Wat is Alabama's staatsvogel? Hoe is dat besloten?

Harry Flores 31-05-2023
Harry Flores

Elke staat in de Verenigde Staten is uniek op zijn eigen manier, van het landschap en het klimaat tot de cultuur en zelfs de verscheidenheid aan mensen en dieren die er leven. Maar een andere manier waarop staten hun uniekheid tonen is door het aannemen van bijnamen, bloemen en zelfs vogels.

Voor Alabama, de 22e staat die tot de Verenigde Staten toetrad, is de staatsvogel er een die geen enkele andere staat heeft. Het is de noordelijke flikker, beter bekend bij Alabamianen als de geelgors... Lees verder voor meer informatie over wat een geelgors is en waarom hij is gekozen als officiële staatsvogel van Alabama.

Wat is een Geelgors?

De Geelgors is een spechtensoort die beter bekend staat als de Noordelijke flikker. Hoewel er in de Verenigde Staten nog vele andere spechtensoorten voorkomen, is de Geelgors vrij uniek in zijn uiterlijk. Er zijn eigenlijk twee soorten Noordelijke flikkers, één die voornamelijk in het oosten van de VS leeft en één die in het westen van de VS leeft.

Zelfs deze twee flikkersoorten verschillen van elkaar. Maar alleen de Noordelijke flikker die in het oosten van de VS leeft, wordt een Geelgors genoemd. En de Geelgors ziet er drastisch anders uit dan andere gewone soorten spechten die in de VS voorkomen, zoals de bonte en harige spechten en de roodkop- en roodbuikspechten.

Image Credit: L0nd0ner, Pixabay

Kenmerken van de Geelgors

De geelgors is veel groter dan andere spechtensoorten, en zijn grootte wordt omschreven als "tussen een roodborstje en een kraai". Hij is tussen de 11 en 12 centimeter lang en heeft een spanwijdte tussen de 16 en 20 centimeter.

Over de spanwijdte gesproken: daaraan dankt de Geelgors zijn naam. Als de vogel vliegt, kun je zien dat de onderkant van de vleugels en de staart felgeel zijn (of rood bij flikkers die in het westen van de VS leven). Het "hamer"-gedeelte komt natuurlijk van de manier waarop de vogels op bomen slaan op zoek naar voedsel.

Meer onderscheidende kenmerken van de Geelgors zijn zijn lichtbruine lichaam met zwarte vlekken, bruin en zwart gestreepte vleugels, bruine kop met een blauwachtig-grijze kap en nek, en een felrode vlek op de achterkant van zijn kop. Andere spechtensoorten zijn voornamelijk zwart en wit met rode vlekken, waardoor de Geelgors zo gemakkelijk van deze andere soorten kan worden onderscheiden. De bottom lineis dat je een Yellowhammer herkent als je er een ziet.

Image Credit: sdm2019, Pixabay

Hoe werd de Geelgors gekozen?

Of je nu nieuw bent in de staat Alabama of er al een tijdje woont, je vraagt je misschien af hoe de Geelgors is gekozen als officiële staatsvogel. Dat is een terechte vraag, want veel mensen hebben er nog nooit van gehoord, laat staan dat ze weten dat het een soort specht is.

Voordat we ingaan op waarom de geelgors is gekozen als staatsvogel, moet u ook weten dat de bijnaam van Alabama de "Yellowhammer State" is. Alabama is een van de enige staten waar de bijnaam van de staat dezelfde is als de staatsvogel. Zoals u waarschijnlijk wel kunt raden, is daar een reden voor, en die komt neer op een van de belangrijkste gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis.

De Burgeroorlog

Alabama werd de "Yellowhammer State" genoemd lang voordat de Yellowhammer officieel werd uitgeroepen tot staatsvogel. De bijnaam van de staat stamt eigenlijk uit de Burgeroorlog, de beruchte oorlog die werd uitgevochten tussen de Noordelijke en Zuidelijke Verenigde Staten over de slavernijwetten.

Voor het geval u het niet weet, tijdens de Burgeroorlog stonden de Noordelijke staten bekend als de Unie en de Zuidelijke staten als de Confederatie. Alabama speelde een belangrijke rol in de Burgeroorlog. Montgomery, Alabama was op een gegeven moment zelfs de hoofdstad van de Confederatie.

Dus hoe kwam de naam "yellowhammer" tot stand? Het kwam voort uit de nieuwe uniformen die een cavalerie van Confederatie soldaten droeg. In tegenstelling tot de oudere uniformen die verbleekt en versleten waren, hadden deze nieuwe uniformen fel gele stof op de kragen, mouwen en jaspanden die scherp contrasteerden met de rest van het uniform, dat grijs was. De kleur van het uniform leek op de Yellowhammer vogel.

De soldaten die de nieuwe uniformen droegen kregen de naam "de Yellowhammer Company," die uiteindelijk werd afgekort tot gewoon "Yellowhammers." De naam werd snel en "onofficieel" aangenomen en gebruikt om te verwijzen naar alle geconfedereerde troepen uit Alabama. Het sloeg zo aan dat veteranen uit Alabama tijdens reünies Yellowhammer veren in hun revers begonnen te dragen. Al deze gebeurtenissen leidden totAlabama's bijnaam, "The Yellowhammer State."

Image Credit: Erik_Karits, Pixabay

Het adopteren van de staatsvogel

Aangezien de naam geelgors zo populair werd tijdens de Burgeroorlog en uiteindelijk plaats maakte voor de bijnaam van de staat, besloot Alabama uiteindelijk dat het heel passend was om de geelgors als staatsvogel te adopteren.

Maar het duurde tot 1927, ongeveer 60 jaar na de Burgeroorlog, voordat de Geelgors de officiële staatsvogel van Alabama werd. Op 6 september 1927 nam de toenmalige gouverneur van Alabama, Bibb Graves, het wetsvoorstel aan dat de Noordse flikker, ook bekend als de Geelgors, tot staatsvogel verklaarde.

De Yellowhammer als staatsvogel is iets waar de meeste Alabamianen erg trots op zijn. Er is zelfs zoveel trots op deze vogel dat de Universiteit van Alabama de cheer en het lied "Rammer Jammer Yellowhammer" heeft aangenomen, die de schoolband speelt tijdens voetbaloverwinningen op rivaliserende scholen, en de ondersteunende fans luidkeels scanderen.

Samenvatting

De staatsvogel van Alabama is een soort specht die de Noordelijke flikker wordt genoemd, maar die bij de Alabamianen (en anderen in het zuiden van de VS) bekend staat als de Geelgors. Hoewel de vogel vrij algemeen is in de VS, moet je toegeven dat het toch een interessante keuze is als staatsvogel. Maar er is een goede reden waarom de vogel niet alleen de officiële staatsvogel is, maar ook de staaten Alabamianen zijn erg trots op deze unieke specht.

Related Read: 19 soorten eenden gevonden in Alabama (met foto's)

Bronnen

  • Het Cornell Lab, alles over vogels
  • Alabama Department of Archives and History

Uitgelichte afbeelding: 9436196, Pixabay

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.