15 Vogeldocumentaires en -films die het bekijken waard zijn in 2023

Harry Flores 26-08-2023
Harry Flores

Als je geobsedeerd bent door de vogelwereld, dan is een paar uur per week om vogels te gaan kijken op je favoriete plekjes gewoon niet genoeg om je behoefte te bevredigen en die jeuk te stillen. Wat moet een fervent vogelaar dan doen in de uren dat hij niet buiten kan zijn om zijn favoriete gevederde exemplaren te zoeken en te spotten?

Er was een tijd dat je meestal beperkt was tot het kijken naar wat er op je televisie was, tenzij je een bepaalde film op band bezat. Die dagen zijn echter al lang voorbij. Vandaag de dag kunnen we bijna alles bekijken wat we willen met slechts een paar drukken op de knop, waaronder een aantal ongelooflijke films en documentaires over onze favoriete onderwerpen: vogels. Voor degenen die niet genoeg kunnen krijgen van deze vliegende gevederde fenomenen,De volgende 15 vogeldocumentaires en -films moeten u helpen uw honger te stillen wanneer u geen vogels in het echt kunt bekijken. Bereid u dus voor op de overgang van een verrekijker naar een cameralens, want deze films bieden een vogelperspectief op de vogelwereld.

Feature-Length Bird Films

1. Een vogelaarsgids voor alles

Hoewel er een aantal films en documentaires met herkenbare namen op deze lijst staan, zal het je niet kwalijk worden genomen als je nog nooit van A Birder's Guide to Everything hebt gehoord, hoewel je dat wel zou moeten hebben als je een grote fan van vogels bent. Deze coming-of-age film gaat over een groep jonge jongens die op een roadtrip gaan op zoek naar de Labrador Eend, waarvan men denkt dat hij is uitgestorven. Onderweg worden ze geconfronteerd met de volgende ervaringenVogellegende Kenn Kaufman werd gebruikt als adviseur tijdens de productie van deze film en maakt zelfs een cameo.

2. Fly Away Home

Deze film is een hartverwarmend verhaal over een jong meisje. Nadat haar moeder is overleden, moet ze bij haar vader gaan wonen, maar hun relatie staat op losse schroeven. Maar het meisje ontdekt een kudde ganzen die ook moederloos is. Zonder moeder weten de ganzen niet hoe ze naar het zuiden moeten trekken om in de winter warm weer te vinden. Dus gaan het meisje en haar vader op avontuur om ze te trainen ommigreren met behulp van hun ultralichte vliegtuig.

3. Het grote jaar

Weinig vogelfilms bevatten het soort grote namen dat in The Big Year acteert. We hebben het over herkenbare sterren als Owen Wilson, Steve Martin en Jack Black. In deze film jagen de drie een "Big Year" na, wat een echte wedstrijd is tussen vogelaars om te zien wie de meeste vogelsoorten kan waarnemen in één kalenderjaar. Om eerlijk te zijn kreeg deze film wat harde kritiek vancritici, maar als je een vogelaar bent, dan zou het je meer moeten aanspreken dan de gemiddelde persoon en we denken dat je ervan zult genieten.

Vogel Documentaires

4. Attenborough's Paradise Birds...

Als u de naam van David Attenborough niet herkent, dan herkent u zeker zijn stem. Hij is de meest productieve verteller van natuurfilms en documentaires ooit. In deze film duikt hij in het verhaal van hoe paradijsvogels de harten en geesten van vele grote denkers, ontdekkingsreizigers, kunstenaars en meer hebben veroverd, gedurende vele generaties van de menselijke geschiedenis.

5. Vogelaars: Het Central Park Effect

Als je denkt aan een stedelijke jungle zoals New York City, New York, stellen de meeste mensen zich hoogbouw voor, enorme mensenmassa's, op elkaar gestapelde winkels, en andere soortgelijke beelden. Maar na het zien van Birders: The Central Park Effect, heb je misschien een ander idee. Deze documentaire draait om de uitgebreide reeks wilde vogels die in Central Park leven. Bovendien vertelt hijhet verhaal van de vele inheemse New Yorkers wiens leven draait om de migraties van deze kleurrijke en wonderlijke wezens. Na het zien van deze documentaire zul je nooit meer op dezelfde manier over New York City denken.

