7 Algemene Gele Vogels (Met Foto's): Info, Foto's, Nestelen, & Status

Harry Flores 26-08-2023
Harry Flores

Vogels kijken is een ongelooflijke hobby. Het is een van die dingen die je helpt je leven in perspectief te zien, en je redenen geeft om te glimlachen. Dit zal je op zijn beurt helpen betekenisvolle relaties te creëren, en zo een lang, gelukkig en bevredigend leven te leiden.

Nu je begrijpt waarom we zo van vogels houden, is het tijd om te leren over de verschillende vogelsoorten die overwegend geel van kleur zijn. Kun je er één bedenken? Ja? Welke? De Amerikaanse Goudvink? Oké, daar beginnen we mee.

De 7 meest voorkomende gele vogels

1. Amerikaanse Goudvink

Image Credit: Miles Moody, Pixabay

We weten allemaal dat de Amerikaanse distelvink de staatsvogel van Washington is. Maar het was niet altijd het insigne van Washington. Voor 1951 gebruikte de staat de veldleeuwerik. De wetgevers besloten een andere vogel aan te nemen omdat ze uniek wilden zijn. Althans dat denken we. Verschillende andere staten gebruikten de veldleeuwerik als hun wapensymbool, en dat viel niet goed bij hen.

Helaas voor hen is dat staatssymbool nog steeds niet uniek voor één staat, want Iowa en New Jersey zijn de andere twee staten die de Amerikaanse distelvink gebruiken als hun officiële insigne.

Hoe dan ook, de Amerikaanse distelvink is een kleine vink die zich voornamelijk voedt met nyjer (distelzaad) en zonnebloemen. Als je niet zo zeker weet waar je er een kunt vinden, zoek dan naar Roodpollen en Dennen Sijzen. Deze drie soorten zijn als de beste vrienden, aangezien ze altijd samen zwermen.

Nesting

Als het tijd is om een nest te bouwen, zie je de vrouwtjes verwoed rondlopen met hun broedpartners aan hun zijde, op zoek naar een bewoonbare plaats. Ze broeden niet graag in het binnenland van het bos, dus verwacht niet dat het nest zich in een dergelijke omgeving bevindt. Het zal waarschijnlijk op een soort struik of in een open gebied zijn.

Beschermingsstatus

De Amerikaanse Goudvink is een zeer algemene vogel. Maar helaas niet meer zo algemeen als in de jaren 50 en 60. Volgens een broedvogelonderzoek bedraagt de broedpopulatie momenteel 42 miljoen. En een aanzienlijk deel daarvan bevindt zich in de VS.

Nu staan ze nog niet op de "State of The Birds Watch List", maar dat zal wel gebeuren als we doorgaan met het vernietigen van hun habitat en het gebruik van pesticiden met schadelijke chemicaliën.

Lengte: 4.3-5.1 in (11-13 cm)
Gewicht: 0,4-0,7 oz (11-20 g)
Spanwijdte: 19-22 cm.
  • Misschien vind je dit ook leuk: 17 vinkensoorten in de Verenigde Staten

2. Bullock's Orioles

Image Credit: orioles_PublicDomainImages, Pixabay

We weten zeker dat je er wel eens een in een park hebt gezien, maar je had geen idee dat dat de Bullock's Orioles waren. Ze broeden graag in stadsparken en oeverzones. Of laten we dat anders zeggen:

Als dat gebied grote bomen heeft die goed verspreid staan, is het een perfecte Bullock's Orioles habitat.

Hun voedingsgewoonten zijn ook typisch voor een vogel van deze grootte. Ze eten fruit, zuigen nectar, eten insecten, en misschien zelfs geleedpotigen als ze daar zin in hebben. Bullock's Orioles zijn meesters van de gapende En ze gebruiken deze methode vaak als ze sap willen halen uit fruit met een taaie schil of schil.

Om te beginnen duwen ze hun snavel in de schil. Dan openen ze die terwijl hij er nog in zit en zuigen het sap eruit met hun borstelige tong.

