Hoe ziet zout eruit onder een microscoop? (Met foto's)

Harry Flores 31-05-2023
Harry Flores

Onlangs zijn op sociale media foto's gedeeld van zout onder een elektronenmicroscoop. Omdat deze foto's perfect gekubde exemplaren laten zien, zijn deze foto's met veel scepsis en ongeloof ontvangen.

Toch zijn deze foto's authentiek. Onder een elektronenmicroscoop ziet zout eruit als iets uit Minecraft - als kleine kubusblokjes Scroll naar beneden voor meer informatie over hoe zout eruit ziet onder een microscoop.

Hoe ziet zout eruit onder een elektronenmicroscoop?

Image Credit: Mohammed_Al_Ali, Shutterstock

Met het blote oog ziet zout er niet veel uit. Het lijkt hooguit op kleine kiezelsteentjes of zand aan de kust. Als je zout van dichterbij bekijkt, onthult de microscoop precies hoe het zout eruitziet.

Fijn keukenzout lijkt op een kubus. In feite lijkt zout op de bouwstenen van het spel Minecraft als je het bekijkt met een elektronenmicroscoop.

Dit gezegd zijnde, ziet niet alle zout er technisch gezien uit als een kubus. Als grof zout wordt geïnspecteerd, kan het er gekarteld en ongelijkmatig uitzien. Dit ongelijkmatige uiterlijk is te wijten aan het feit dat de meerdere lagen gekristalliseerd zout op elkaar liggen. Als u grof zout fijn maalt, zal het er als een kubus uitzien.

Iets anders om in gedachten te houden is dat zout er niet uitziet als een perfecte kubus met zomaar een microscoop. De perfecte kubusvorm wordt gezien door elektronenmicroscopen, die fancy en duur zijn. Iets als een vergrootglas zal niet hetzelfde effect produceren omdat het niet krachtig genoeg is om het vergrotingsniveau te bereiken dat nodig is om de perfecte kubussen te zaaien.

Waarom ziet zout eruit als kubussen onder een microscoop?

De meeste mensen vinden het schokkend dat fijn keukenzout er onder een microscoop uitziet als kubussen. De aard van zout verklaart echter waarom het zijn vorm aanneemt. Zout bestaat uit moleculen die in kristalvorm aan elkaar zijn gebonden. Deze binding neemt van nature een kubusachtige vorm aan door de atoomstructuur van zout.

Nogmaals, deze kubusachtige vorm geldt alleen voor fijn tafelzout, zoals het zout dat op frietjes zit. Als je grove stukken zout vindt, ziet het er niet altijd uit als een kubus. Toch heeft grof zout dezelfde structuur als fijn zout. Als je het grove stuk voldoende fijn maalt, lijkt het precies op fijn zout.

Zout versus suiker onder de microscoop

Image Credit: Kuttelvaserova Stuchelova, Shutterstock

Image Credit: David Herraez Calzada, Shutterstock

Met het blote oog kan het moeilijk zijn om zout van suiker te onderscheiden, maar als je de twee stoffen onder een microscoop legt, zie je dat ze er heel anders uitzien en verschillende kristalvormen aannemen.

Terwijl zout er over het algemeen uitziet als perfecte kubussen, heeft suiker meer geometrische vormen. Hoewel suiker er nog steeds kubusvormig uitziet, lijkt suiker meer op een zeshoekige pilaar. Deze verschillende vorm is het gevolg van de verschillende atoomopstellingen tussen suiker en zout.

Conclusie

Als je fijn zout onder een microscoop bekijkt, lijkt het op kubussen of bouwstenen. Deze kubus is het gevolg van de atomaire structuur van zout. Hoewel grof zout er aanvankelijk anders uitziet, kun je het fijnmalen zodat het deze kubusvorm aanneemt.

Uitgelichte afbeelding: Piqsels

Harry Flores

Harry Flores is een gerenommeerd schrijver en gepassioneerd vogelaar die talloze uren heeft besteed aan het verkennen van de wereld van optica en vogelspotten. Harry groeide op aan de rand van een klein stadje in de Pacific Northwest en ontwikkelde een diepe fascinatie voor de natuurlijke wereld, en deze fascinatie werd alleen maar intenser toen hij het buitenleven in zijn eentje begon te verkennen.Na het voltooien van zijn opleiding begon Harry te werken voor een natuurbeschermingsorganisatie, die hem de kans gaf om heinde en verre te reizen naar enkele van de meest afgelegen en exotische locaties op aarde om verschillende vogelsoorten te bestuderen en te documenteren. Tijdens deze reizen ontdekte hij de kunst en wetenschap van optica, en hij was meteen verkocht.Sindsdien heeft Harry jarenlang verschillende optische apparatuur bestudeerd en getest, waaronder verrekijkers, telescopen en camera's, om andere vogelaars te helpen het meeste uit hun ervaringen te halen. Zijn blog, gewijd aan alles wat met optica en vogels te maken heeft, is een schat aan informatie die lezers van over de hele wereld trekt die meer willen weten over deze fascinerende onderwerpen.Dankzij zijn enorme kennis en expertise is Harry een gerespecteerde stem geworden in de optiek- en vogelaarsgemeenschap, en zijn advies en aanbevelingen worden veel gevraagd door zowel beginners als doorgewinterde vogelaars. Als hij niet schrijft of vogels kijkt, is Harry meestal te vindensleutelen aan zijn spullen of tijd doorbrengen met zijn familie en huisdieren thuis.