6. Crimson Wing - Het mysterie van de Flamingo

Deze documentaire komt rechtstreeks van Disney Nature. Gefilmd rond het desolate maar ongelooflijke Natronmeer, gelegen in het noorden van Tanzania, legt deze documentaire een schouwspel vast dat werkelijk majestueus is om te aanschouwen. Je ziet meer dan een miljoen flamingo's aankomen bij het meer, klaar om in de voetsporen van hun ouders te treden en de cirkel van het leven voort te zetten. Een werkelijk prachtige ervaring die je toelaat omvan dichtbij en persoonlijk met flamingo's op een manier die weinig mensen ooit in het echt hebben kunnen doen.

7. Earthflight

Earthflight is een enorme onderneming die u ongelooflijke uitzichten biedt die u nog nooit eerder hebt gezien. Deze documentaire is gefilmd op zes continenten en wil u laten ervaren hoe het is om te vliegen vanuit het oogpunt van veel verschillende vogelsoorten. Deze film werd voor het eerst uitgezonden in 2011 en de productie ervan vergde ongelooflijk veel vernuft. Om u het effect van vliegen vanuit het oogpunt van een vogel te geven, was er een aantalunieke filmtechnieken, waaronder helikopterdrones en kleine camera's op de rug van vogels.

8. March of the Penguins

Met een 94% Tomatometer en 81% publieksscore op rotten tomatoes, is March of the Penguins een documentaire die bijna universeel geliefd is bij degenen die hem gezien hebben. Verteld door Morgan Freeman, volgt deze documentaire de migratie van keizerspinguïns tijdens hun jaarlijkse reis naar hun broedgebieden, met als hoogtepunt een spectaculair paringsritueel dat op film is vastgelegd zodat u er getuige van kunt zijn.alsof je er zelf bij was. Hoewel de migratie moeilijk lijkt, wordt het leven alleen maar moeilijker zodra het ei uitkomt en de moeder haar weg terug naar de zee moet vinden om voedsel voor haar pasgeboren kuiken te verzamelen en haar eigen uitgehongerde lichaam te voeden.

9. De Arend Jageres

Voor de Kazachen is adelaarsjager zijn een grote eer. Het is een traditie die van vader op zoon is doorgegeven, niet alleen gedurende enkele generaties, maar eeuwen. Maar de tijden veranderen. Een meisje, Aishol-pan, die pas 13 is, wil wanhopig de eerste vrouwelijke adelaarsjager in haar familie worden in meer dan 12 generaties. Veel adelaarsjagers verachten het idee van een vrouw die deelneemt aan de...Aishol-pan's vader gelooft echter in haar. The Eagle Huntress volgt het verhaal van Aishol-pan terwijl ze traint om een adelaarsjager te worden, vechtend door uitdagingen en traditie om te bewijzen dat ze heeft wat nodig is.

10. Het leven van vogels

Deze documentaireserie, ingesproken door niemand minder dan David Attenborough, neemt 300 verschillende vogelsoorten onder de loep. Er zijn in totaal tien afleveringen, elk met bijna een uur aan ongelooflijke beelden en informatie. Deze serie, die oorspronkelijk in 1998 werd uitgebracht, is zo iconisch dat ze vandaag de dag niet eens meer gedateerd aanvoelt. Met vier prijzen, waaronder een Peabody award in 2000 en een Broadcasting Press GuildDeze in 1999 bekroonde serie is een van de meest prestigieuze documentaires ooit over vogels gemaakt.

