8 soorten spechten in Alabama (met foto's)

Harry Flores 14-05-2023
Harry Flores

Alabama staat in de top vijf van meest biologisch diverse staten in de VS en is nummer één onder de staten ten oosten van de Mississippi. Onderdeel van die biodiversiteit zijn meer dan 150 soorten inheemse vogels. Een van de meest voorkomende vogelsoorten in Alabama is de specht; er zijn acht soorten in de staat. Spechten komen zelfs zo veel voor in Alabama dat de staatsvogel een lid is van despechtenfamilie.

U kunt herkennen dat u een specht in de buurt van uw huis hebt door een kloppend geluid dat uit een boom komt. Dit geluid wordt veroorzaakt doordat ze met hun snavel tegen de bast van de boom trommelen om gaten te boren en naar insecten te zoeken. Maar als u eenmaal weet dat u een specht hebt, bent u misschien nieuwsgierig naar wat voor soort het is.

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende spechten die in de staat Alabama leven. We kijken ook naar hun kenmerken, grootte en kleur, zodat u ze gemakkelijker kunt herkennen.

De 8 soorten spechten in Alabama

1. Bonte specht

Afbeelding: JackBulmer, Pixabay

Wetenschappelijke naam: Dryobates pubescens
Lengte: 7-6,7 inch
Dieet: Insecten en zaden

Downy Woodpeckers zijn de kleinste spechtensoort in Alabama en in Noord-Amerika. Ze zijn ook een van de meest geziene spechten, want ze komen vaak in achtertuinen, parken en overal waar veel bomen staan.

U kunt spechten herkennen aan hun zwart-wit geblokte rug met witte buik. Ze hebben een witte streep boven en onder hun ogen en de mannetjes hebben een rode vlek op hun achterhoofd. Spechten foerageren niet alleen op de hoofdstammen van bomen, maar ook op kleinere takken. U kunt ze aantrekken met voederhuisjes in uw tuin.

2. Harige specht

Afbeelding: JackBulmer, Pixabay

Wetenschappelijke naam: Dryobates villosus
Lengte: 9-11 inches
Dieet: Insecten en zaden

Harige spechten lijken erg op bonte spechten en de twee worden vaak met elkaar verward. Harige spechten zijn echter iets groter en komen niet zo vaak voor als bonte spechten. Ze komen vaker voor in bossen dan in achtertuinen en parken.

Harige spechten zijn ook te herkennen aan hun snavel, die iets groter is dan die van de bonte specht, hoewel hun kleur bijna identiek is. Ze worden vaker foeragerend op boomstammen en grotere takken gezien.

3. Noordse flikker

Image Credit: Veronika_Andrews, Pixabay

Wetenschappelijke naam: Colaptes auratus
Lengte: 12-14 inches
Dieet: Insecten, vruchten, bessen, zaden

De noordelijke flik staat in Alabama beter bekend als de geelgors vanwege de gele kleuring onder zijn staart en vleugels die te zien is als de vogel vliegt. De noordelijke flik is de staatsvogel van Alabama en Alabama heeft de bijnaam "The Yellowhammer State" vanwege de verspreiding en het voorkomen van deze vogels in de hele staat.

Andere onderscheidende kenmerken zijn de bruine en zwarte strepen op hun rug, witte buiken met zwarte vlekken, grijze kruinen en rode vlekken aan de basis van hun kop. Hoewel het spechten zijn, ziet men ze meestal op de grond foerageren in plaats van in bomen. Suiker is een goed voederdieet voor deze vogels.

4. Appelspecht

Afbeelding: JackBulmer, Pixabay

Wetenschappelijke naam: Dryocopus pileatus
Lengte: 15-17 inches
Dieet: Insecten, vruchten en noten

Als gevolg van ontbossing in de 18e en 19e eeuw, die een sterke afname van hun populatie veroorzaakte, komen Pileated Woodpeckers niet meer zo veel voor als vroeger. Ze maken echter geleidelijk een comeback en zijn naar verluidt de grootste spechtensoort in Alabama.

Hun lichaam is meestal zwart met witte strepen op hun nek en witte vlekken op hun vleugels. De kuiven op hun kop zijn felrood, waardoor ze gemakkelijk te herkennen zijn in bomen; ze leven echter alleen in dichtbeboste gebieden en bezoeken zelden achtertuinen en stedelijke gebieden.

