Waarom vliegen Canadese ganzen 's nachts? 3 redenen voor dit gedrag

Harry Flores 27-08-2023
Harry Flores

Hoewel de meeste dieren hun leven overdag leiden en 's nachts rusten, houden sommige zich niet aan deze wet. Sommige katachtige en hondachtige leden, reptielen en knaagdieren volgen de nachtelijke gewoonte; ze slapen overdag en wagen zich 's nachts.

Dit verschijnsel komt ook voor bij vogels als uilen, nachtzwaluwen, vleermuizen en nachtegalen. Maar zijn er ook watervogels die deze levenswijze aanhangen?

Zijn Canadese ganzen nachtvogels?

Image Credit: Geese_Gordo25, Shutterstock

Als je ooit gehoord hebt van een vogel die 's nachts vliegt, dan zijn het waarschijnlijk de Canadese ganzen. Maar omdat deze ganzen overdag naar voedsel zoeken en spelen, betekent dat dan dat ze niet rusten? Of hebben ze een bepaalde reden voor de nachtelijke vluchten?

De Canadese ganzen leven overdag en vliegen alleen 's nachts voor de veiligheid tijdens de trek. Deze ganzen komen oorspronkelijk uit Canada, maar komen ook in de VS voor. In de VS zijn ze talrijker dan de andere ganzensoorten.

Canadese ganzen reizen van Noord-Europa naar de Atlantische Oceaan. Deze vogels reizen naar het zuiden om te ontsnappen aan de ondraaglijke winter in Noord-Amerika.

3 redenen waarom Canadese ganzen 's nachts vliegen tijdens de trek

Nachtelijke trek verstoort de routine van deze ganzen. Dus waarom zouden ze zulke ongemakken omarmen om naar het zuiden te trekken? Lees verder!

Er zijn drie belangrijke redenen waarom de Canadese ganzen de voorkeur geven aan nachtelijke trek. Dat zijn:

1. Om thermiek te vermijden

Thermieken zijn atmosferische opstijgingen waarbij warme lucht opstijgt naar lagere hoogten. Maar wat doen thermieken met de Canadese ganzen of andere vogels? Grote vogels gebruiken thermieken om hoog in de lucht te zweven zonder veel energie te gebruiken.

Vogels zoals adelaars, pelikanen, gieren of albatrossen maken gebruik van thermiek tijdens het vliegen. Maar hoe profiteren Canadese ganzen van thermiek? Aangezien Canadese ganzen of andere ganzen niet zweven, profiteren ze niet van thermiek. Ze worden snel moe door de interferentie met hun vleugelturbulentie.

En aangezien de Canadese ganzen graag energie besparen tijdens de trek, kiezen ze ervoor 's nachts te reizen, bij afwezigheid van warmte.

Image Credit: TheOtherKev, Pixabay

2. Om roofdieren te vermijden

Hoewel Canadese ganzen opmerkelijke vliegkunsten hebben en groot zijn, zijn ze niet onaantastbaar. Door hun omvang zijn ze een doelwit voor roofdieren zoals haviken, valken en arenden.

Bovendien maakt de lange reis ze uitgeput en zwak, waardoor ze zich niet kunnen verdedigen tegen roofdieren. Om deze roofdieren te vermijden, kiezen ze daarom voor een nachtelijke trek.

3. Om te profiteren van het koelere weer van de nacht.

Hoe helpen de koele temperaturen 's nachts de Canadese ganzen tijdens hun reis? Wel, tijdens hun reis slaan Canadese ganzen met hun vleugels om warmte te genereren. Kun je je dus voorstellen dat ze onder het verzengende zonlicht zouden vliegen? Ze zullen oververhit raken voordat ze hun bestemming bereiken.

s Nachts kunnen ze echter vliegen zonder zich zorgen te maken over oververhitting door de afwezigheid van zonlicht.

Waarom maken Canadese ganzen 's nachts zoveel lawaai?

Sommige vogels, zoals nachtegalen, zijn beroemd om hun zoete serenades in de schemering. Ganzen daarentegen kunnen niet zingen al hing hun leven ervan af, maar ze toeteren, kakelen, sissen en hinniken. Ze kunnen de hele nacht door toeteren op de grond en in de lucht.

Laten we eens kijken naar enkele redenen waarom ganzen 's nachts toeteren, schreeuwen en sissen:

1. Vechten om partners

Tijdens de paartijd vechten mannelijke ganzen al toeterend om de vrouwtjes. De mannelijke ganzen toeteren om hun woede te tonen tijdens het gevecht. Tijdens de gevechten toetert en sist de winnaar om zijn dapperheid te tonen.

Ganzen paren in het vroege voorjaar en het midden van de winter. Dus als je 's nachts ganzen hoort toeteren in deze periode, weet dan dat het hun paartijd is. Maar zelfs met het gevecht, kiest het vrouwtje aan het eind van de dag het mannetje om met haar te paren.

