zien, gaan ze tot het uiterste om het te bemachtigen.

Doe uw best om eventuele lekken te verhelpen, maar als dat niet lukt, moet u misschien uw kolibrievoeder vervangen.

8. Gebruik blaadjes laurier of munt

Een weinig bekend natuurlijk insectenwerend middel is laurier en munt. Beide zijn natuurlijke remedies voor insectenproblemen, en het beste is dat ze geen schadelijke gevolgen hebben voor het ecosysteem! Wrijf gewoon laurier- of muntblaadjes over de plaatsen waar de mieren doorheen moeten, en dit werkt als een afschrikmiddel.

Houd er rekening mee dat u beide middelen opnieuw moet aanbrengen telkens als het gebied nat wordt, want het zal wegspoelen. Als u vindt dat gewoon wrijven over de bladeren niet genoeg is, kunt u altijd geplette bladeren rond de paal laten liggen, en dit zou moeten werken als een sterker afschrikmiddel. U moet af en toe opnieuw aanbrengen om de sterkste effecten te behouden.

Afbeelding door: Pixabay

9. Hang de voederbak boven water

Mieren houden niet van water, dus als u uw voederbak boven een vijver of zelfs een fontein kunt houden, kan dat een goede manier zijn om mieren weg te houden.

Laatste gedachten

Er zijn weinig dingen leuker dan toekijken hoe een kolibrie nectar uit een voederbak haalt. Maar mieren kunnen de pret bederven, en daarom is het essentieel om het probleem voor te zijn.

Hopelijk heeft deze gids u alles gegeven wat u nodig hebt om die vervelende insecten weg te houden van uw voederhuisjes, zodat u kunt genieten van het warme weer en de prachtige vogels die uw tuin bezoeken.

Bekijk enkele van onze top trending posts:

  • 10 bewezen manieren om bijen uit kolibrievoeders te houden
  • 3 bewezen stappen om een vogel uit uw huis te krijgen
  • 9 Bewezen manieren om Orioles naar uw tuin te lokken.

Uitgelichte afbeelding: Chiyacat, Shutterstock

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.