Red Dot vs ACOG vizieren: welke is beter?

Harry Flores 01-06-2023
Harry Flores

Inleiding

U hebt de tactische kant van de films gezien waar het leger verschillende optieken gebruikt. Maar wat zijn dat in hemelsnaam? Nou, dat is ofwel een red dot of een geavanceerde gevechtsoptiek (ACOG). De ene is ontworpen voor de gewone niet-militair en de andere is gemaakt met het oog op de strijd. Beide zijn nuttig en beide hebben hun eigen voor- en nadelen. Weten wat ze allebei voor u kunnen doen isom u te helpen weten welke beter voor u is. Beide zijn zeer geweldige optiek, maar elk heeft zijn plaats.

Laten we ze allebei bekijken en zien welke beter is voor uw behoeften.

Overzicht van Red Dot:

Image Credit: Santipong Srikhamta, Shutterstock

Hoe het werkt

De red dot is precies wat het klinkt. Het is een red dot, hoewel soms groen, vizier dat het dradenkruis gebruikt als richtpunt. Er zijn verschillende opties op de markt, waaronder een holografisch vizier, maar het principe is hetzelfde. Het belangrijkste verschil tussen hen is welk beeld u zult zien en de prijs van het optiek.

De red dot gebruikt een LED om een dradenkruis te projecteren op een lens die is gecoat om alleen rood of groen licht te reflecteren. Als u door de lens kijkt, absorbeert de coating de andere kleuren, waardoor alleen het rode of groene licht naar u toe komt. Als iemand door de andere kant zou kijken, zou hij alleen uw oog zien en niet de rode stip.

In wezen is de rode stip slechts een truc van het licht, waardoor je een perfecte stip hebt om op te richten. Afhankelijk van de optiek zijn er mogelijkheden om hem lichter of donkerder te maken, afhankelijk van je behoeften.

Waar het goed voor is

De beste plaats voor deze optiek is schieten op korte afstand of verdediging. Dit type vizier is niet gemaakt voor langeafstandsschieten. Om het meeste uit uw optiek te halen, kunt u het het beste gebruiken tussen 0 en 100 meter. Het is ontworpen om gewoon te richten en te schieten, en u weet dat u uw doel hoe dan ook zult raken.

Met een rode stip kun je je beide ogen open houden. De manier waarop ze zijn ontworpen, is dat je een reflectie van het licht krijgt, wat betekent dat je niet hoeft scherp te stellen en alleen je dominante oog gebruikt om scherp te stellen. Omdat er geen oogafstand is, kun je ook je omgeving in de gaten houden. In principe, als je de stip kunt zien, kun je je doel raken en dat maakt het een populair optic voor verdediging en korte afstand.

Deze optieken zijn ook geweldig bij weinig licht. Bij de meeste red dot-optieken kunt u de intensiteit van de dot veranderen. Hoe feller het licht, hoe meer u waarschijnlijk de helderheid zult moeten verhogen om het te zien. s Nachts hebt u iets minder fel nodig en kunt u het dimmen om de juiste balans te vinden.

Voors
 • Beginnersvriendelijk
 • Aanpasbaar aan verschillende lichtinstellingen
 • Houd beide ogen open
 • Verschillende kleuren beschikbaar
 • Gebiedsbewustzijn houden
Nadelen
 • Niet voor lange afstanden
 • Niet zo robuust

Overzicht van ACOG:

Image Credit: Timofeev Vladimir, Shutterstock

Hoe het werkt

De meest gebruikte ACOG is de Trijicon ACOG, een richtkijker met vergroting. Net als andere optieken op de markt heeft hij verschillende zoomopties, maar de meest gebruikte is 4x vergroting. Net als de red dot gebruikt hij een verlicht dradenkruis dat een beeld op het doel projecteert. Dat is echter niet het enige wat hij doet.

De ACOG staat bekend om zijn ongelooflijk nauwkeurige kogelvalcompensator, die het mogelijk maakt deze optiek te gebruiken voor de afstand en die het raken van een doelwit ter grootte van een mens tot een koud kunstje maakt op ongeveer 500 meter. Daarom geeft het Korps Mariniers de voorkeur aan dit type optiek boven alleen de red dot.

In tegenstelling tot de meeste optieken is deze echter korter. Hij is gemaakt voor vuurwapens met een kortere loop en verliest geen effectiviteit.

Waar het goed voor is

Deze optieken zijn gebouwd als tanks. Ze gaan lang mee en doorstaan zowat alle omstandigheden die je je maar kunt voorstellen. Dit maakt ze perfect voor militairen en mensen die in verschillende weersomstandigheden jagen. Omdat de ACOG ook een vergroot optiek is, dient het niet alleen als hulpmiddel om mee te richten, maar ook als observatiemiddel en spotter. Dit maakt het perfect voor alles boven de 100 meter.

