Jagen haviken 's nachts? Zijn het nachtdieren?

Harry Flores 31-05-2023
Harry Flores

Afbeelding: Pixabay

Met meer dan 200 soorten haviken die over de hele wereld rondvliegen, is het gemakkelijk om hun grote verschillen op te merken. Kleuren, verenpatronen en habitats zijn een paar van de dingen die deze roofvogels van elkaar onderscheiden. Je zult ook ontdekken dat elke soort verschillende voorkeuren heeft als het gaat om zijn belangrijkste voedselbron. Maar hoe zit het met hun jachtgewoonten? Wanneer jagen haviken? Zijn zenachtwezens?

Hoewel de meeste mensen onmiddellijk verwachten dat haviken nachtroofdieren zijn, is het antwoord op deze vraag nee. Alle soorten haviken, stuk voor stuk, jagen overdag. Hoewel enkele haviken er de voorkeur aan geven om in de schemering te jagen, wordt dit nog steeds niet als nachtelijk beschouwd. Elke haviksoort brengt zijn dagen door met het afspeuren van de grond van bovenaf op zoek naar zijn volgende maaltijd en keert 's nachts terug naar het nest om te rusten.

The Eyes Have It

Nu u weet dat haviken geen nachtroofdieren zijn, vraagt u zich misschien af waarom? Er zijn een paar redenen waarom deze roofvogels de voorkeur geven aan de dag- en avondhemel. Laten we ze eens bekijken en proberen de jachtgewoonten van deze prachtige vogels te begrijpen en waarom het nachtleven niets voor hen is.

De belangrijkste reden waarom haviken overdag jagen is hun gezichtsvermogen. Net als andere dagdieren hebben haviken geen goed nachtzicht. Door hun slechte navigatie in het donker zien ze de kleine zoogdieren waarop ze jagen niet goed. Daarom jagen haviken het liefst in de schemering. Veel van de dieren waarop ze jagen zijn nachtdieren. De haviken kiezen het perfecte moment tussen daglicht en nacht om deze te ontmoeten.als ze overdag uit hun schuilplaatsen en holen kruipen.

Afbeelding: Lilly3012, Pixabay

De jachtgewoonten van de havik

Hoewel haviken een slecht nachtzicht hebben, heeft dit geen invloed op hun vermogen om overdag te zien. Hun scherpe zicht en ongelooflijke jachtvaardigheden zijn de reden waarom ze worden beschouwd als een van de meest bekwame roofvogels. Haviken hebben verschillende technieken onder hun vleugels als het gaat om de jacht. Laten we er een paar bekijken.

Zweven van bovenaf

De meest voorkomende manier waarop een havik een prooi vangt, is door zijn zweefvliegen als voordeel te gebruiken. Deze vogels zijn vrijwel bewegingsloos als ze zweven op zoek naar een prooi. Op de grote hoogten waar ze zweven, kunnen ze de prooi beneden gemakkelijk spotten. Dankzij hun moeiteloze zweefvliegen kunnen haviken gemakkelijk opduiken en kleine zoogdieren grijpen zonder ontdekt te worden.

Perching

Een andere techniek die haviken gebruiken bij de jacht is het neerstrijken. Hierbij kiezen ze een plek in een hoge boom of bovenop een paal en wachten. Zonder beweging zullen de meeste kleine zoogdieren zoals eekhoorns, muizen of konijnen nooit weten dat de havik er is. Wanneer de havik voelt dat de tijd rijp is en zijn prooi het meest kwetsbaar is, stort hij zich op de prooi.

Going In for the Kill

Als een havik zijn prooi doodt, gebruiken ze niet zoals veel andere vogels hun snavel, maar hun klauwen. Welke techniek ze gebruiken, hangt af van de grootte van de prooi die ze aanvallen. Bij kleinere zoogdieren wikkelen haviken hun klauwen strak om hun prooi heen en knijpen ze totdat deze gestikt is. Als het dier groter is, worden de 2 langste klauwen gebruikt om het slachtoffer te verscheuren totdatzijn de wonden te erg om van te herstellen.

Image Credit: TheOtherKev, Pixabay

Jagen haviken in groepen?

Haviken zijn solitaire dieren, tenzij het tijd is om te paren of te migreren. Dit roofdier is overdag dodelijk genoeg in zijn eentje en heeft de hulp van andere haviken niet nodig om een succesvolle jacht te voltooien. Hierdoor kunnen haviken in hun eigen territorium jagen zonder de zorgen om hun prooi te delen na een goede jacht.

Er is echter één uitzondering op deze regel: de havik. Deze haviken staan bekend als zeer sociaal. Het is niet ongewoon om paren van hen te vinden die samen leven. Ze leven zelfs in grote zwermen met minstens 7 leden. Deze haviksoort maakt optimaal gebruik van de capaciteiten van elk groepslid om ervoor te zorgen dat elke jacht die ze samen ondernemen voedsel oplevert voor de zwerm.

Conclusie

Zoals je kunt zien, zijn haviken geweldige jagers die hun scherpe zicht, vliegvermogen en klauwen gebruiken om prooien te vinden om te overleven. Hoewel hun ogen niet gemaakt zijn om 's nachts te jagen, worden ze toch beschouwd als een van de felste en meest gerespecteerde roofvogels ter wereld. Als je ze in de schemering door de avondlucht ziet zweven, is dat hun manier om een klein nachtelijk hapje te vangen voordatMisschien lijken ze meer op ons dan we dachten.

  • Zie ook: Waarom krijsen haviken? 5 redenen voor dit gedrag

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.