Nesting

Het kiezen van de nestplaats is de verantwoordelijkheid van het vrouwtje. Je zult nooit een mannelijke Bullock's Orioles een poging zien doen. Zij kiest een plek, die meer dan 10 meter boven de grond moet liggen. Ook moet de plek geïsoleerd zijn, met water in de buurt.

Om roofdieren te ontmoedigen, zorgen ze ervoor dat het nest stevig is opgehangen aan het uiteinde van een flexibele tak.

Beschermingsstatus

De populatie van de Bullock's Oriole is ook afgenomen sinds de jaren 60. Ze werden, en worden nog steeds, aangetast door de chemicaliën die gebruikt worden om pesticiden te maken, en het verlies van hun habitat. Sommige van hun broedpopulaties worden gevonden in Canada en Mexico, maar meer dan 90% van de wereldpopulatie wordt gevonden in de VS. En nee, ze staan niet op een lijst van bedreigde soorten hier, of ergens anders inde wereld.

Lengte: 17-19 cm.
Gewicht: 1,0-1,5 oz (29-43 g)
Spanwijdte: 12,2 in (31 cm)

3. Nashville Warbler

Afbeelding: Josve05a, Wikimedia

Omdat de Nashville Warbler in twee zeer verschillende gebieden voorkomt, classificeren we ze vaak als twee ondersoorten. Een van die ondersoorten is de Calaveras Warbler - ook bekend als de New World Warblers - en het is de meest voorkomende ondersoort.

Hij komt vooral voor in de bergen van de westkust, en broedt vooral in het noorden en midden van Noord-Amerika. De andere ondersoort wordt de Oude Wereldfluiter genoemd. Je zult naar Australië, Afrika of Eurazië moeten reizen, als je ze wilt bestuderen of gewoon bekijken.

Nesting

De Nashville Warbler zorgt er altijd voor dat zijn nest goed verborgen is. En trouwens, het duurt meer dan 7 dagen om het te voltooien. Het bouwmateriaal bestaat uit gras, een paar reepjes schors en soms mos. Normaal is het 2 centimeter diep en 3,5 centimeter breed.

Beschermingsstatus

Statistieken geven aan dat de populatie van de Nashville Warbler stabiel was tot 2015. Menselijk ingrijpen, klimaatverandering en verlies van habitat zijn de oorzaken van die plotselinge daling van de aantallen. Hoe dan ook, op de Continental Concern Score is de soort beoordeeld als 9e van de 20 posities. Dat betekent dat natuurbeschermers zich momenteel niet echt zorgen maken.

Lengte: 4.3-5.1 in (11-13 cm)
Gewicht: 0,2-0,5 oz (6,7-13,9 g)
Spanwijdte: 17-20 cm.

4. Oranjekroonzanger

Beeld krediet: Hayley Crews, Shutterstock

We zien weer regionale verschillen in de verschillende vogelsoorten als we het hebben over de oranje gekroonde grasmus. Er is een populatie die de Pacific Slope bewoont, en een die zich in het westen van het land bevindt. Die in de Pacific Slope hebben dezelfde kenmerken als de gele grasmus, met een paar verschillende kenmerken. Ze zijn zeer helder en nog geler dan hun soortgenoten inhet westen van het land.

Lang verhaal kort, als je een oranje gekroonde grasmus ziet met een geelgroene of grijze kop, weet dan dat dat NIET de oranje gekroonde grasmus is, maar de Interior West-soort. Zij hebben ook witte superciliaris, wat een compleet contrast is met de gele superciliaris van de Pacific Slope-soorten.

Beiden zoeken hun voedsel bij voorkeur in lage bomen en dicht struikgewas. Daarom is het gemakkelijk om er een te zien, zelfs als je niet kijkt.

Wat is hun hoofddieet? Warblers voeden zich graag met spinnen, mieren en alle andere ongewervelde prooien die je maar kunt bedenken.

