Verrekijker met porroprisma vs. dakkant: wat is het beste?

Harry Flores 31-05-2023
Harry Flores

Bij verrekijkers zijn er twee hoofdcategorieën waartussen u moet kiezen: het porroprisma en het dakkantprisma.

Maar welke is de beste? Dat is het makkelijkste antwoord ooit: Dat hangt ervan af.

Het is echt een van die gevallen waarin de situatie waarvoor je ze nodig hebt de doorslag geeft. Het is altijd relevant om de juiste set voor de klus te gebruiken. Maar wat zijn nu precies Porro-prisma's, Dak-prisma's, of prisma's in het algemeen? In dit artikel bespreken we wat prisma's zijn, hoe ze werken in verrekijkers, en welke sets het beste zijn voor welke situaties.

GERELATEERD LEZEN: Hoe werkt een verrekijker? uitgelegd

Hoe werken prisma's in verrekijkers?

Voordat we echt kunnen bespreken hoe prisma's in verrekijkers werken, moeten we eerst begrijpen wat ze zijn. Per definitie is een prisma in de optica een transparant object - met name een driehoekig object - dat licht tegen zijn oppervlak breekt om wit licht te scheiden in het spectrum van kleuren.

Nu, dat is een mondvol. Laten we eens kijken wat dat echt betekent.

Prisma's in verrekijkers zijn eenvoudige blokken glas die als spiegel werken. Het sleutelwoord hier is "werken". Het zijn geen echte spiegels zoals in een telescoop. Echte spiegels hebben een reflecterende achterkant, terwijl prisma's dat niet hebben. Spiegels geven ook een echt beeld van wat wordt waargenomen en geen virtueel beeld dat wordt gecreëerd door licht te buigen.

Maar laten we even uitweiden. Deze prisma's weerkaatsen het binnenkomende licht door de objectieven (dat is degene die het dichtst bij je doel staat) om het te versterken en een beeld te creëren dat naar de oculaire lenzen wordt gestuurd zodat je het kunt waarnemen. Maar dat is niet alles wat de prisma's doen. Als het licht zo zou worden verzonden, zou het beeld ondersteboven verschijnen. Maar de prisma's keren het gecreëerde beeld ook om, zodatzie je de dingen aan de goede kant.

BAK-4 en BK-7 Prismaglas: wat is het beste?

Vaak zie je bij het kopen van een verrekijker dat de fabrikant reclame maakt voor BAK-4 en BK-7 prismasystemen. Wat zijn dat precies? En welke is beter?

Wel, elk is een superieur type Porro-prisma (waarover later meer), maar BAK-4 wordt over het algemeen als het beste beschouwd. Ze hebben een rondere ronding die kan worden waargenomen door naar de uittredepupil van de bino set te kijken. BK-7 hebben een vierkantere uittredepupil en dus minder lichttransmissie en scherpte van rand tot rand. U vindt BK-7 prismasets vaak in goedkopere verrekijkers.

Porro Prisma's

Dit type prisma's is de eerste set prisma's die in hedendaagse verrekijkers werd gebruikt. Ze werden voor het eerst ontwikkeld in de 19e eeuw door de Italiaan Ignazio Porro en worden nog steeds gebruikt.

Porro Prisma's werken door het door uw objectief opgevangen licht in een snelle horizontale beweging door een paar prisma's te sturen. De beweging tussen de prisma's werkt als een versterker en inverter om een vergroot en georiënteerd beeld van uw doel door de oculairen te sturen.

Verrekijkers met porroprisma's zijn zeer gemakkelijk te onderscheiden van andere verrekijkers door hun zigzag- of offsetvorm. Dit alleen al maakt porroprisma's veel zwaarder en onhandiger in het gebruik dan andere verrekijkersets. En ze zijn iets kwetsbaarder. Ze kunnen u echter een veel duidelijker 3D-beeld geven dan andere verrekijkersets, samen met een veel groter gezichtsveld.