11. De wilde papegaaien van Telegraph Hill

Na meer dan 5.000 kijkcijfers op Rotten Tomates heeft The Wild Parrots of Telegraph Hill nog steeds een score van 85%, plus een Tomatometer-score van 95% van de critici. Het is een interessante documentaire over een dakloze muzikant wiens leven een verbazingwekkende transformatie ondergaat na het vinden van een kudde wilde papegaaien in San Francisco. De man vormt een diepe band met deze vogels, waardoor hij ze gaat begrijpen enwaarderen elk van hun individuele verschillen en identiteiten in de loop der tijd.

12. Gevleugelde migratie

Het duurde drie jaar om deze documentaire te filmen en de ongelooflijke beelden werden gemaakt op alle zeven continenten. De film werd genomineerd voor een Oscar voor beste documentaire in 2003 en won een heleboel andere prijzen in 2003 en 2004. De film volgt verschillende trekvogelsoorten terwijl ze honderden of zelfs duizenden kilometers afleggen tijdens hun jaarlijkse migratie. Er zijn zelfs soorten, zoals de arctischedie van de ene pool helemaal naar de andere vliegen. Het is een ongelooflijke documentaire die de migratie van deze vogels vastlegt op een manier die zelden wordt gezien.

Kinderfilms over vogels

13. Happy Feet

Happy Feet is een animatiefilm met de stemmen van grote acteurs als Hugh Jackman, Brittany Murphy en Elijah Wood en gaat over een groep keizerspinguïns die hun partners vinden door de magie van het lied. Maar één kleine pinguïn kan niet zingen, waardoor hij meteen een buitenbeentje is. Deze kleine pinguïn, Mumble genaamd, heeft echter een verborgen talent: zijn dansen! Mumble moet een aantal grote uitdagingen aangaan alswordt hij verstoten uit de gemeenschap en moet hij zijn eigen weg vinden in de wereld.

14. Legend of the Guardians: The Owls of Ga'hoole

Legend of the Guardians, een andere kinderanimatiefilm, vertelt het verhaal van Soren, een jonge kerkuil die wordt ontvoerd. Hij komt terecht in een weeshuis genaamd St. Aggie's. Helaas voor onze kleine held zijn de leiders van dit weeshuis echt slecht, en ze bouwen een kwaadaardig leger van uilen. Soren moet met zijn nieuwe vrienden ontsnappen naar het eiland Ga-Hoole, zodat ze de nobeleuilen over het komende gevaar en help hen te verdedigen tegen het kwaadaardige leger van St. Aggie!

15. Rio

Rio is een geanimeerde kinderfilm die zich afspeelt in de stad Rio de Janeiro en de regenwouden van Brazilië, gemaakt door dezelfde mensen die de Ice Age films maakten. Deze film draait om het hilarische avontuur van Blu; een zeldzame ara die dacht dat hij de laatste van zijn soort was totdat hij hoort van een eenzaam vrouwtje dat in Brazilië woont. Terwijl ze haar proberen te vinden, worden Blu en zijn beste vriendin Linda gevangen genomen doorsmokkelaars, die ze moeten ontvluchten om Jewel te vinden, het vrouwtje dat Blu zoekt.

Conclusie

Veel mensen kijken neer op obsessies. Maar als je geobsedeerd bent door vogels, weet je dat het een verslaving is die niet te doorbreken is. En waarom zou je het proberen? Er is niets ongezonds aan het genieten van de grootsheid van een vogel in vlucht. Maar het feit blijft dat we niet altijd in het veld kunnen zijn om onze favoriete vogels door een verrekijker te bekijken. Gelukkig zijn er veel kwaliteitsfilms en documentaires op onsgevederde vrienden die ons een kijkje laten nemen in de vogelwereld, zelfs als we thuis zitten.

Bekijk enkele van onze andere top trending vogel berichten:

  • 14 soorten haviken in Californië
  • 15 soorten kraanvogels (met foto's)
  • 15 soorten haviken in Arizona

Uitgelichte afbeelding: mohamed_hassan, Pixabay

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.