Nesting

Bij het zoeken naar een geschikte nestplaats zal het vrouwtje door de lage vegetatie fladderen. De perfecte plek kan bestaan uit geulen, schaduwrijke hellingen, of stukken pad. Zolang het op of dicht bij de grond is, voldoet het prima.

Vrouwtjes Oranje Kroonzangers bouwen hun nest meestal op een bepaalde manier. Eerst legt ze de basis met grof plantaardig materiaal en een paar dode bladeren. Als dat deel klaar is, gaat ze over op de buitenste laag, die vaak is opgebouwd uit mos, fijne takjes en bladeren. Om het comfortabeler te maken, voegt ze tot slot dierenhaar of fijner gras toe.

Beschermingsstatus

De populatie van de Oranjekroonzanger is met meer dan 30 procent afgenomen sinds de laatste telling in 1966. Ornithologen schrijven de afname toe aan het gebruik van schadelijke pesticiden die in de loop der jaren het immuunsysteem van de vogels hebben aangetast. We zijn ook te weten gekomen dat de reden waarom ze niet bedreigd zijn is dat ze geprofiteerd hebben van de houtkap.

Lengte: 4,3-5,5 in (11-14 cm)
Gewicht: 0.3-0.4 oz (7-11 g)
Spanwijdte: 7,5 in (19 cm)

5. Dennen sijs

Image Credit: ftmartens, Pixabay

Dennen sijzen zijn opportunistisch van aard. Hoewel ze weten hoe ze moeten foerageren zoals elke andere vogel die er is, hangen ze liever rond bij vogels met een zwaardere snavel die bekend staan als rommelige eters, alleen om zich te voeden met de zaden die op de grond vallen.

Wat als er geen rommeleters zijn, vraagt u? Wel, als ze die kansen niet benutten, zijn ze vaak bezig met het zoeken naar naaldbomen zoals sparren, ceders en dennenzaden.

Sijsjes migreren veel. En met "veel" bedoelen we dat ze in een opwelling migreren. Zonder reden. Dus het ene moment zijn ze overal en het volgende moment zijn ze weg.

Ook zijn ze, vergeleken met andere vogels, erg sociaal. En je kunt van een afstand zien dat ze eraan komen, als je even je mond houdt en let op hun aanhoudende gepiep.

Hier is een interessant feit:

Deze vogels hebben het vermogen om hun metabolisme gedurende enkele uren op te voeren, als de kou hen te veel wordt. Het is alsof ze thermostatische radiatorkranen in zich hebben, want hun metabolisme kan tot 40% hoger zijn dan dat van een normale vogel.

Nesting

Als het tijd is om te gaan bouwen, doet het vrouwtje al het zware werk terwijl het mannetje doet alsof hij helpt. Hij levert misschien een paar materialen en gaat dan MIA. Om na 5-6 dagen terug te komen, als al het bouwwerk klaar is.

Het nest ziet er meestal uit als een ondiepe schotel, en het is gemaakt van wortels, grassen en takken. We weten niet waarom, maar om een of andere reden bouwen ze deze nesten graag dagen of zelfs weken voordat ze eieren gaan leggen. En het is vrij duidelijk dat ze niet de meest intelligente vogels zijn, aangezien hun nesten normaal gesproken erg kwetsbaar zijn voor rukwinden, en gebouwd worden op zwakke, flexibele takken.

Beschermingsstatus

Vanwege hun onvoorspelbare bewegingen is het niet eenvoudig om hun exacte aantallen te schatten. Er wordt echter aangenomen dat ze sinds de jaren '70 sterk zijn afgenomen. Daarom zie je bij een snelle blik op de Continental Concern Score dat ze op de 10e plaats staan, een positie die gereserveerd is voor algemene vogels die sterk afnemen.

Lengte: 4,3-5,5 in (11-14 cm)
Gewicht: 0,4-0,6 oz (12-18 g)
Spanwijdte: 18-22 cm.

6. Geelkop merel

Beeld krediet: Don Mammoser, Shutterstock

Snelle vraag: Heeft uw hek altijd vreemde geluiden gemaakt, maar stopt het onmiddellijk zodra u naar buiten stapt?

