Zijn meteorenregens gevaarlijk? Wat u moet weten!

Harry Flores 25-08-2023
Harry Flores

We hebben allemaal wel eens een meteoor gezien, die velen een "vallende ster" noemen. Natuurlijk zijn meteoren geen sterren, maar kleine... meteoroïden die de atmosfeer van de aarde binnendringen en dan verbranden. Af en toe wordt een meteorenregen gezien wanneer meerdere meteoroïden tegelijk de atmosfeer van de aarde binnendringen. De vraag die velen hebben over meteorenregens is, niet verrassend, zijn ze gevaarlijk? Het antwoord is nee. Meteorenregens zijn niet gevaarlijk. Het komt zelden voor dat een meteoroïde de grond raakt, omdat de meeste opbranden in de atmosfeer voordat ze de kans krijgen. Zelfs als ze dat deden, is de kans dat een meteoor je raakt oneindig klein.

Wat veroorzaakt een meteorenregen?

Meteorenregens ontstaan wanneer onze planeet door een puinveld loopt dat door een asteroïde of een komeet is ontstaan. Dit puin bestaat meestal uit stenen van verschillende grootte, die meteoroïden worden genoemd. Wanneer de aarde door het puinveld loopt, komen veel meteoroïden in onze atmosfeer terecht en worden naar binnen getrokken. Op dat moment verandert hun naam in een meteoor. Bij de meeste meteorenregens vallen elk uur 25 tot 100 meteoren naar beneden.ongelooflijk gezicht als je een gelukkige getuige bent van de show.

Afbeelding: Fernando Rodrigues, Unsplash

Hoeveel meteoren vallen er elke dag op aarde?

Hoewel het onmogelijk is om te weten hoeveel meteoren er elke dag op de aarde vallen, schatten wetenschappers dat meer dan 48 ton (96.000 pond of 44.000 kilogram) de atmosfeer binnendringt. Maar weinig meteoren komen ongeschonden op de grond terecht. Er wordt geschat dat ongeveer 17 meteoren per dag het aardoppervlak raken of ongeveer 6100 per jaar. De meeste vallen echter in gebieden waar ze niet worden gezien. Een van de zeldzame meteoren die echtermensen opviel, was in februari 2017 in Cuba. Toen explodeerde een meteoor ter grootte van een grote auto boven de stad Viñales, Cuba, en regende stenen over het hele dorp. Gelukkig raakte niemand gewond.

Image Credit: Triff, Shutterstock

Hebben meteoorregenen namen?

Meteorenbuien hebben namen, hoewel telkens dezelfde naam wordt gebruikt wanneer de bui zich herhaalt. Gewoonlijk komt de naam van een bepaalde meteorenregen van het sterrenbeeld dat het dichtst bij de plaats ligt waar de bui zich voordoet. Verschillende meteorenbuien komen elk jaar op bijna hetzelfde tijdstip voor, wat het gemakkelijker maakt om ze te zien. Hieronder volgt een lijst van de negen beroemdste (en indrukwekkendste) meteorenbuien. Merk op dat deDe term "ZHR" staat voor Zenithal Uurtarief oftewel het aantal meteoren dat in een uur (ongeveer) valt tijdens een bepaalde regenbui.

Meteorenregen Datum (bij benadering) ZHR
Quadrantiden 3 januari 120
Lyrids 22 april 18
Eta Aquariden Mijn 5 60
Zuidelijke Delta Aquariden 30 juli 20
Perseïden 12 augustus 100
Orioniden 21 oktober 23
Leoniden 18 november 15
Geminiden 14 december 120
Ursids 22 december 10

Image Credit: Austin Human, Unsplash

Wat is de gevaarlijkste meteorenstorm?

Zoals gezegd worden meteorenregens veroorzaakt door het puinveld van een asteroïde of komeet. Een van de beroemdste kometen in ons zonnestelsel, Swift-Tuttle, is de bron van de Perseïden-meteorenregen die elk jaar in augustus plaatsvindt. Swift-Tuttle doet er 133 jaar over om rond de zon te draaien, en helaas gaat zijn baan dwars door de baan van de aarde.

De Swift-Tuttle komeet is toevallig ook een van de grootste kometen in ons deel van het zonnestelsel. Hij heeft een diameter van ongeveer 26 kilometer, wat enorm is voor een komeet. Als hij de aarde zou raken, zou hij meer schade aanrichten dan de komeet die de dinosauriërs doodde! Daarom hebben wetenschappers de Swift-Tuttle komeet waarschijnlijk "een van de gevaarlijkste objecten in [ons] zonnestelsel" genoemd.Het goede nieuws? Swift-Tuttle komt pas over een eeuw, in 2126, terug naar de aarde.

Image Credit: Geermy, Shutterstock

Kunnen meteoren uw huis en eigendommen beschadigen?

Zoals we aan het begin van dit artikel al zeiden, zijn meteorenbuien niet gevaarlijk. De kans om door een meteoor te worden getroffen is ongelooflijk klein. Veel mensen maken zich zorgen dat een meteoor hun huis of eigendom raakt en aanzienlijke schade veroorzaakt. Het goede nieuws is dat meteoren die huizen en eigendommen raken net zo zeldzaam zijn als dat ze mensen raken. U kunt deze meteoorinslagcalculator gebruiken om uit te vinden wat uwkansen in een oogwenk.

