Hoe weet je of een roodborstje leeft: 4 eenvoudige manieren

Harry Flores 30-05-2023
Harry Flores

Het is niet heel ongewoon om een verlaten vogelei te vinden, vooral in het voorjaar wanneer de meeste vogels uit het ei komen. Soms verlaten moedervogels hun nest omdat ze zich niet veilig voelen, of soms vernietigt een storm hun huis en verstrooit de eieren. Wat de reden ook is, als je een roodborstje gevonden hebt, vraag je je waarschijnlijk af wat je kunt doen om het te redden. Hier zijn enkele manieren waarop je kunt zien of het nog steedslevend en wat te doen vanaf daar.

Hoe herken je een roodborstje?

Allereerst, hoe weet je dat het een roodborstje is? Het is belangrijk om de soort te identificeren omdat sommige vogels wettelijk beschermd zijn en gemeld moeten worden bij de dichtstbijzijnde dierenkliniek. Roodborstjes zijn typisch blauw, maar dat hoeft niet. Ze kunnen ook wit zijn of spikkels hebben. Meestal zijn ze echter klein en hemelsblauw of groenblauw zonder tekening.

Afbeelding: donwhite84, Pixabay

4 manieren om te weten of een Robin ei levensvatbaar is:

Als je hebt vastgesteld dat je een roodborstje ei hebt, zijn hier enkele manieren om te zien of het nog leeft:

  • Bericht het gewicht Als de schaal extreem licht aanvoelt, heb je misschien gewoon een holle schaal. Volg de volgende stap om te bepalen of het ei een wezen bevat of niet.
  • Schijn met een zaklamp. Neem het ei mee naar een donkere kamer en schijn met het licht door het ei. Je zou er een babyvogel in moeten kunnen zien! Zelfs als het nog niet volledig gevormd is, zou de schaal een donkere massa moeten bevatten met een dooier en aderen die er doorheen lopen.
  • Kijk voor scheuren Spikkels zijn prima, maar gapende gaten en diepe scheuren zijn geen goed teken. Als je ei grote scheuren heeft, kon de schaal de dooier waarschijnlijk niet vasthouden en is de vogel dood.
  • Wacht tot het uitkomt Dit laatste spreekt waarschijnlijk voor zich, maar bij twijfel kun je het ei houden en afwachten of het uitkomt.

Hoe lang duurt het voor een roodborstje uit het ei komt?

De incubatietijd voor een roodborstje is 12-14 dagen. Als er twee weken voorbij gaan en je ei is niet uitgekomen, is het waarschijnlijk dood. Geef het nog een paar dagen en gooi het dan weg als er niets gebeurt.

Afbeelding: tekila918, Pixabay

Wat moet je doen als je een roodborstje vindt?

Als je een roodborstje ei vindt, is het eerste wat je moet doen rondkijken naar een nest. Als je het bijvoorbeeld onder een boom hebt gevonden, zoek dan in de takken naar een nest om te zien of een roofdier het uit zijn huis kan hebben gedumpt. Roodborstjes bouwen graag takken van gras en modder in de onderste takken van bomen, of zelfs in door de mens gemaakte structuren zoals dakgoten of bloembakken.

Let op tekenen dat het nest is vernield en kijk naar de weerspatronen van de afgelopen dagen. Als er vannacht een onweersbui door de bomen heeft geschud, is het nest van de vogel waarschijnlijk door de wind getroffen en misschien vernield. U kunt ook een paar minuten blijven om te proberen de moeder te zien. Zelfs als het nest is vernield, proberen moedervogels soms terug te komen naar hun nest.jong, hoewel het niet zo waarschijnlijk is als de vogel nog niet uit het ei is gekropen.

Als je het nest kunt vinden, is dat goed nieuws! Je moet het ei terug in het nest leggen. Draag handschoenen zodat er zo min mogelijk menselijke geur op het ei achterblijft, wat de moeder kan afschrikken om terug te keren.

Als u zijn huis niet kunt vinden, is de volgende stap aan u. U kunt weglopen. U kunt hem naar een rehabilitatiecentrum brengen als er een in de buurt is. Of, als uw hart pijn doet voor dit kleine schepsel en u bent niet in de buurt van professionele hulp, kunt u proberen er zelf voor te zorgen. Dit moet zeker het laatste redmiddel zijn nadat u alle kansen om zijn echte huis te vinden hebt uitgeput en onderzoek hebt gedaan naarom te zien of er een professionele vogelverzorger bij u in de buurt is die uitgebreide ondersteuning kan bieden om hem de beste kans te geven.

Als u besluit het vogelei te nemen, behandel het dan met zorg. Houd het warm, bij voorkeur onder een broedlamp als u die hebt, en hoop er het beste van. Wees voorbereid om het te voorzien van een nest (handdoeken in een wasmand werken goed) mocht het uitkomen, samen met het voeden om de paar uur. Roodborstjes eten meestal regenwormen, die u kunt kopen bij een plaatselijke viswinkel. Bewaar ze in de koelkast en voerGeef ze eerst in stukjes aan uw jong om verstikking te voorkomen.

Samenvattend

Het is altijd pijnlijk om een dier in nood te zien, maar de eerste stap moet altijd zo min mogelijk ingrijpend zijn. Vogels doen het het beste in het wild, maar een verlaten ei zal waarschijnlijk sterven zonder uw steun als het verweesd is. Als u vaststelt dat zijn huis en familie verloren zijn gegaan en de vogel nog leeft, overweeg dan om het in huis te nemen en het een tweede kans te geven. Het zal veel werk zijn als het ei eenmaal uitkomt,maar het is de moeite waard als de vogel het overleeft. Vergeet niet, je bent een pleegkind en niet de eigenaar. Het doel is dat je roodborstje uiteindelijk opgroeit en wegvliegt - en hopelijk in de lente terugkomt voor een bezoek.

Bronnen
  • Hoe weet ik of het gevonden ei nog leeft?
  • Amerikaanse Roodborst Overzicht, Alles over vogels, Cornell Lab of Ornithology

Uitgelichte afbeelding: Deedster, Pixabay

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.