Winterkoninkje vs. winterkoninkje: hoe zie je het verschil?

Harry Flores 31-05-2023
Harry Flores

Waar u ook woont, u bent het winterkoninkje vast wel eens tegengekomen. Deze bruine zangvogels maken deel uit van de Nieuwe Wereld Troglodytidae familie van 88 soorten, waaronder het witbuikkoninkje, het winterkoninkje, het Monchique boskoninkje en nog veel meer.

De Carolina Wren en de House Wren zijn de twee meest verwarde Winterkoninkjes, omdat ze er hetzelfde uitzien. Maar als je eenmaal de verschillen leert kennen tussen de grootte, levensduur, dieet, habitat, oorsprong, zang en gedrag van deze Winterkoninkjes, kan het veel gemakkelijker worden ze te identificeren.

Hieronder staan enkele manieren waarop u onderscheid kunt maken tussen het huiskoninkje en het winterkoninkje.

Visuele verschillen

Image Credit: (L) Bernell MacDonald, Pixabay

In een oogopslag

Huiskoning

 • Oorsprong: Canada naar Zuid-Amerika
 • Maat: 11-13 cm
 • Levensduur: 7 jaar.
 • Gedomesticeerd? Geen
Carolina Wren
 • Oorsprong: Canada naar Zuid-Amerika
 • Maat: 12-14 cm
 • Levensduur: 6 jaar.
 • Gedomesticeerd? Geen

Huiskoning Overzicht

Afbeelding: ronin2435, Pixabay

House Wrens zijn kleine bruine zangvogels die van Canada tot het uiterste zuiden van Zuid-Amerika trekken. Ze zijn de meest voorkomende vogel in de VS. De soort kent vele ondersoorten, zoals de Southern House Wren, Northern House Wren, Brown-Throated House Wren, enz.

Ze leven ook in Grenada, St. Lucia, Dominica en Cozumel Island. Huis Winterkoninkjes huizen in open bossen, graslanden, bosranden, bomen, tuinen, achtertuinen en stadsparken. In de winter kiezen ze voor meer verborgen plaatsen, zoals struwelen, heggen en struikgewas.

Kenmerken & Uiterlijk

De volwassen Huiskoning heeft een effen bruin uiterlijk, met een dunne snavel, een korte staart en een bleke keel. Je kunt ook donkere strepen op zijn vleugels zien, waardoor een vaag geruit contrast ontstaat. De soorten die in het zuidoosten van Arizona en de bergen van Arizona voorkomen hebben een warmer uiterlijk. De noordelijke soorten hebben een onduidelijke wenkbrauwstreep.

Huiskoninkjes op Cozumel Island hebben een witte onderbuik en bruine bovendelen. Daarentegen zijn die op Dominica een uniforme, rijke, roodbruine tint. Wat hun gedrag betreft, zijn hun kenmerken energiek en bruisend, want je kunt ze zien huppelen in kluwen en lage takken.

Ze pauzeren zo nu en dan en brengen hun vrolijke, trillende lied ten gehore. Ook hun kaneelbruine keelstreek en opvallende buffy wenkbrauw onderscheiden hen van andere winterkoninkjes.

Image Credit: Patrice Bouchard, Unsplash

Gebruikt

Huiskoninkjes hebben verschillende toepassingen, zoals het verwijderen van ongedierte in uw achtertuin. Hun dieet bestaat voornamelijk uit spinnen, oorwurmen, rupsen en kevers. Ze kunnen zich ook voeden met bladspinnen, vliegen, springstaarten en meer.

Dus als u een van deze plagen uit uw achtertuin wilt verwijderen, kunt u bepaalde tactieken volgen om huiskoninkjes aan te trekken. De aanwezigheid van deze insecten kan al genoeg zijn om huiskoninkjes naar uw achtertuin te lokken. Maar u kunt hun komst bespoedigen met behulp van meelwormen en veel water.

Maar het is vermeldenswaard dat deze vogels agressief en territoriaal zijn, dus het is het beste om de hulp van een professional in te roepen bij het lokken van deze vogels.

Winterkoninkje Overzicht

Image Credit: Jack Bulmer, Pixabay

Carolina Wrens zijn kleine zangvogels die verblijven in de oostelijke helft van de VS en Zuid-Ontario, Canada. U kunt deze vogel ook aantreffen in het uiterste noordoosten van Mexico. In de winter verblijven ze echter bij voorkeur in zuidelijke gebieden.

Deze vogel heeft verschillende ondersoorten, waaronder de noordoostelijke Mexicaanse Carolina Wren, de Lomita Carolina Wren en de zuidoostelijke Canadese Carolina Wren. De Burleigh's Carolina Wren komt voor op eilanden voor de kust van de Mississippi.

Ze verblijven het hele jaar door bij voorkeur in één gebied en verspreiden zich alleen in strenge winters. Hun permanente broedgebieden omvatten het oosten van Nebraska, het zuiden van Michigan, het zuidoosten van Ontario, de staten van New England en de Mexicaanse staten.