5. Roodbuikspecht

Afbeelding: JackBulmer, Pixabay

Wetenschappelijke naam: Melanerpes carolinus
Lengte: 9-11 inches
Dieet: Fruit, insecten, eikels, noten en zaden

Roodbuikspechten zijn noch de kleinste noch de grootste spechtensoort in Alabama, maar wel de meest voorkomende. Omdat ze een rode kop en nek hebben, worden ze vaak verward met roodkopspechten, die eigenlijk een andere soort zijn.

Roodbuikspechten hebben naast hun rode kop ook een lichtrode of roze buik, vandaar hun naam. Ze hebben ook zwarte en witte strepen op hun rug. In tegenstelling tot andere spechten eten roodbuikspechten vooral fruit in plaats van insecten, maar ze slaan hun voedsel wel op in bomen en andere houtstructuren zoals andere spechten doen. Ze kunnen ook worden gezien in zowel stedelijkeen plattelandsgebieden.

6. Rode specht

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Jason Hedges (@jasonghedges)

Wetenschappelijke naam: Dryobates borealis
Lengte: Ongeveer 7 inches
Dieet: Insecten, vruchten en pijnboomzaden

Red-Cockaded Woodpeckers zijn een andere kleine spechtensoort en zij zijn de enige bedreigde spechtensoort in Alabama. Zij zijn ook niet zo wijdverspreid over de staat als andere spechten, omdat zij alleen voorkomen in volwassen dennenbossen waar zij holtes in dennenbomen uitgraven.

Rode spechten worden genoemd naar de zeer kleine rode vlekjes die de mannetjes aan de zijkanten van hun kap hebben, een gebied dat bekend staat als de cockade. Andere kenmerken zijn zwart-witte strepen op hun rug, een zwarte kap en witte wangvlekken, waardoor ze beter te onderscheiden zijn van andere kleine spechtensoorten.

7. Roodkopspecht

Image Credit: CoastalSandpiper, Pixabay

Wetenschappelijke naam: Melanerpes erythrocephalus
Lengte: 8-10 inches
Dieet: Insecten, noten, bessen, zaden, fruit, eieren, kleine knaagdieren

Roodkopspechten zijn waarschijnlijk de meest unieke spechtensoorten in Alabama. Ze worden genoemd naar hun kop en nek die effen rood zijn. In tegenstelling tot andere spechtensoorten, waarbij alleen de mannetjes rood gekleurd zijn, hebben zowel het mannetje als het vrouwtje van deze soort de rode kleur. Ze hebben ook een lichaam dat effen zwart en wit is in plaats van met streepjes of vlekken.

Ze zijn ook te herkennen aan hun effen zwart-witte lichaam in plaats van aan de zwarte en witte strepen en vlekken zoals bij andere spechtensoorten. En in plaats van in bomen naar insecten te zoeken, vangen roodkopspechten liever insecten terwijl ze in volle vlucht zijn. Roodkopspechten geven ook de voorkeur aan open plekken in plaats van beboste gebieden. Ze eten vrijwel alle soorten vogelzaad, zoalsevenals noten en bessen. Sommige eten zelfs boomschors.

8. Geelbuik-Sapsucker

Afbeelding: GregSabin, Pixabay

Wetenschappelijke naam: Sphyrapicus varius
Lengte: 7-9 inches
Dieet: Insecten, boomsap, bessen en fruit

Yellow-Bellied Sapsuckers zijn de enige spechtensoorten op deze lijst die niet het hele jaar door in Alabama leven. Ze komen alleen in de late herfst, winter en vroege lente in Alabama voor en broeden hier ook niet. Net als andere spechten heeft de Yellow-Bellied Sapsucker zwarte en witte strepen op zijn rug, samen met twee witte strepen op zijn gezicht en een rode kuif.

Maar de onderscheidende kenmerken van deze vogel zijn zijn gele buik en nek en de rode kin bij de mannetjes (wit bij de vrouwtjes). Zelfs als je er geen ziet, kun je er een herkennen aan de horizontale rijen gaten die ze in bomen maken om sapputten te maken.

Gerelateerd lezen: 8 soorten spechten in Florida (met foto's)

Conclusie

In Alabama leven acht verschillende soorten spechten, waaronder de Yellowhammer, de vogel van de staat. Hoewel de meeste van deze spechtensoorten op elkaar lijken, hebben ze elk onderscheidende kenmerken die hen onderscheiden. Als u de verschillen tussen de spechten kent, kunt u ze de volgende keer dat u ze ziet beter herkennen, wat zeer waarschijnlijk is, want ze komen heel veel voor.in de hele staat.

Bronnen
  • Audubon
  • Outdoor Alabama

Uitgelichte afbeelding: Scottslm, Pixabay

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.