2. Verloren gans die een kudde probeert te vinden

Overdag verplaatsen ganzen zich niet in groepen, maar zwerven ze op zoek naar voedsel. Maar 's avonds voegen ze zich altijd bij hun kudde om zich meer beschermd te voelen. Een gans die 's nachts alleen toetert, kan dus op zoek zijn naar zijn kudde. De gans toetert totdat hij zijn kudde tegenkomt.

Ganzen werken altijd als een team. Bijvoorbeeld, als een gans ziek wordt of gewond raakt, vallen twee of drie ganzen uit de kudde en verzorgen de zieke gans tot ze genezen is. Als de gans eenmaal in orde is, proberen ze de andere vogels in te halen.

3. Voorbereiden op de vlucht of de vlucht nemen

Ganzen toeteren ook voor en tijdens de vlucht. Dus als u dicht bij een vijver woont, kunt u ze zien toeteren voordat ze de V-positie vormen tijdens de vlucht.

4. Roofdieren afweren

Afbeelding: kawasaki9r, Pixabay

Ganzen kunnen 's nachts toeteren om hun jongen te beschermen tegen roofdieren. Het mannetje en vrouwtje waken om beurten over hun jongen. Net als bij mensen voeden ganzen hun jongen samen op om ze te beschermen. Als je dus in de buurt van hun nest komt, worden ze agressief en toeteren ze om je uit de buurt te houden.

Het maakt niet uit of het wezels, slangen, mensen, zwerfhonden of wasberen zijn; ze zullen toeteren en sissen om elke indringer af te weren. In de meeste gevallen worden ze agressief en proberen ze de indringer te achtervolgen. Dus, als je 's nachts ganzen hoort toeteren, kunnen ze in gevaar zijn en proberen ze de jongen te beschermen.

5. Begroetingsceremonie of beantwoording van een stuurman

De andere reden waarom ganzen 's nachts toeteren is wanneer ze een roep van een partner beantwoorden of elkaar begroeten. Als ze 's avonds samenkomen na een lange dag spelen en voedsel zoeken, begroeten en verwelkomen ze elkaar.

Ze toeteren ook wanneer ze zich na een lange scheiding met hun partner herenigen. Het getoeter is luider dan wanneer mannelijke ganzen in zo'n geval om een vrouwtje vechten om te paren. Bovendien toeteren zowel de vrouwelijke als de mannelijke ganzen, niet alleen de mannelijke ganzen.

6. Markeer hun gebied

Ganzen zijn zeer beschermend over hun grenzen en zullen toeteren om de grenzen van hun territorium aan te geven. Dus als u 's nachts ganzen hoort toeteren, is dat om indringers te weren.

7. Aanmoedigen van degenen die vooruitlopen in hun formatie om hun snelheid te verhogen.

Als u dicht bij een beek, vijver of meer woont, kunt u 's nachts getoeter horen, maar dat mag inmiddels geen verrassing meer zijn. Ganzen trekken van het ene gebied naar het andere en verplaatsen zich als een team. Ze vormen een V-formatie om zich op te richten als ze met hun vleugels klapperen.

Daardoor vliegen ze binnen bereik, en de ganzen achteraan toeteren om de ganzen voorin aan te moedigen de snelheid te verhogen. Als de vogel vooraan moe wordt, gaat hij naar achteren, en een andere vogel leidt de formatie. Bovendien wordt elke gans die uit de formatie valt, door de weerstand gedwongen terug te keren.

Al met al toeteren de ganzen achteraan in de formatie om degenen die voorop lopen te motiveren.

Hoe weten Canadese ganzen dat het tijd is om te migreren?

Image Credit: Elsemargriet , Pixabay

Veel mensen vragen zich af hoe vogels weten dat het tijd is om te migreren. De waarheid is dat alle vogels verschillende indicatoren hebben. Bijvoorbeeld, wielewalen en fluiters migreren vanwege voedselschaarste in de winter. Daarom beginnen ze te migreren bij het eerste teken van voedselschaarste in hun broedgebied.

Canadese ganzen volgen dit patroon ook. Ze verlaten hun broedplaats echter niet onmiddellijk, maar wachten tot het water begint te vriezen. In feite beginnen ze in de herfst, tussen september en november, te migreren.

De Canadese ganzen die in september migreren nemen korte pauzes tijdens de trek om op tijd hun bestemming te bereiken. De ganzen die laat aan hun trek beginnen nemen echter lange pauzes en reizen op hun gemak.

Conclusie

Canadese ganzen vliegen nog steeds overdag, maar de slimmeriken geven de voorkeur aan de nacht. Trekvogels kunnen worden ingedeeld in drie categorieën, afhankelijk van hun trekgewoonten: de nachtelijke trekkers die 's nachts trekken, de dagtrekkers die overdag trekken, en de ganzen die afhankelijk van de omstandigheden voorkeuren hebben, zoals de Canadese ganzen.

Uitgelichte afbeelding: Geese_Gordo25, Shutterstock

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.