Welke planeten draaien met de klok mee? Het antwoord is fascinerend!

Harry Flores 25-08-2023
Harry Flores

Er zijn veel bizarre maar intrigerende feiten over ons zonnestelsel; een daarvan is dat alle planeten in ons zonnestelsel, behalve Venus en Uranus, tegen de klok in draaien. Dat komt omdat planeten de richting volgen waarin de Zon draait.

Wat maakt Venus en Uranus zo uniek dat ze dit rotatiepatroon niet volgen?

Lees verder om te leren waarom Venus en Uranus met de klok mee draaien en wat hen zo bijzonder maakt.

De planeten die met de klok mee draaien

Hoewel velen denken dat alleen Venus met de klok mee draait, geldt dat ook voor Uranus. Ook stellen sommigen dat de dwergplaneet Pluto ook met de klok mee draait, hoewel hij in ons zonnestelsel niet meer als planeet wordt gerekend.

Image Credit: Sabino Parente, Shutterstock

Venus

Venus is de naaste buur van de aarde en de tweede planeet op afstand van de zon. Velen verwijzen naar Venus als de tweelingbroer van de aarde vanwege haar grootte en dichtheid, hoewel de planeten verschillende verschillen vertonen.

Venus heeft een giftige atmosfeer, met zwavelzuurwolken die warmte vasthouden. Het heeft een roestig oppervlak en een verpletterende luchtdruk. Dat maakt het de heetste planeet in ons zonnestelsel. Iets anders dat Venus bijzonder maakt, is dat het met de klok meedraait. Maar waarom gebeurt dit vreemde verschijnsel?

Waarom draait het met de klok mee?

Omdat Venus met de klok meedraait, komt de Zon op in het westen en gaat ze onder in het oosten. Er zijn verschillende theorieën over de eigenlijke reden waarom deze planeet met de klok meedraait.

Theorie 1

Sommige mensen geloven dat Venus met de klok meedraait door de aantrekkingskracht van de zon op de planeten. De sterke aantrekkingskracht van de zon zou een atmosferische vloed kunnen hebben veroorzaakt die Venus zijn rotatiepatroon deed omkeren.

Theorie 2

Een andere gangbare opvatting is dat Venus een botsing had met een andere planeet waardoor ze met de klok mee ging draaien. Het vroege zonnestelsel had meer planeten, en die bevonden zich niet in een stabiele baan, dus een botsing was waarschijnlijk. Deze botsing zou ook kunnen verklaren waarom Venus langzamer draait dan andere planeten.

Theorie 3

Er is ook een hypothese dat Venus met de klok meedraait omdat de planeet ondersteboven staat. Daardoor draait de planeet in de juiste richting, maar staat ze niet zoals andere planeten, waardoor wij het draaien zien als met de klok mee in plaats van tegen de klok in.

Leuke feiten over Venus

Venus is een unieke planeet, en behalve dat ze met de klok mee draait, zijn er nog een paar andere factoren die haar bijzonder maken. Hier zijn enkele van de meest intrigerende feiten over Venus:

 • Venus is de helderste planeet in ons zonnestelsel
 • Venus heeft een hoge atmosferische druk
 • Venus is de heetste planeet in ons melkwegstelsel
 • Een dag op Venus duurt meer dan 200 dagen op aarde
 • Venus heeft fasen
 • Venus kijkt altijd aan dezelfde kant naar de aarde

Uranus

Image Credit: buradaki, Shutterstock

Uranus is de zevende planeet op afstand van de zon. Het was de eerste planeet die door een telescoop werd bekeken, hoewel men dacht dat het een ster was in plaats van een planeet. Het is een ijzige reus met korte dagen en lange jaren.

Deze intrigerende planeet heeft 27 manen en 13 ringen, wat hem ook bijzonder maakt. Een ander, en waarschijnlijk het meest intrigerende, feit over Uranus is dat hij, net als Venus, van oost naar west draait. Uranus draait echter op zijn kant, wat hem nog unieker maakt.

Waarom draait het met de klok mee?

Terwijl er theorieën zijn over waarom Venus met de klok mee draait, zijn er niet veel theorieën over dit draaipatroon bij Uranus. Hoewel sommigen geloven dat het ook een oorzaak is van een atmosferische botsing die in het verleden heeft plaatsgevonden, blijft dit voor de meesten een mysterie.

De meeste astronomen geloven dat de planeet werd geraakt, maar er is geen wetenschappelijk bewijs voor deze theorie.

Leuke feiten over Uranus

Naast het feit dat Uranus rechtsom draait en kantelt, zijn er nog een paar andere dingen die deze planeet uniek maken:

 • Uranus staat ook bekend als de planeet die een ijsreus voorstelt
 • Uranus is de op één na minst dichte planeet in ons zonnestelsel
 • Uranus is de koudste bestaande planeet in ons melkwegstelsel en zonnestelsel
 • Uranus heeft 27 manen
 • Uranus heeft 13 ringen
 • Uranus was de eerste planeet die door een telescoop werd ontdekt

Conclusie

Terwijl de meeste planeten in ons zonnestelsel tegen de klok in draaien, zijn Venus en Uranus de zwarte schapen in de familie. In plaats van tegen de klok in draaien ze met de klok mee, terwijl Uranus tijdens het draaien een hoek maakt. Deze planeten zijn echt interessant, en we zullen waarschijnlijk meer te weten komen naarmate de technologie verbetert.

Bronnen
 • "30 apr: Waarom draaien Venus en Uranus de verkeerde kant op?"
 • "De enige planeet die met de klok mee draait"
 • "Waarom draaien de planeten in ons zonnestelsel tegen de klok in om de zon?"
 • "Nee, Venus is niet de enige planeet die met de klok mee draait."
 • "Planeten draaien de 'verkeerde' kant op"
 • "In welke richting draaien planeten? (Beginner)"
 • "WELKE PLANETEN IN ONS ZONNESTELSEL DRAAIEN MET DE KLOK MEE?"
 • "Waarom draaien Venus en Uranus de verkeerde kant op?"
 • "Is Venus de enige planeet die met de klok mee draait?"
 • "Venus"
 • "Venus"
 • "Uranus"
 • "Uranus"
 • "Staat Uranus echt op zijn kant?"

Uitgelichte afbeelding: Vadim Sadovski, Shutterstock

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.