Steenarend Spanwijdte: Hoe groot hij is; Hoe hij zich verhoudt tot andere vogels

Harry Flores 30-05-2023
Harry Flores

De steenarend is een geducht roofdier dat op verschillende dieren kan jagen om zichzelf in stand te houden. Ze hebben een geweldig gezichtsvermogen waarmee ze prooien en andere objecten vanuit de lucht kunnen zien. Ze beschikken ook over lange klauwen (tot 2,5 centimeter lang!) waarmee ze hun prooi kunnen doorboren.

Vernoemd naar hun goudkleurige veren, kunnen deze vogels tot 11 pond wegen wanneer ze volwassen zijn. In het verleden werd de steenarend gebruikt om te jagen en prooien te vangen voor mensen. In het wild paren steenarenden en onderhouden ze samen een groot woongebied voor hun hele leven.

Soortnaam Aquila chrysaetos
Bevolking Ongeveer 300.000
Bereik Onbeperkt

Deze arenden leven in vele delen van het noordelijk halfrond, waaronder delen van Azië, gebieden in Afrika, natuurlijke habitats in Europa, westelijke staten in Noord-Amerika en noordelijke landen in Canada. Steenarenden paren meestal voor het leven. Wanneer ze zich voortplanten, blijven de moeders met de baby's in het nest terwijl de vaders op jacht gaan naar voedsel.

Steenarend Spanwijdte

Afbeelding: Pixabay

De spanwijdte van een Steenarend kan variëren van 71 tot 87 inch, ongeveer. Zowel de spanwijdte van de mannetjes als die van de vrouwtjes valt meestal binnen dit bereik. Sommige vrouwtjes hebben een grotere spanwijdte dan hun mannetjes en omgekeerd.

Spanwijdte Bereik Gemiddelde spanwijdte
Mannelijke Steenarenden 71-87 inches

180-220 cm

80 inches

203 cm

Vrouwelijke Steenarenden 71-87 inches

180-220 cm

80 inches

203 cm

  • Zie ook: 24 Fascinerende & Fun Eagle Facts You Never Knew

Hoe wordt de spanwijdte gemeten?

De spanwijdte van een steenarend wordt gemeten van de punt van de ene vleugel tot de punt van de andere terwijl de vleugels helemaal zijn uitgestrekt. Dit is de enige manier om een nauwkeurige meting te krijgen die kan worden vergeleken met de afmetingen van andere adelaars en vogels die bestaan.

Steenarend (links) en zeearend (rechts)

Spanwijdte Steenarend vergeleken met andere roofvogels

De spanwijdte van de steenarend is gemiddeld in vergelijking met andere soorten arenden die in het wild leven. De vleugels van de vogel kunnen iets kleiner of groter zijn, maar hun spanwijdte verschilt niet noemenswaardig. Dat gezegd hebbende, de Wandering Albatross heeft een verbazingwekkende spanwijdte van meer dan 3 meter!

Vogel Type Spanwijdte Bereik Gemiddelde spanwijdte
Oostelijke Keizerarend 72-85,5 inches

180-215 cm

80 inches

203 cm

Gurney's Adelaar 70-75 inches

170-190 cm

72 inch

182 cm

Bonelli's Adelaar 56-69 inches

143-176 cm

63 inches

160 cm

Steppearend 62-75 inches

157-190 cm

70 inches

178 cm

Zijn alle vogelvleugels hetzelfde?

Elke vogelsoort heeft unieke vleugels die door de natuur zijn ontworpen om hen te helpen optimaal te reizen en te jagen. Alle vogelvleugels bestaan uit een vleugelpunt, een pols, een patagium en een vleugelkuil. Alle vogelvleugels hebben ook een zogenaamd primair, secundair en verborgen verenkleed.

De vleugels van sommige vogels zijn recht en dun, terwijl andere langwerpig en krom zijn. Sommige vogels hebben korte, kloeke vleugels omdat ze geen lange afstanden vliegen. De lengte en de vorm van de vleugels van een vogel bepalen hoe snel, hoe ver en hoe hoog een vogel kan vliegen. De vleugels zijn ook verantwoordelijk voor het helpen van vogels om een prooi te vangen als dat nodig is.

De vleugels van de steenarend zijn groot, lang en breed. Ze hebben kenmerkende "vingers" aan de uiteinden van hun vleugels. Onder de vleugels zijn witte markeringen te zien terwijl de vogels vliegen. Het is zichtbaar hoe de vleugels aan het lichaam zijn bevestigd, alsof ze met metalen bouten zijn verbonden.

Image Credit: teddy58, Pxhere

Conclusie

De steenarend is een mooi exemplaar dat een genot is om in het wild te zien. Hij kan op veel plaatsen in de wereld in de lucht worden gezien, vooral op het noordelijk halfrond. Zijn vleugels zijn spectaculair en sterk, en zijn spanwijdte is indrukwekkend.

Deze vogels zijn elegant tijdens de vlucht en fel als ze op zoek zijn naar voedsel. Ze kunnen zelfs konijnen, ratten, kippen en zelfs kleine honden verslaan als ze hongerig genoeg zijn. Nu je meer weet over de vleugels en spanwijdte van de steenarend, kun je deze interessante vogel beter herkennen als hij boven je vliegt.

Uitgelichte afbeelding: Piqsels

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.