De optiek biedt een kristalhelder beeld en een helder beeld. De BDC maakt het fotograferen eenvoudig en effectief, ongeacht de omstandigheden. De optiek zelf is waterdicht, schokbestendig en mistbestendig, waardoor hij geschikt is voor elk klimaat.

Het beste deel is dat de ACOG fiber optics en tritium gebruikt om een batterijloze lichtbron te bieden die het dradenkruis verlicht. De verlichting past zich automatisch aan het juiste lichtniveau aan, wat betekent dat u zich er geen zorgen over hoeft te maken. Dit maakt het geweldig voor de afstand.

Voors
 • Extreem duurzaam
 • Vergroting
 • Geen batterijen om je zorgen over te maken
 • Kogelvalcompensator
Nadelen
 • Prijzig
 • Weegt meer dan een rode stip

Andere te overwegen factoren

Risicobeheer

Het is altijd veiliger om beide ogen open te hebben wanneer u een vuurwapen hanteert. Veel optieken op de markt vereisen echter dat u uw niet-dominante oog sluit om ze te gebruiken. Dit is waar de red dot echt uitblinkt. Hij stelt u in staat beide ogen open te houden, waardoor u alert blijft op uw omgeving.

Waarom doen we eigenlijk één oog dicht? Het komt erop neer dat we de informatie die naar de hersenen wordt gestuurd minimaliseren. Tenminste, dat is het idee. Het stelt je hersenen in staat om zich te concentreren op de informatie die ze krijgen via het ene oog dat zich concentreert. Het nadeel hiervan is dat het ook de hoeveelheid informatie vermindert die je ontvangt van het oog dat gesloten is.

In een stressvolle situatie, zoals bij defensie, gaat het sluiten van één oog tegen de menselijke natuur in. De hersenen willen alle informatie in zich opnemen die nodig is om je er veilig uit te krijgen. Dit is waar de red dot schittert, omdat hij gemaakt is om beide ogen open te houden. De ACOG laat die optie niet toe, waardoor hij het beste is voor langere afstanden.

Nauwkeurigheid is belangrijk

Hoewel normaal gesproken de red dot het hier zou winnen, komt hij eigenlijk achter de ACOG. De ACOG wordt geleverd met de BDC, waardoor hij perfect is voor lange afstanden, maar ook in staat is om je doel te raken. Er is een reden dat het leger dol is op deze optiek. Het houdt niet alleen de soldaat veilig, maar stelt hem ook in staat om een schot in seconden te berekenen.

Het gaat echt om de afstand. Hoe verder iets van u af is, hoe beter de ACOG zal zijn. Ze zijn gebouwd voor afstand en voor nauwkeurigheid. De red dot is bedoeld voor schieten op korte afstand. Hoewel beide accuraat zijn, gaat het om de afstand waarnaar u kijkt. Ja, het is mogelijk om de ACOG te gebruiken voor schieten op korte afstand, maar dat is niet ideaal.

Vraag jezelf af op welke afstand je het meest gaat schieten. Is het dichtbij of iets verder dan dat? Als je het antwoord weet, wordt het makkelijker om te kiezen.

Veelzijdigheidsopties

Image Credit: 8089514, Pixabay

De winnaar in deze categorie is de red dot. Red dots zijn eenvoudig, gemakkelijk te gebruiken op elk vuurwapen, en er zijn zoveel opties beschikbaar dat je er gemakkelijk een kunt vinden die aan je behoeften voldoet. Dat is het mooie van de red dot. Hij kan zelfs worden vergroot voor wat extra zoom. Wat je ook doet, de red dot kan gemakkelijk aan je behoeften voldoen.

De ACOG biedt echter niet zulke veelzijdige opties. Ze zijn gemaakt voor gebruik in tactische scenario's. Daarom geven de mariniers de voorkeur aan deze optiek boven de eenvoudige red dot. Niet alleen dat, ze zijn robuust en gemaakt om tegen een stootje te kunnen. Ze hebben ook geen batterijen nodig, waardoor ze gemakkelijk te gebruiken zijn op plaatsen waar batterijen schaars zijn.

Het grote nadeel is dat hoe veelzijdiger de ACOG, hoe meer geld het kost. Het hangt ook af van het soort omgeving, wat je nodig hebt. Bedenk waar en waarvoor je je wapen gaat gebruiken en je weet welke voor jou geschikt is.

Conclusie

Wat u ook kiest, u hebt een uitstekende optie als het gaat om uw vuurwapen. Zolang u zich houdt aan de duurdere optiek, weet u dat u het beste voor uw geld krijgt. Houd rekening met wat u gaat doen en u weet wat de perfecte opties zijn. De ACOG is geweldig voor de militair, terwijl de red dot perfect is voor de gewone man.

Uitgelichte afbeelding: Anatoly Vartanov en Creation Media, Shutterstock

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.