Сокал супраць Арла: у чым розніца? (З малюнкамі)

Harry Flores 01-06-2023
Harry Flores
яечнай шкарлупіны. За апошнія 40 гадоў іх колькасць павялічылася разам з іншымі драпежнымі жывёламі, якія сутыкнуліся з падобнымі праблемамі. Цяпер іх папуляцыя стабільная, прынамсі ў Злучаных Штатах.

Адносіны з людзьмі

Аўтар выявы: Pixabay

Белагаловы арол мае перавагу ў сваіх адносінах з людзьмі, з'яўляючыся нацыянальным сімвалам Злучаных Штатаў з 1782 г. Гэта палюбіла гэтую птушку ўсім, незалежна ад таго, назіралі за птушкамі ці не. Канфлікты з людзьмі адбываюцца, калі арлы забіраюць хатніх жывёл, што, на жаль, не з'яўляецца рэдкасцю для абодвух відаў.

Іншыя праблемы ўзніклі з выпадковымі смерцямі птушак, якія ляцяць на ветраныя турбіны або буйнамаштабныя сонечныя электрастанцыі. Гэтыя птушкі звычайна не церпяць людзей, калі толькі не сілкуюцца ў адкрытай вадзе. Іх прыроджаная патаемнасць дапамагла абараніць іх ад канфліктаў.

Заключныя думкі

І белагаловы арлан, і беркут - птушкі, вартыя павагі. Яны гуляюць жыццёва важную ролю ў экасістэме як галоўныя птушыныя драпежнікі. Пакуль яны аднавіліся, гэтыя птушкі і дзікая прырода сутыкаюцца з яшчэ больш значнай пагрозай змены клімату. Гісторыя паказала нам, што меры захавання працуюць. Будзем спадзявацца, што многія наступныя пакаленні змогуць любавацца гэтымі цудоўнымі птушкамі.

Аўтар фота: (L) Ральф, Pixabay

І сокалы, і арлы маюць агульнае паходжанне, якое ўзыходзіць да таго, што яны птушкі. У той час як калісьці навукоўцы былі згрупаваны ў аднолькавым парадку, аналіз ДНК выявіў іншую карціну, падзяліўшы іх на дзве групы, Falconiformes і Accipitriformes адпаведна. Ужо адзін гэты факт сведчыць пра адрозненні паміж імі.

Хоць навукоўцы падзялілі іх, сокалы і арлы маюць некалькі падабенстваў і істотных адрозненняў. Абодва з'яўляюцца драпежнымі або драпежнымі птушкамі. У іх супастаўныя дзюбы і кіпцюры. Аднак аналіз таксама паказаў, што сокалы генетычна бліжэй да папугаяў, а арлы больш падобныя да соў. Сокалы як група адрозніваюцца рознымі памерамі і, такім чынам, экалагічнымі нішамі.

З іншага боку, арлы больш падобныя, бо ў Злучаных Штатах ёсць толькі два звычайныя віды, прычым два выпадкова сустракаюцца ў краіне часам. Наш гід дасць вам зразумець, як кожная група відаў упісваецца ў экасістэму і харчовую сетку.

Візуальныя адрозненні паміж сокаламі і арламі

Злева: белагаловы арол, справа: сокал Дзённы

  • Дрэсіроўка: Інтэлектуальны
  • Сокал

    • Сярэдні рост (дарослы): 9–25 цаляў
    • Сярэдняя вага (дарослы): 8–74 унцыі
    • Размах крылаў : 20–48 цаляў
    • Працягласць жыцця: 5–6,4 гадоў, даўжэй у няволі
    • Схемы актыўнасці: Сутачны
    • Навучальнасць: Інтэлектуальны

    Агляд Falcon

    Аўтар выявы: Pixabay

    Як вы бачылі ў раздзеле "Караткі погляд", існуе шырокі дыяпазон памераў Falcon. Гэта азначае, што вы таксама ўбачыце шырокі спектр ніш, месцапражыванняў і дыет сярод гэтых відаў. Яны належаць да сямейства Falconidae, якое налічвае 60 відаў, у тым ліку чубатую каракара. Ёсць шэсць рэзідэнтных відаў і два выпадковых, за выключэннем чубатай каракары.

    Усе віды маюць падобную форму цела з доўгім вузкім хвастом, звычайна, але не заўсёды, з паласой. Некаторыя з іх, такія як амерыканская пустальга, з'яўляюцца палавымі дыморфамі, г.зн. падлогі маюць розную афарбоўку. Іншыя, такія як крэчет, маюць больш чым адзін афарбоўка. Усе яны маюць дзюбы, падобныя на папугаяў, з вострым, кручкаватым вастрыём. Вы ўбачыце шмат падабенства паміж відамі, што часам ускладняе іх ідэнтыфікацыю.

