Red Dot vs. Iron Sights: Wat is beter?

Harry Flores 14-05-2023
Harry Flores

Je hebt zowel de red dot als de iron sight op tv gezien bij je favoriete personages. Het lijkt er altijd op dat de good guys de iron sights gebruiken en geen enkel probleem hebben om een schot te lossen. Of je hebt de red dot gezien in zowat elk first-person shooter spel dat er is. Beide hebben uitstekende kwaliteiten, maar eerlijk gezegd, wat is beter?

Als je houding, greep, trekkercontrole, trekken, ademhaling en doorloop niet goed zijn, dan zul je ongeacht het vizier falen. Laten we het verschil tussen de twee bekijken en zien hoe ze zich tot elkaar verhouden.

Overzicht van Red Dot:

Image Credit: Ambrosia Studios, Shutterstock

Hoe het werkt

De red dot is een richtsysteem dat een rode punt, hoewel soms groen, als richtpunt gebruikt. Er zijn een paar verschillende opties op de markt, waaronder een holografisch vizier, maar het principe is nog steeds hetzelfde. Het enige verschil is het beeld dat u gaat zien en het prijskaartje.

De red dot gebruikt een LED om een dradenkruis te projecteren op een lens die is gecoat om alleen rood licht te reflecteren. Als je door de lens kijkt, absorbeert de coating de andere kleuren, waardoor je alleen rood licht op je af ziet komen. Het mooiste is dat alleen jij de red dot kunt zien, je doelwit of iemand anders die kijkt ziet alleen jouw oog.

Hoewel dit geen nieuwe technologie is, is zij verbeterd sinds de oprichter Sir Howard Grubb uit Ierland het reflexvizier in 1900 uitvond.

Waar het goed voor is

De beste plaats om een red dot te gebruiken is als je op korte afstand schiet of verdedigt. Dit type vizier is niet gemaakt voor de afstand. Om het meeste uit dit type optiek te halen, kun je het het beste gebruiken tussen 0 en 100 meter. Het is snel, je richt het gewoon, en je weet dat je je doel gaat raken.

Met een rode stip kun je je beide ogen open houden. Omdat je een reflectie krijgt, hoef je niet alleen je dominante oog te gebruiken om te schieten. Er is ook geen oogafstand. Als je de stip kunt zien, kun je je doel raken, daarom blinkt defensie echt uit met dit type richtkijker.

Dit soort optiek werkt ook bij weinig licht. Bij de meeste red dot optiek kun je zelf instellen hoe intens de stip wordt weergegeven. Hoe feller het licht, hoe meer je het hoog nodig hebt om te zien, net als je telefoon. s Nachts heb je het niet zo verblindend nodig.

Voors
  • Snel en gemakkelijk te gebruiken
  • Verschillende kleuren beschikbaar
  • Aanpasbaar aan lichtverschillen
  • Houd beide ogen open
Nadelen
  • Niet goed voor lange afstanden
  • Duurder

Overzicht van ijzeren vizieren:

Afbeelding: Pixabay

Hoe het werkt

U hebt het ijzeren vizier waarschijnlijk al jaren gezien en wist misschien niet hoe het heette. Dit type vizier bestaat uit twee delen. Het eerste deel is aan de voorkant van het wapen gemonteerd en het tweede aan de achterkant. Het typische uiterlijk van dit systeem is een paal-en-inkeping opstelling. Er is een inkeping uitgesneden in het achtervizier en de paal zit aan de voorkant.

Bij gebruik van dit systeem moet de voorste paal horizontaal en verticaal gecentreerd worden in de inkeping in de achterste. De voorste vizier wordt dan uitgelijnd met het doel. Dit vergt tijd om dit voor elkaar te krijgen, want als het vizier niet goed uitgelijnd is, wordt het doel gemist of geraakt waar je niet wilde.

IJzeren vizieren bestaan al eeuwen, waardoor ze een van de oudste systemen zijn om te gebruiken. Dit type vizier komt al voor in 1543, en het idee blijft vrijwel hetzelfde.

Waar het goed voor is

Een doorgewinterde schutter kan een ijzeren vizier voor zowat alles gebruiken. De beste praktijk voor dit type vizier is de jacht, schietoefeningen of tv-programma's waar niet echt geschoten wordt. Deze vizieren zijn trager dan onze red dot vanwege het uitlijnen van de paal en het inkepingssysteem.