Maar ondanks de zigzag zijn ze eigenlijk de eenvoudigste verrekijkersets - wat betekent dat ze veel goedkoper te produceren zijn. En die besparingen worden vaak doorgegeven aan u, de consument.

U zult waarschijnlijk een verrekijker met porroprisma willen gebruiken wanneer u dat extra heldere beeld of een groter gezichtsveld nodig hebt. Ze zijn zeer geschikt voor vogelspotten op korte afstand, jagen, sportevenementen en algemeen gebruik buitenshuis.

Voors
 • Superieur in helderheid
 • Beter dieptezicht
 • Breder gezichtsveld (FOV)
 • Algemeen verbeterde beeldkwaliteit
Nadelen
 • Meer volume en gewicht
 • Minder waterdichtheid
 • Lagere duurzaamheid

Onze favoriete porro-prisma verrekijkers

Dak Prisma's

Als u een verrekijker met rechte buis ziet, is de kans groot dat u naar een set met dakkantprisma's kijkt.

Dit is de modernste van de twee soorten verrekijkers. Ze zijn compacter en gestroomlijnder, lichter van gewicht en veel gemakkelijker mee te nemen dan de grote Porro-verrekijkers. En op het eerste gezicht zien ze er ook eenvoudiger uit.

Dat is echter niet het geval.

Hun interne werking is eigenlijk de meest complexe van alle andere verrekijkers. En dat komt omdat er geen eenvoudige horizontale zig- of zaagbeweging is. Vergeet niet dat de beweging van het licht het licht versterkt en omkeert wanneer het door de prisma's wordt weerkaatst. Dakprisma's maken dus gebruik van ingewikkelde en gecompliceerde bewerkte paden die het licht van het objectief naar de oculaire lenzen weerkaatsen.

Maar deze reeks is niet complex omwille van de complexiteit. De lichtbeweging door de dakprisma's kan een veel hogere vergrotingskracht en helderder eindbeelden mogelijk maken.

Ze kunnen echter vrij prijzig worden. En dat komt omdat ze veel meer kosten om te maken met alle speciale interne bewerkingen.

Voors
 • Meer duurzaamheid
 • Lichter gewicht
 • Meer compact
 • Superieure waterdichtheid
 • Betere vergrotingssterkte
Nadelen
 • Iets minder duidelijkheid
 • Kleiner gezichtsveld (FOV)
 • Duurder

Onze favoriete dakkantverrekijkers

Porro Prisma vs Dak Prisma - Wat is het beste om te gebruiken?

Zoals u ziet heeft elk type prisma zijn eigen voor- en nadelen. Bekijk onze handige tabel om te zien wat wij in elke situatie aanbevelen.

Porro Prisma Dakprisma
Vogelen op korte afstand
Spotten op lange afstand
Stargazing
Jagen overdag
Nachtelijke jacht
Algemeen buiten

Prijs

Er is ook een legitiem prijsverschil tussen de twee. Dakprisma-bino's zijn vaak veel duurder dan porroprisma's met dezelfde vergroting.

Dus, als u een beperkt budget hebt, ga dan op zoek naar een Porro prismaset met BAK-4 prisma's. Die geven net zo'n levendig beeld als een overeenkomstige Roof set voor een fractie van de prijs. En ze zijn veel beter voor algemeen gebruik.

U moet echter extra voorzichtig zijn dat u ze niet breekt. Ze zijn veel gemakkelijker te breken dan een Roof-verrekijker. En een gebroken verrekijker betekent dat u een nieuwe set moet kopen, wat meer kost dan een enkele Roof-verrekijker.

Conclusie

Welke set u het beste vindt voor uw situatie, is waarschijnlijk wat u moet kiezen. Trap niet in de hype dat dakkantverrekijkers beter zijn omdat ze duurder zijn. En loop niet weg en pak een set Porro-prismakijkers als u de extra kracht van een dakkantverrekijker nodig hebt.

Kopen voor uw situatie is het beste antwoord.

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.