    Асяроддзе пражывання і арэал

    Амерыканская пустальга мае самы вялікі арэал сярод сокалаў, які ахоплівае ўсе ніжнія 48 штатаў, большасць Канады, Аляскі і ў Цэнтральную Амерыку. Самая дробная ў крэчакарадзіма. Аддае перавагу арктычныя пустыні, горы і марскія ўзбярэжжа Паўночнай Амерыкі. Вы, хутчэй за ўсё, убачыце аднаго ў Мантане, Айдаха або паўночнай Мінесоце.

    Глядзі_таксама: Дзе спяць качкі? Як яны вырашаюць?

    Многія віды няўлоўныя, як правіла, драпежныя птушкі. Аднак амерыканская пустальга - прыкметнае выключэнне. Верагоднасць убачыць гэтую птушку на ферме такая ж, як і ў горадзе. Падобным чынам, сапсан нярэдка будуе гнёзды на хмарачосах.

    У некаторых ёсць больш выразныя нішы. Напрыклад, Мерлін жыве ў іглічных лясах і на балотах. Лугавы сокал трапна названы за тое, што ён аддае перавагу асяроддзю пражывання.

    Выява: Katiekk, Shutterstock

    Паводзіны

    Адметнай характарыстыкай сокалаў з'яўляецца іх велізарная хуткасць, дзякуючы іх завостраныя крылы і доўгія хвасты. Яны таксама валодаюць выдатнай манеўранасцю, каб браць здабычу на крыло. Максімальная хуткасць, калі-небудзь зарэгістраваная, - гэта 242 мілі/гадзіну нырнення сокала-падарожніка.

    Як і многія віды драпежных жывёл, сокалы ў асноўным адзіночныя і сустракаюцца групамі толькі падчас міграцыі. Ястрабіны хрыбет у Дулуце, штат Мінесота, вылучаецца як варонка для пералётных птушак дзякуючы свайму геаграфічнаму размяшчэнню, якое забяспечвае бяспечны палёт над сушай. Назіральнікі за птушкамі за восень зафіксавалі дзясяткі тысяч драпежных птушак, у тым ліку шмат рэдкіх або выпадковых відаў.

    Віды ахвяр

    Вы можаце даведацца, чым ядуць многія сокалы — ці, прынамсі, пра памер іх ахвяры — па мянушках людзейдаць гэтым птушкам. Напрыклад, вы можаце пачуць, як амерыканскую пустальгу называюць вераб'іным ястрабам або сапсана - качыным ястрабам. Многія віды будуць браць птушак меншага памеру з-за перавагі, якую ім дае іх высокая хуткасць на крыле.

    Большасць сокалаў кармуцца апартуністычна. Амерыканская пустальга есць самыя разнастайныя прадукты - ад конікаў да грызуноў і рэптылій. Кречалы палююць на верхавую дзічыну, напрыклад, на вярбовую курапатку. Яны таксама могуць злавіць меншых соў і сокалаў, а таксама часам труса або пясца. Сокалы спадзяюцца на ўтоенасць з паветраным пікіраваннем, каб наляцець на сваю здабычу.

    • Звязанае чытанне: Самцы пустальгі супраць самкі пустальгі

    Аўтар выявы: Pixabay

    Міграцыя

    Сакалы звычайна мігруюць, хоць некаторыя жывуць круглы год, калі ёсць ежа. Многія віды здабычы застаюцца актыўнымі на працягу зімы, што дае драпежным птарам прычыну заставацца. Яшчэ адным фактарам, які ўплывае на сокалаў і ўсю дзікую прыроду, з'яўляецца змяненне клімату. Пацяпленне планеты змяніла тыповыя арэалы драпежных птушак услед за відамі іх здабычы. Найбольшай рызыцы падвяргаюцца драпежнікі, якія займаюць вузкую нішу.

    Статус аховы

    Статус аховы сокалаў адрозніваецца ў залежнасці ад віду. Міжнародны саюз аховы прыроды і прыродных рэсурсаў (IUCN) класіфікаваў большасць гэтых птушак як віды, якія выклікаюць меншую заклапочанасць, са стабільнымі папуляцыямі. Гэта наватуключае сапсана, які некалі знаходзіўся пад пагрозай. Лугавы сокал з'яўляецца адзіным выключэннем, колькасць якога павялічваецца.