Omdat dit type vizier minimaal drie punten van uitlijning vereist, is het langzamer. Er is geen ontkomen aan dat dit type vizier tijd nodig heeft om op te stellen en te richten. Iemand die oefening heeft gehad met dit vizier kan net zo snel worden, omdat het vaardigheidsniveau een rol speelt.

Voors
  • Makkelijk te vinden.
  • Bestaat al eeuwen
Nadelen
  • Moeilijker te gebruiken
  • Langzamer dan red dot

Misschien ben je ook geïnteresseerd in: 8 Beste Red Dot Richtkijkers voor AR-15- Reviews & Top Picks

Red Dot vs. Iron Sights - Andere factoren om te overwegen

Risicobeheer

Image Credit: Creation Media, Shutterstock

Er is een groot verschil tussen beide ogen open houden en één oog dicht. Waarom sluiten we eigenlijk één oog met het ijzeren vizier? Nou, dat komt neer op het verminderen van de informatie die de hersenen krijgen tijdens het richten. Het geeft de hersenen minder visuele gegevens om door te werken, maar het laat je ook achter met één oog dicht en de helft van je zicht weg.

De rode stip zorgt ervoor dat u beide ogen open hebt, waardoor uw hersenen blijven werken en u op zoek blijft naar gevaar. Het houdt u en iedereen om u heen veiliger als u met beide ogen open kunt zien.

Bij opnames onder stress gaat het sluiten van één oog eigenlijk tegen de natuurlijke menselijke neiging in. De hersenen willen zoveel mogelijk informatie opnemen.

Nauwkeurigheid is belangrijk

Wat nauwkeurigheid betreft, zal de red dot superieur zijn. Ja, iedereen die een ijzeren vizier heeft gebruikt kan hetzelfde resultaat krijgen. Maar de red dot maakt het gemakkelijker om dat nauwkeurige schot te lossen. Het is niet nodig om van brandpunt te veranderen zoals bij het ijzeren vizier.

Degenen die beide hebben gebruikt, kunnen zien waar de rode stip beter is. De stip laat het lijken alsof het doelwit de stip draagt in plaats van dat de stip er gewoon op staat. Met een ijzeren vizier moet je je voorstellen waar je het trefpunt wilt hebben. Dan moet je de inkeping in lijn brengen met dat trefpunt. Er gaat meer werk zitten in het vinden van de uitlijning met een ijzeren vizier, en hetis ook niet gegarandeerd waar je wilt raken.

Als je een meester-schutter bent, heb je misschien niet het probleem van nauwkeurigheid. Maar voor degenen die beginnen, stelt de red dot je in staat om te zien waar de kogel heen gaat zonder dat je je dat eerst moet voorstellen.

Verwerving van het doelwit

Afbeelding: Pxhere

Hoewel er geen twijfel over bestaat dat een expert-schutter op zijn slechtste dag sneller en nauwkeuriger kan schieten met een ijzeren vizier dan een amateur met een red dot, zal de red dot op de lange termijn sneller zijn. Dit soort optiek werd gebouwd voor snelheid. De ijzeren vizieren hebben hun goede punten, maar ze werden gebouwd om tijd te hebben om te richten en scherp te stellen.

In een stressvolle situatie zal de red dot niet alleen sneller zijn, maar het kan ook het verschil betekenen tussen wel of niet schieten. Het enige wat je hoeft te doen met de red dot kijker is het dradenkruis op je doel te plaatsen. In een situatie die je in gevaar kan brengen, willen je hersenen gefocust blijven op die dreiging. De red dot laat je dat doen, terwijl het ijzeren vizier je focus aantast.weg.

Het ijzeren vizier is indrukwekkend, maar voor spontane beslissingen is de red dot de beste. Het verspilt geen kostbare tijd zoals het ijzeren vizier dat zou doen. Seconden zijn tenslotte belangrijk bij het verdedigen van jezelf tegen een bedreiging.

Conclusie

Uiteindelijk wint het red dot vizier het. Voor nauwkeurigheid, snelheid en veiligheid gaat er niets boven. Het laat je hersenen samenwerken om je focus te houden op wat er gaande is. In het algemeen wint het houden van de focus op het doel het in stressvolle situaties. Seconden zijn belangrijk en de red dot gebruikt ze allemaal verstandig.

Zie ook: Prismakijker vs Red Dot Sight: Wat is beter?

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.