Vuurvliegjes fotograferen: 6 tips & trucs

Harry Flores 30-05-2023
Harry Flores

Vuurvliegjes zijn een van de meest gezochte insecten over de hele wereld. We hebben allemaal geprobeerd ze in onze kindertijd te vangen om hun gloeiende lichamen te zien en aan te raken. Maar het is nooit gemakkelijk geweest, want ze weten telkens te ontsnappen.

Vuurvliegjes bij nacht zien er absoluut prachtig uit. Als je een fotograaf bent, kun je deze magische taferelen met je camera vastleggen met wat trucjes en voorbereiding. Zonder enige voorbereiding de grond betreden levert misschien geen scherpe, heldere foto's op.

In deze gids staan enkele tips en stappen die je nodig hebt om betoverende foto's van vuurvliegjes te maken.

Top 6 tips voor een Firefly fotoshoot

Of je nu een beginner bent of een professionele fotograaf, je moet een paar trucs onthouden om je vuurvlieg-fotoshoot te rocken. Hier zijn de nuttigste zes tips die je helpen bij de voorbereiding van dit avontuur:

Image Credit: khlungcenter, shutterstock

1. Bereid je geestelijk en lichamelijk voor

Foto's maken kan een zenuwslopend proces zijn. Het duurt uren en zelfs dagen om de perfecte opname te maken. Vergeet dus niet om je mentaal voor te bereiden terwijl je alle benodigde apparatuur en uitrusting verzamelt.

Omdat vuurvliegjes moeilijk te vangen zijn, is het bijna onmogelijk om hun echte essentie in een paar foto's vast te leggen. Deze insecten vliegen maar een paar keer op verschillende locaties. Bovendien kunnen ze altijd vliegen, dus het kan zijn dat je maar een paar vuurvliegjes op een foto vastlegt.

Laat de druk van het vastleggen van het perfecte nooit uw vaardigheden overwinnen, maar ontspan u en maak zoveel mogelijk opnamen vanuit verschillende hoeken.

Maak vervolgens samengestelde beelden van de beste foto's die je hebt gemaakt. Zo krijg je de ideale vuurvliegjesfoto's.

Vergeet niet dat fotografie leuk moet zijn, dus bereid je voor op een leuke tijd.

2. Doe onderzoek

Vooraf onderzoek doen naar de locatie, de aard en het gedrag van vuurvliegjes kan je erg helpen. Zo kun je bijvoorbeeld weten waar vuurvliegjes gewoonlijk leven, in welk seizoen ze het best uitkomen en andere belangrijke informatie.

U kunt het internet afstruinen en kijken naar fotografiegemeenschappen en natuurbeschermingsformulieren. Als u tijd hebt, kunt u ook naar de dichtstbijzijnde bibliotheek gaan en wat boeken doorspitten.

Hoe meer informatie je hebt, hoe beter je de vuurvliegjes kunt vangen.

Image Credit: Fer Gregory, Shutterstock

3. Maak een rondje langs verschillende locaties

Ook al ben je helemaal voorbereid op de vuurvliegjesfotoshoot, dan nog kun je deze magische insecten niet vastleggen zonder te weten waar ze zich bevinden. Je moet hun schuilplaatsen vinden door verschillende gebieden te verkennen.

De perfecte plaats om vuurvliegjes te zien is uit de buurt van licht. Ga naar zo'n gebied (bij voorkeur een park), ga daar enige tijd zitten en zoek naar flitsen.

Zodra je ze ziet, maak je aantekeningen over de habitat waar de vuurvliegjes vooral naar toe trokken, zoals in een bos, bij een moeras, of boven water. Op basis van deze informatie verdeel je de tijd voor je fotoshoot over meerdere locaties waar je de meeste vuurvliegjes zag.

4. Observeer het gedrag van vuurvliegjes

Image Credit: anko70, Shutterstock

De volgende truc is het observeren van het gedrag van vuurvliegjes. Stel je goed voor waar deze vliegjes meestal samenkomen.

De meeste mensen zijn geneigd zich te concentreren op gebieden met veel vuurvliegjes. Maar ze weten niet dat plaatsen met minder vuurvliegjes ideaal zijn voor samengestelde beelden. Vuurvliegjes verzamelen zich meestal onder bomen, rond struiken en op plaatsen met schaduw.

Als je toch bezig bent, vergeet dan niet te letten op het veranderende gedrag van vuurvliegjes 's nachts. Volgens veel deskundige fotografen vliegen vuurvliegjes 's avonds in de donkere gebieden, maar 's nachts meer op open plekken.

Een paar uur na de zonsondergang kun je ook een paar vuurvliegjes zien op wegen en open velden in plaats van op schaduwrijke plekken.

Breng een hele nacht door in een park en kijk welk tijdstip van de nacht je de beste foto's oplevert.

5. Kies de ideale opnametijden

Als je eenmaal hun gedrag hebt geleerd, breng dan nog een paar nachten door in een tuin en merk op wanneer de vuurvliegjes het meest zichtbaar zijn. Noteer het exacte tijdstip van de avond en de nacht, samen met het geschatte aantal vuurvliegjes.

Het verzamelen van deze informatie geeft je het tijdsvenster waarbinnen je de fotoshoot zou moeten voltooien. Het is de begin- en eindtijd van je fotografie.