    Іншы іншы сцэнар - сокал-апломада. Папуляцыя гэтых птушак у Цэнтральнай і Паўднёвай Амерыцы скарачаецца. Тым не менш, Злучаныя Штаты актыўна рэінтрадуцыруюць гэтых драпежнікаў і павялічваюць іх колькасць.

    Іншым важным фактарам была забарона на пестыцыды ў 1972 г., уведзеная Агенцтвам па ахове навакольнага асяроддзя ЗША (EPA). Многія іншыя папуляцыі драпежнікаў аднавіліся з выдаленнем гэтага пестыцыду, у тым ліку арлоў.

    Аўтар выявы: Pixabay

    Адносіны з людзьмі

    Адносіны людзей з сокал адпачывае з пявучымі птушкамі. Чалавек, які хоча пакарміць птушак, неўзабаве выявіць, што паблізу пасяліўся сокал або іншы драпежнік. Аднак наступствы, хутчэй за ўсё, нязначныя, бо сокалы не заўсёды паспяховыя на паляванні. Большыя пагрозы, якія ўяўляюць людзі, - гэта дэградацыя асяроддзя пражывання, замах і змяненне клімату.

    • Глядзіце таксама: Ці з'яўляюцца ветраныя турбіны пагрозай для птушак?

    Агляд арла

    Аўтар выявы: Pixabay

    Ёсць два рэзідэнтныя віды: белагаловы і беркут. Арлан-белахвост і арлан-белахвост з'яўляюцца выпадковымі жывёламі, звычайна сустракаюцца на Алясцы і на Алеуцкіх астравах. Гэтыя віды з'яўляюцца часткай Accipitridaeсямейства атрада ястрабінападобных. Іншыя роднасныя віды ўключаюць ястрабаў і ястрабаў.

    Усе з'яўляюцца драпежнымі птушкамі, але маюць розныя месцы пражывання і, такім чынам, рацыён. Арлы падобныя па памерах. У іх вострая кручкаватая дзюба, якая значна большая, чым у сокалаў. Іх кіпцюры або кіпцюры таксама большыя. У белагаловага арла ногі голыя, а ў беркута - пер'е. Гэта адлюстраванне клімату тэрыторый, якія яны насяляюць.

    Асяроддзе пражывання і арэал

    Асяроддзе пражывання арлоў адрозніваецца, практычна не перакрываючыся. Белагаловы арлан жыве каля вады, няхай гэта будзе берагавая лінія возера, ручая або іншага вадаёма. Вялікія лісцяныя або іглічныя дрэвы - яшчэ адзін прадмет, які неабходна мець для таго, каб сесці або проста падтрымліваць свае вялізныя гнёзды. Звычайна яны маюць дыяметр 6 футаў, а некаторыя перавышаюць 10 футаў і больш.

    Белагаловыя арланы кожны год вяртаюцца на адно і тое ж месца гнездавання. Яны дададуць больш матэрыялу да існуючай структуры. Спелыя дрэвы неабходныя, каб яны маглі будаваць іх на вышыні больш за 50 футаў і больш. Гэта дае птушкам неабходную бяспеку, што робіць іх менш даступнымі для людзей і іншых драпежнікаў.

    З іншага боку, беркуты - гэта птушкі адкрытага ландшафту. Вы ўбачыце іх у перадгор'ях і на раўнінах амерыканскага захаду. Яны таксама насяляюць у горных раёнах, прадстаўляючы адзіны тып месцапражыванняў, дзе могуць пражываць абодва віды.

    Белагаловыя арлы жывуць ва ўсіхпраз ніжнія 48 штатаў у Канаду. Узімку яны часта застаюцца ля адкрытых вадаёмаў, што робіць іх месцамі круглагоднымі жыхарамі. Беркуты ў асноўным жывуць на захад ад ракі Місісіпі ў Канадзе. Назіранні на Верхнім Сярэднім Захадзе не з'яўляюцца незвычайнымі падчас восеньскай міграцыі.

    Глядзі_таксама: Фазан Рыўза: факты, выкарыстанне, паходжанне і амп; Характарыстыкі (з малюнкамі)

    Аўтар выявы: Pixabay

    Паводзіны

    Гэтыя птушкі часта адзіночныя, за выключэннем перыяду міграцыі, калі яны згрупуюцца ў сцэнічных пляцоўках. Абодва віды жорстка тэрытарыяльныя ў перыяд размнажэння. Абодва бацькі ўдзельнічаюць у будаўніцтве гнёздаў і выхаванні маладняку. Гэта адзіночныя манагамныя гняздоўцы.