Carolina Winterkoninkjes huizen in dichte begroeiing zoals bossen, buitenwijken, bosranden, achtertuinstruiken, bosravijnen en dichtbeboste gebieden.

Kenmerken & Uiterlijk

De volwassen Carolina Wren heeft roodbruine bovendelen en een buffy onderbuik. Ze hebben ook een witte keel, wenkbrauw en een dunne snavel. Je ziet ook donkere strepen op zijn staart en vleugels. In Zuid-Texas en Noordoost-Mexico hebben de ondersoorten fellere kleuren en vage strepen op hun rug.

Carolina Wrens in Zuid-Mexico en Midden-Amerika hebben koudbruine bovendelen en een pluizige, witte onderbuik. De populatie in Florida is groot en stevig en heeft een diep gekleurde onderbuik.

U kunt deze vogel zien rondkruipen in begroeide gebieden op zoek naar voedsel, waarbij hij zijn staart omhoog houdt terwijl hij foerageert. Carolina Wrens verdedigen hun territorium door voortdurend te zingen als teken dat ze indringers uitschelden.

Image Credit: Joshua J. Cotten, Unsplash

Gebruikt

Carolina Wrens voeden zich met rupsen, echte wantsen, krekels, kevers en miljoenpoten. Ze kunnen ook slakken, spinnen, sprinkhanen en andere insecten eten. Ze gebruiken ook hun lange, scherpe snavel om grote insecten uit elkaar te trekken en op te eten. Door deze vogels aan te trekken, kunt u misschien de plaagdierpopulatie in uw achtertuin verminderen.

Carolina Wrens vangen ook vaak hagedissen en boomkikkers, waardoor uw planten verder worden beschermd. Aangezien deze vogels zeer agressief en territoriaal zijn, stellen ze andere vogels in hun habitat niet op prijs en jagen ze die weg met constant gezang. Zo kunnen deze vogels helpen uw achtertuin te ontdoen van overbodige kolibries.

Als u echter klein fruit of bessen kweekt in uw achtertuin, kan het Carolina Wren zich daar ook mee voeden. Het is ook de moeite waard op te merken dat alle Winterkoninkjes agressief en asociaal zijn, en daarom kunt u het beste de hulp van een professional inroepen.

U kunt ze lokken met voederhuisjes, pinda's, zonnebloempitten, pindakaas, andere noten, meelwormen en voldoende water.

Wat zijn de verschillen tussen het huiskoninkje en het winterkoninkje?

Het is gemakkelijk om een Carolina Wren te verwarren met een House Wren, want het zijn allebei kleine bruine zangvogels van de Wren familie. Maar deze vogels hebben veel verschillen die je op het eerste gezicht misschien niet opmerkt.

De huiskoning is bijvoorbeeld kleiner dan de Carolina Wren, maar slechts 2-3 centimeter. Het is ook veel waarschijnlijker dat u een huiskoning in uw achtertuin ziet, omdat dit het meest voorkomende winterkoninkje in de VS is. Maar omdat zijn dieet voornamelijk uit insecten bestaat, zult u hem niet kunnen lokken met een voederhuisje zoals u een Carolina Wren zou lokken.

De beste manier om een Carolina Wren te onderscheiden van een House Wren is met zijn kenmerkende witte wenkbrauw, in sommige gevallen beige. Zijn lichaam is ook veel groter en plomper, met levendiger kleuren. Bovendien hebben House Wrens een langere staart en een langere levensduur.

Als je goed oplet, is het verrassend makkelijk om de verschillen tussen deze twee Winterkoninkjes te ontdekken. Maar de makkelijkste manier om dat te doen is natuurlijk met hun zang.

De huiskoning heeft een lang, warrig en bruisend lied, met abrupte roepjes en schelpjes en bestaat uit 12-16 lettergrepen. Hun roepjes bestaan uit een verscheidenheid van roepjes, schelpjes, tjilpen en ratelen. De Carolina Wren heeft daarentegen een snel, repetitief en gefloten lied, bestaande uit wel 15 "teakettle" en "Germany" geluiden. Hun roepjes bestaan uit gejuich, tjilpen en raspen.

Conclusie: Welk ras is geschikt voor u?

Nu u het verschil weet tussen de twee meest voorkomende Winterkoninkjes, kunt u beide soorten direct herkennen. U kunt zelfs de Carolina Winterkoning en de Huiskoning naar uw achtertuin lokken met de juiste voorzorgsmaatregelen en voer.

Wees echter voorzichtig met uw procedures, want deze vogels kunnen zeer agressief en asociaal zijn.

Bronnen

 • //www.birdsandblooms.com/birding/birding-basics/house-wren-vs-carolina-wren/
 • //en.wikipedia.org/wiki/Carolina_wren
 • //en.wikipedia.org/wiki/House_wren

Aanbevolen afbeelding: (L) Nature-Pix, Pixabay

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.