Nou, de Geelkop merel is de bron van die roestige poortgeluiden. Hun vleugels hebben een witachtige vlek, en de kop ziet er goudkleurig uit.

Vóór 1820 wisten we niet dat deze vogels bestonden. Het was Charles Lucien Bonaparte die er een zag, en een grondige beschrijving gaf aan onze kameraden, Sir John Richardson en Thomas Say.

Nesting

Het vrouwtje van de Geelkop merel bouwt haar nest zelf. Je zult zien dat ze natte vegetatie van verschillende waterbronnen verzamelt, voordat ze het weeft. Meestal is het nest 2,5 centimeter diep, en 3 centimeter breder aan de binnenkant. De buitenkant is ongeveer 5 centimeter breed.

Beschermingsstatus

De Geelkop merel is niet bedreigd. Het is zelfs een van de weinige vogelsoorten die nooit zijn aangetast door de verschillende menselijke activiteiten die deze planeet hebben geteisterd.

De populatie is al jaren stabiel, en wij denken niet dat dat snel zal veranderen. De broedpopulatie wordt geschat op 11 miljoen en een groot deel daarvan leeft in de VS.

Lengte: 21-26 cm.
Gewicht: 1,6-3,5 oz (44-100 g)
Spanwijdte: 16,5-17,3 in (42-44 cm)

7. Gele grasmus

Beeld krediet: Paul Reeves Photography, Shutterstock

Het is vrij gemakkelijk om de gele grasmus te identificeren. Ze hebben allemaal een ronde kop, een dunne snavel, een middellange staart, en zijn iets groter dan de Amerikaanse distelvink. De gele kleur op het mannetje zal helderder lijken dan die op hun vrouwelijke tegenhangers, maar beiden hebben een ongemarkeerd gezicht.

Tijdens hun broedseizoen brengen ze de meeste tijd door langs beken en waterrijke gebieden. Ze voeden zich voornamelijk met insecten, waaronder wespen, kevers en rupsen.

Nesting

Het vrouwtje heeft slechts vier dagen nodig om een nest te bouwen, en ze zorgen er altijd voor dat het minstens 10 meter boven de grond zit. Als je wilt zien hoe de nesten eruit zien, zoek dan een boom met een verticale vork. De bouwmaterialen bestaan uit spinnenwebben, grassen, brandnetels en zelfs hertenhaar.

Gele kiekendieven haten het om nesten te delen met andere vogels. Als ze merken dat iets of iemand met de eieren heeft gerommeld terwijl ze weg waren, verlaten ze het nest met de eieren en bouwen ergens anders weer op.

Beschermingsstatus

Gele Warblers staan op de 6e plaats van de Continental Concern Score. Ze zijn niet bedreigd, maar hun populatie is sinds 1966 met bijna 25% afgenomen. De meeste van hen zijn van het westen van de VS naar andere delen van het land gemigreerd, omdat er aan die kant blijkbaar wordt gegraasd, en dat tast hun broedhabitat aan.

Lengte: 4,7-5,1 in (12-13 cm)
Gewicht: 0.3-0.4 oz (9-11 g)
Spanwijdte: 16-20 cm.

Conclusie

Dat is alles wat we vandaag voor jullie hebben, mensen. We vonden het leuk om dit stuk over gele vogels te schrijven omdat het ons de kans gaf om niet alleen iets met jullie te delen waar we gepassioneerd over zijn, maar jullie er ook aan te herinneren dat het onze verantwoordelijkheid is om te helpen zorgen voor de verschillende soorten die niet zijn uitgestorven.

Dus, help ons alstublieft het bewustzijn te vergroten.

Als je dit artikel leuk vond, bekijk dan ook onze andere top-trending vogelberichten:

  • 7 algemene rode vogels: info, foto's, nestplaatsen en beschermingsstatus
  • 3 bewezen manieren om mussen uit Bluebird huizen te houden
  • 2 soorten arenden in Texas (met foto's)

Uitgelichte afbeelding: wileydoc, Pixabay

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.