Meteoren, meteoroïden en meteorieten. Wat is het verschil?

Image Credit: AlexAntropov86, Pixabay

Schrik niet als je in de war raakt door alle termen voor stenen die uit de ruimte vallen. Veel mensen kennen de subtiele verschillen tussen een meteoor, meteoroïde en meteoriet niet. Hier is een snelle gids om te helpen:

Meteoroïden

Meteoroïden zijn eigenlijk ruimtestenen die afkomstig zijn van een komeet of asteroïde. Ze kunnen in grootte variëren van een zandkorrel tot enkele kilo's. Zolang ze in de ruimte blijven, blijven het meteoroïden.

Meteoren

Een meteoroïde verandert in een meteoor zodra hij de atmosfeer van de aarde of van een andere planeet binnenkomt. Als je een "vallende ster" ziet, zie je een meteoor die door de lucht valt. Zolang hij de grond niet bereikt, blijft hij een meteoor (tenminste tot hij opbrandt).

Meteorieten

Een meteoor die zijn weg naar de grond vindt en intact blijft wanneer hij de aarde raakt, wordt een meteoriet genoemd. Gewoonlijk wordt minder dan 5% van de meteoren die in de atmosfeer van de aarde vallen, een meteoriet.

Is het veilig om een meteoor aan te raken?

Technisch gezien kun je een meteoor niet aanraken, omdat meteoren nooit de grond bereiken. Meteorieten kun je echter wel veilig aanraken. Meteorieten zijn niet schadelijk voor mensen of andere levensvormen, tenzij ze natuurlijk op je vallen. Als je ziet dat wetenschappers meteorieten met handschoenen aanpakken, is dat omdat ze de meteoriet niet willen besmetten, en niet andersom. Oliën en microben op de menselijke huid kunnen de samenstelling veranderen.Een manier om een meteoriet te hanteren is met aluminiumfolie. Scheur gewoon een stuk folie af en wikkel het om de meteoriet heen. Je kunt hem optillen en vasthouden zonder het oppervlak te beschadigen.

Image Credit: Geermy, Shutterstock

Reizen alle meteoren van een regenbui in dezelfde richting?

Meteoren die van dezelfde komeet of asteroïde afkomstig zijn, bewegen in ongeveer dezelfde richting en met ongeveer dezelfde snelheid. Zo bewegen alle meteoren in de jaarlijkse Quadrantiden-meteorenregen samen in dezelfde richting en met dezelfde snelheid. De reden waarom velen geloven dat ze in verschillende richtingen vallen, is te wijten aan de radiant: het centrale punt waar ze ontstaan zijn.

Dit is echter een illusie van het perspectief vanaf de grond en niets meer. Als je in een baan boven de aarde zou zijn, zouden de meteoren allemaal in dezelfde richting lijken te bewegen. Er zijn echter zogenaamde "sporadische" meteoren die in hun eigen unieke richting en snelheid vallen.

Image Credit: Vadim Sadovski, Shutterstock

Hoe groot was de meteoor die de dinosauriërs doodde?

Waarom stierven de dinosauriërs die eeuwenlang de aarde hadden geregeerd plotseling uit? Wetenschappers geloven dat het een meteoor was (technisch gezien een asteroïde) die 66 miljoen jaar geleden in Mexico landde. De locatie op het schiereiland Yucatán liet de huidige Chicxulub-krater achter. Het is de op één na grootste krater op onze planeet omdat de asteroïde ongeveer 10 tot 15 kilometer breed was.grootste krater op aarde gemaakt door een asteroïde is de Vredefort krater in de Vrijstaat, Zuid-Afrika.

Laatste gedachten

Zijn meteorenbuien gevaarlijk? Zoals we vandaag hebben gezien, nee, dat zijn ze niet. Het zou ongelooflijk zeldzaam zijn dat iemand wordt geraakt of gedood door een meteoor, ook al vallen er elk jaar zoveel in de atmosfeer van de aarde. De reden is dat de meeste meteoren in de atmosfeer verbranden voordat ze ooit de grond bereiken. Sommige halen het, maar de kans om geraakt te worden is nog steeds oneindig klein. Wetenschappers suggererenje ontspannen en genieten van de show als je het geluk hebt getuige te zijn van een meteorenregen.

Bronnen
  • //solarsystem.nasa.gov/asteroids-comets-and-meteors/meteors-and-meteorites/in-depth/
  • //midnightphotographer.com/meteor-showers-dangerous/
  • //solarsystem.nasa.gov/asteroids-comets-and-meteors/meteors-and-meteorites/
  • //stardate.org/radio/programma/2021-08-11
  • //ares.jsc.nasa.gov/meteorite-falls/how-to-handle-meteorites/
  • //cosmosmagazine.com/space/earth-hit-by-17-meteors-a-day/
  • //weather.com/nl-IN/india/science/news/2020-06-30-asteroid-day-5-biggest-impact-craters-on-earth-caused-collisions
  • //www.spaceweather.com/meteoroutlook/sporadics.html
  • //earthobservatory.nasa.gov/blogs/earthmatters/2016/08/17/perseids-or-sporadic-meteors-maybe-both/

Uitgelichte afbeelding: Austin Schmid, Unsplash

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.