Aangezien vuurvliegjes zich na zonsondergang in open gebieden begeven, begin je in deze periode met fotograferen. Begin zo vroeg mogelijk, zodat je meer tijd hebt om foto's vanuit verschillende hoeken te maken.

Een belangrijk ding om nu te doen is je diafragma sluiten en je belichtingscompensatie verlagen. Zo compenseer je het extra omgevingslicht.

6. Verzamel uw fotoapparatuur

Image Credit: Fer Gregory, Shutterstock

Zorg ervoor dat je al deze zaken controleert terwijl je je uitrusting samenstelt:
 • Neem je favoriete camera mee met een handmatige sluitertijd instelling.
 • Opgeladen batterijen. Bewaar er minstens twee als back-up.
 • SD-kaarten. Neem zoveel mogelijk opbergruimte als je kunt.
 • Het moet stevig genoeg zijn voor lange belichtingen.
 • Afstandsbediening. Het zal je helpen de beste vuurvliegjes foto's te maken.
 • Met een rode zaklamp kun je je camera afstellen zonder je nachtzicht te verknoeien. Je hebt misschien ook een standaard wit licht nodig om je voorgrond te verlichten als het donker wordt.
 • Muggen afschrikmiddel. Het zal je beschermen tegen insecten. Naast een afschrikmiddel, draag lange mouwen, een hoed, en een volle broek.
 • Een collega-fotograaf. Met een fotograaf aan uw zijde kunt u nieuwe methoden uitproberen. Bovendien kunt u ook met hen kletsen tijdens het wachten op vuurvliegjes.

De 3 stappen om vuurvliegjes perfect te fotograferen:

De sleutel tot het maken van de beste vuurvliegjesfoto's is het nemen van kortere frames en deze combineren. Het is geen goed idee om lange belichtingen te maken met je DSLR. Hier is de stap-voor-stap gids voor het perfect fotograferen van vuurvliegjes:

1. Test de samenstelling

Image Credit: Suzanne Tucker, Shutterstock

Eerst moet u de compositie van uw camera controleren door een testopname te maken.

Stel je diafragma in op f/1.4 of sneller als je camera die optie heeft. Doe dan een minieme belichting bij een hoge ISO om de scherpstelling en het kader te controleren. De ISO-instelling hangt af van het licht dat je op dat moment beschikbaar hebt.

Blijf foto's maken tot u tevreden bent met het resultaat.

2. Werken aan de achtergrond

Nu moet je je 'basis'-achtergrond instellen. Dit is het meest kritieke kader en moet de juiste belichting hebben.

Het is aanbevolen om de belichting op ongeveer -1 stop te houden. Deze belichting is donker genoeg voor mensen om te weten dat de foto van de nacht is. Ook zal het de sporen in de achtergrond laten zien.

Als je problemen hebt met deze belichting, verhoog dan de sluitertijd of de ISO om een goede opname te maken. Een onderbelichte foto heeft de ergste cameraruis, dus maak een iets helderdere foto en pas deze later aan.

Maak zo veel mogelijk opnamen totdat je een fatsoenlijke achtergrond hebt om mee te werken. De ideale situatie voor omgevingslicht is een bewolkte hemel met een halve maan. Als je geen omgevingslicht hebt, gebruik dan een zaklamp en zorg voor de kleurzweem in de nabewerking.

3. Schiet op de vuurvliegjes

Image Credit: Erik Agar, Shutterstock

De laatste stap is het vastleggen van de 'stack', een beeldserie die je in lagen over de basisachtergrondfoto legt. Stel het diafragma van je camera in op f/1.4 met 1600 ISO gedurende 30 seconden.

Zet uw camera in de handmatige modus en de Drive-stemming op Continu fotograferen. Houd de instelling van de sluitertijd instelbaar om de achtergrond te onderbelichten.

Als je per ongeluk je camera stoot na de basisopname, moet je weer van voren af aan beginnen. Houd je draadontspanner dus vergrendeld en wacht. Het is beter om je camera te laten draaien en continu frames te schieten.

Het is beter om je tijdsbestek te beperken tot een minimum van 3-5 minuten tot 90 minuten. Langer dan 90 minuten kan vermoeiend worden, en je kunt eindigen met minder goede foto's.

Herhaal het bovenstaande proces tot u goede foto's krijgt. Zorg voor talrijke composities om uw tijd optimaal te benutten. Houd ook meerdere camera's bij de hand om vuurvliegjes vanuit verschillende hoeken te fotograferen.

Laatste gedachten

Vuurvliegjes zijn magische en betoverende wezens, maar ze vastleggen is behoorlijk lastig. Je moet grondig onderzoek doen, hun gedrag leren kennen, locaties vinden, de ideale opnametijden kiezen en je fotoapparatuur daarop afstemmen.

Volg de bovenstaande stappen om adembenemende foto's van vuurvliegjes te maken.

Bronnen
 • //marandamiller.com/hoe-fotografeer-vliegen/
 • //www.naturettl.com/how-to-photograph-fireflies/
 • //store.bandccamera.com/blogs/how-to/how-to-photograph-fireflies

Uitgelichte afbeelding: Fer Gregory, Shutterstock

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.