    Ні адзін з відаў не адрозніваецца асаблівай гучнасцю. Заклікі арлоў зусім не падобныя на тое, у што прымусяць вас паверыць тэле- і кінапрадзюсары. Хутчэй за ўсё, вы пачуеце крыкі чырвонахвостага ястраба, чым арла. Пары беркутаў часта палююць разам: адна птушка гоніцца, а другая адпраўляе здабычу.

    Нягледзячы на ​​вялікі памер, беркуты надзіва хуткія, дасягаючы хуткасці да 200 міль у гадзіну. Яго вялікі памер вельмі карысны, калі вязе здабычу назад у гняздо. Гэтыя птушкі могуць лётаць, несучы да 8 фунтаў. Як і белагаловы арлан, гэта манагамны адзіночны гняздавік.

    Звязанае чытанне: Арол супраць ястраба: у чым розніца? (З малюнкамі)

    Здабыча

    Белагаловы арол - апартуніст. Ён ахвотна бярэ ежу ў іншых птушак і млекакормячых.Яго асноўны рацыён - рыба ўсіх памераў. Ён нават можа харчавацца падальлю і забойствам на дарогах. На жаль, апошняе мае сваю цану: многія птушкі гінуць ад транспартных сродкаў. Белагаловы арлан можа паляваць на іншую дзікую прыроду, напрыклад, на трусоў і нават чарапах.

    З іншага боку, пераважнай здабычай беркута з'яўляюцца млекакормячыя ўсіх памераў. Пойдзе за трусамі і зайцамі. Аднак ён можа знішчаць і буйных жывёл, напрыклад аленяў. Некаторыя людзі ў іншых краінах нават навучаць іх паляваць на іх, пераследваючы здабычу нават больш буйных жывёл. Абодва віды разлічваюць на нечаканую атаку, каб наляцець на сваіх ахвяр.

    Аўтар выявы: Pixabay

    Міграцыя

    Белагаловы арлан будзе міграваць з паўночных тэрыторый р. яго месца пражывання, пасля адкрытых вод і іншых мігрантаў. Драпежныя жывёлы з паўднёвых рэгіёнаў часта з'яўляюцца круглагоднымі жыхарамі. Гэтыя птушкі таксама сустракаюцца паблізу месцаў нерасту ласося, дзе яны сутыкаюцца з канкурэнцыяй з боку больш грозных драпежнікаў, такіх як мядзведзі грызлі.

    Беркут з'яўляецца рэзідэнтам усяго свету са значнай папуляцыяй у Еўропе і Азіі. Многія птушкі не мігруюць і застаюцца на арэале размнажэння круглы год. Даступнасць здабычы - вырашальны фактар. Такім чынам, многае залежыць ад актыўнасці гэтых відаў у зімовыя месяцы.

    Ахоўны статус

    Белагаловы арлан і беркут выйгралі ад забароны ДДТ, які паўплываў на размнажэнне, аслабіўшы птушак '

    Harry Flores

    Гары Флорэс - вядомы пісьменнік і захоплены арнітолаг, які правёў незлічоныя гадзіны, даследуючы свет оптыкі і назіраючы за птушкамі. Вырасшы на ўскраіне невялікага гарадка на паўночным захадзе Ціхага акіяна, Гары моцна захапіўся светам прыроды, і гэтае захапленне толькі ўзмацнілася, калі ён пачаў даследаваць прыроду самастойна.Пасля заканчэння адукацыі Гары пачаў працаваць у арганізацыі аховы дзікай прыроды, што дало яму магчымасць падарожнічаць у самыя аддаленыя і экзатычныя месцы на планеце, каб вывучаць і дакументаваць розныя віды птушак. Менавіта падчас гэтых падарожжаў ён адкрыў для сябе мастацтва і навуку оптыкі, і адразу захапіўся.З таго часу Гары шмат гадоў вывучаў і выпрабоўваў рознае аптычнае абсталяванне, у тым ліку біноклі, прыцэлы і камеры, каб дапамагчы іншым лаўцам птушак атрымаць максімальную карысць ад іх вопыту. Яго блог, прысвечаны ўсім, што звязана з оптыкай і назіраннем за птушкамі, з'яўляецца скарбніцай інфармацыі, якая прыцягвае чытачоў з усяго свету, якія хочуць даведацца больш аб гэтых захапляльных тэмах.Дзякуючы сваім велізарным ведам і вопыту, Гары стаў паважаным голасам у супольнасці оптыкі і назірання за птушкамі, і яго парады і рэкамендацыі карыстаюцца попытам як для пачаткоўцаў, так і для вопытных аматараў птушак. Калі ён не піша і не назірае за птушкамі, Гары звычайна можна знайсціваждацца са сваім рыштункам або праводзіць час з сям'ёй і хатнімі жывёламі.